Vánoce: Turbulentní inflace se dotkne i cen papíru

Z každého druhého uveřejněného článku ční meziroční (či jiná) statistická data potvrzující stoupající inflaci. Inflace je parametr, který vzniká srovnáním na základě tzv. spotřebního koše, tedy srovnání cen určitého standardizovaného seznamu položek. Což v praxi znamená, že inflace je souhrnné číslo zahrnující cenové změny všech pozorovaných produktů. Některé položky mají cenu stagnující, jiné vyšší a nějaké snad i nižší.

Rostoucí ceny benzínu a nafty pocítili nejen Britové (a ti mnohde nejen v přeneseném slova smyslu...). Žel s blížícími se vánoci se tento trend zvyšujících se cen propíše i do nákupů dárků, protože většina z nás bude nakupovat ve větším a v mnoha různých kategoriích (hračky, sportovní vybavení, papírnictví, elektronika, atp.). Vánoční nákupy se sice vždy citelně projeví na štíhlosti peněženky, nicméně letos budou účty vyluxované mnohem více než v předcházejících letech.

Jednou z příčin poblázeněných cenovek je i nedostatek různého zboží (ve Velké Británii už musí být v mnoha regálech spousta pavučin). To je jeden ze stimulů současné inflace - zboží je méně a to co je, chce proto koupit víc lidí. Větší poptávka = větší cena. Mimochodem - všimli jste si, že i vymakaná IKEA je nějaká "vykoupená"? Tolik červených puntíků u skladových zásob snad nikdy nebylo... 

My prodáváme především výrobky papírenského nebo kancelářského rázu. Tedy zápisníky, diáře a psací potřeby (plus pár dalších kategorií). Ovšem už nyní máme informace od dodavatelů, že cena papíru roste klidně i v týdenních intervalech o 15%. Od knihkupců se pak dozvídáme, že mnoho knih, které se měly tisknout / dělat dotisky, nemůže vyjít. Není papír. Není? Prostě není. (Bude to asi dost podobné skoro se všemi položkami v Ikei, co nejsou...).

My jsme (zatím) v suchu - máme naskladněno a co zatím doplňujeme od našich dodavatelů, tak je za "staré" ceny, protože jsou dostatečně zásobeni také (zatím). Tato situace nebude ale trvat věčně, předpokládáme maximálně do konce roku.

Rada pro vánoční nákupy v inflační spirále roku 2021

Tato rada je univerzální, neplatí tedy jen na "naše" kategorie (diáře, zápisníky, náhradní náplně do kroužkových zápisníků, apod.). Letos nakupujte VČAS. A co je to včas? Jednoznačně do konce listopadu. Vyhnete se tak i rizikům spojených s kapacitami dopravců a tedy strachem, zda objednaný dárek dorazí včas, ale měli byste ještě stihnout období, kdy většina prodává zboží s původními cenami, protože je nedostihl zákon padajícího... cenového zdražení. 

Na jakých produktech nás dožene inflace v roce 2022?

Konkrétní datum neznáme, ale s největší pravděpodobností po novém roce dojde (na našem e-shopu) ke zdražení těchto položek:



Text: Martina Ježova