Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Vánoce v moderním hávu: Rychle, chytře, pohodlně!

Vánoční atmosféru tvoří milé detaily (Martezi.cz)

Vánoční úklid

Vánoce jsou svátky rodinné, a proto jsou spojeny především s řadou návštěv. Ze všeho nejdřív si je proto třeba naplánovat generální úklid! Pokud však v přeplněném diáři není pro uklízení sebemenší prostor, zachraňuje to často úklidová firma. Takže zatímco naše babičky smýčily světnice, my zvedáme telefon a svěříme celou dřinu odborníkům na slovo vzatým.

A i když vezmeme úklid do svých rukou, každý z nás má doma pár „es v rukávu“ v podobě moderních pomocníků, jakými jsou například myčka, pračka, sušička nebo snad dokonce robotický vysavač. A když dojde trpělivost, je třeba si uvědomit, že na valše by to praní záclon bylo podstatně horší.

Psaní dopisu Ježíškovi

Člověk by si myslel, že na této tradici snad není co „vylepšit“. Vezmeme tajný deníček a pero a sepíšeme seznam nejtajnějších přání. Ale světe div se! Jak se říká, na internetu najdete v dnešní době cokoli, a tak i dopis Ježíškovi lze poslat online. A snad to bude i rychlejší než třeba česká pošta.

Pečení cukroví

Časově snad tou nejnáročnější disciplínou Vánoc je pohoštění. Sváteční stůl by se měl prohýbat a nesmí na něm chybět tradiční dobroty jako například domácí vánočka, bramborový salát nebo vánoční cukroví. Přičemž příprava poslední zmíněné položky je v našich končinách často rovna olympijským disciplínám. Hospodyňky soutěží v nejrůznějších kategoriích, ať už jde o vzhled, počet druhů, originalitu nebo naopak původní receptury. Do toho si přidáme trošku stresu navíc v podobě potravinových alergií, moderních stravovacích návyků a fitness trendů, no a péct bychom museli začít zhruba tak v červenci, abychom to stihli!

Naštěstí není nic jednoduššího, než si cukroví předem objednat ve své oblíbené cukrárně, nebo v horším případě popadnout tašku a zaběhnout do nejbližšího obchodu, kde alespoň pár typických kousků určitě seženeme.

A i u samotného pečení často zapomínáme, o kolik to máme jednodušší. Kromě internetu, na kterém si najdeme jakýkoliv recept, máme i nejrůznější mixéry, hotová těsta, teflonové povrchy nebo dokonce domácí pekárny. Takže pokud máte pocit, že je to příliš únavné, tak si představte, jak ten sníh z bílků šleháte ručně a hned to půjde líp.

Šupina z kapra do peněženky

Pro zajištění hojnosti, štěstí a bohatství je tradičně třeba umístit kapří šupinku pod talíř nebo do peněženky. V dnešní době však řada rodin už dávno nevsází na tradičního kapra a schovávat šupinku z lososa nebo tofu řízku je poměrně problematické. Takže tady nám to supluje například spořicí účet.

Klepání botou na kurník, házení pantofle

Dívky, které v minulosti toužily zjistit, zda se v příštím roce provdají, musely jít zaklepat botou na kurník. Když se ozvalo kokrhání kohouta, dívka zůstala svobodná, pokud slepice, tak byla ruka v rukávu. Pokud se vám v dnešní době zrovna nechce spoléhat na drůbež, a jelikož hledání kurníku by mohlo být poněkud problematické, zachrání vás Tinder a jiné seznamovací aplikace. Stejně tak místo házení pantofle se v dnešní době setkáme spíše s házením lajků na Facebooku nebo srdíček na Instagramu.

Výroba, balení či nákup dárků

Nejcennějšími dárky byly vždy ty od srdce, ideálně ručně vyráběné. Dnešní doba se nese trošku v jiném duchu. Větu „To jsem ti sám vyrobil“ nahradila fráze „To jsem ti sám vybral“. Není tedy žádná ostuda, pokud vám schází zručnost, trpělivost nebo čas běžet na trh, a spolehnete se na online nákupy. Na internetu na vás čeká řada e-obchodů, kde naleznete výrobky nejen ručně vyrobené, ale i originálně zabalené a vytvořené přímo na míru.

Vstávání od stolu při štědrovečerní večeři

Pokud nechcete do své rodiny přinést smůlu (případně „vytočit“ hostitelku), musíte po dobu večeře vydržet sedět „na zadku“. Jenže co když urgentně potřebujete například solničku z kuchyně a nechcete prohánět hostitelku sem a tam? Prostě jí pošlete zprávu, která jí „pípne“ na chytrých hodinkách ještě v ten moment, čímž jí snadno ušetříte kroky a nervy, a situace je tak zachráněna.

Vánoční atmosféru tvoří milé detaily (Martezi.cz)

Hvězdička v jablíčku

Další notoricky známou tradicí je krájení jablíčka, které nám vyvěští budoucnost. Hvězdička slibuje v příštím roce zdraví a štěstí, zatímco křížek nebo červík nevěstí nic dobrého. Jelikož v současnosti ale spousta obchodních řetězců dává přednost spíše exotičtějším druhům ovoce, můžete si rozkrojit například kaki. U něj se navíc můžete spolehnout na to, že „štěstí přeje připraveným“, jelikož v něm najdete po rozkrojení hvězdičku pokaždé.

Zpívání koled

Další tradicí, kterou v dnešní době válcuje pokrok, je jednoznačně zpívání koled. Zatímco dříve bylo třeba přetrpět i ty nejunikátnější pěvecké talenty, dnes se spoléháme na rádia a televize, kde si v klidu pustíme vánoční melodie bez falešných tónů. Ono to stejně od toho „božského Káji“ přece jen zní tak nějak lépe.



Ať už fandíte pokroku nebo jste zastánci tradičních hodnot, nezapomeňte na to nejdůležitější! Vánoce jsou svátky klidu, a proto je lepší s dárky a přípravami začít zavčasu a stres a povinnosti zavřít do diářů a zápisníků – tam se toho vejde!

Inspirace na vánoční dárky


Autor: Kateřina Zajíčková