Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Jak na minimalistický Bullet Journal skutečně efektivních lidí

Každý bullet journal může vypadat jinak, každý může obsahovat jiné části, každá část může mít jiný koncept. Vše je v rukou autora "deníku v odrážkách". Minimalista ocení jednoznačnost, jednoduchost, efektivnost, účelnost.

Skvělým příkladem je bullet journal kanálu Pick Up Limes, který je zaměřený na produktivitu a mindfulness (což je velmi zjednodušeně všímavost či plné si uvědomění aktuálního okamžiku, tedy nepřemýšlení, ale vnímání podnětů). Celé video (v angličtině) najdete tady na pravé straně.

My vás všemi postřehy youtuberky Sadii provedeme postupně. Ke každé části bullet journalu připojíme také odkaz na video s přesným časem, kde o něm hovoří (protože vložením obrázků přímo z videa bychom nedodrželi autorská práva k videu).

Předtím než začnete psát

Krom nějakého zápisníku potřebujete i psací potřeby a pár dalších drobností (volitelně):

  1. Zápisník - obvykle se má na mysli tečkovaný, který umožňuje udržet řád, ale zároveň lineaturou neomezuje zpracování jednotlivých rubrik. Jsou ale tací, kteří volí nelinkovaný zápisníček nebo nějaký sešit, což je pro normálního smrtelníka výzva, aby mu jednotlivé řádky necestovaly po stránce. Zároveň jakékoliv rozměření pro dělení stránky znamená práci s pravítkem. U nás na eshopu najdete pro bullet journal perfektní luxusní zápisník Black Brick, který má formát B5 i s pár buleťáckými vychytávkami. Případně pak můžete zalovit ve vodách klasických formátů Ax.
  2. Pero nebo propiska - dobrým partnerem bullet journalu je gelový roller s tenkým hrotem, případně nějaký fix. Záleží na každém, ale pro udržení přehledů na jedné stránce je obvykle nutné využít tečkovanou síť tak, že opravdu každý řádek teček tvoří jeden řádek textu. Mřížka je standardně 0,5 x 0,5 mm. Pro "rozmáchlejší" osobnosti je to tedy výzva a s tlustým hrotem pochodíte jen velmi obtížně.
  3. Povinně volitelné je bělítko - bez něj se sice obejdete, ale pokud nenapíšete vše na první dobrou (což skoro nikdo) a nechcete mít váš BuJo doškrtaný nebo pozalepovaný květinkovanými nálepkami, je to ta nejlepší volba.
  4. Povinně volitelné je také pravítko - v běžné práci s bullet journalem ho nepotřebujete, ale pro vytvoření přehledů je vhodné po něm sáhnout. Úplně pevnou ruku pro čáry bez pravítka nemá snad nikdo a rovné linky a rozdělovníky tvoří základ přehlednosti.
  5. Barevné zvýrazňovače, gelové rollery různých barev jsou jednoznačně volitelné. Dá se krásně obejít i bez nic, ale na druhou stranu můžou pomoci k zvýšení efektivity plánování.
  6. Washi pásky (neboli barevné a vzorkované izolačky) jsou nezbytnou součástí vybavení především těch kreativně založených bullet journalistek. Nicméně youtuberka kanálu Pick Up Limes má jen jednu černou, se kterou opět zvyšuje efektivnost práce se svým bullet journalem. A to tu přeci běží - aby nám bullet journal posloužil co nejlépe.

Tip Martezi.cz: Uvažujete-li o bullet journalu a tvorbě různých kalendárií ve větším počtu na jednu stránku, pohlídejte si počet teček na stránce. Aby vám pár teček nechybělo (viz i naše obrázková ukázka). Na videu Sadia využívá zápisník s 25 "čtverečky" na řádku a krásně jí vycházejí všechny kalendáře. My máme na řádku 21 chlívečků a na výšku 35 a místy je to prostě málo.

Úvod: Klíč (neboli legenda)

V této (úvodní) části je dobré si sepsat používané značky. Sadia používá standardní značky metody bullet journal podle autora R. Carrolla. Navíc si na stránce dělá jednu svislou a jednu vodorovnou čáru, kde si vypíše počet "čtverečků" celkově a počet "čtverečků" pro rozdělení stránky na svislé třetiny. Dělení stránky na třetiny používá v různých přehledech často, takže to zjednodušuje jejich tvorbu.

Použité značky:

  • • úkol
  • x úkol byl splněn (přeškrtnutí tečky křížkem poté, co je úkol splněn)
  • > úkol byl posunut na jindy
  • - poznámka (nějaký údaj, např. informace o narozeninách apod.)
  •   zrušený úkol, zrušená poznámka (už to není relevantní)
  • * něco důležitého

Část 1: Roční přehled 

Sadia tvoří roční přehled rozdělením každé stránky na tři sloupce (viz vychytávka z části Klíč). Každý sloupec přísluší jednomu měsíci, kde si nadepíše název měsíce, dny v týdnu a celý jeden měsíc v datech. Vypsání takového kalendária může být trochu "otrocké", ale jak říká Sadia "absolvujete ho jen jednou za rok" :-) (A taky existují zkratky v podobě nálepek, ale to znamená se po nich pídit a někde je koupit...)

Následně do zbylého místa ve sloupci si můžete rozepsat dny v měsíci pod sebe. Pro každý den vám tak vznikne prostor na jednom řádku, kam si můžete vepsat data narozenin, svátků či jiných významných událostí, které vás v daném roce čekají.

Výsledkem je vždy půlrok přehledně na jedné dvoustraně.

Část 2: Měsíční přehled

Přehled pro jeden měsíc na jedné dvojstraně je vlastně přiřazení jednoho čtverce pro jeden den. Výsledný přehled tedy znamená, že na jedné dvojstraně je vždy sedm čtverců vedle sebe a tolik řádků, kolik je v daném měsíci potřeba.

Jak správně Sadia říká - pro první měsíc je to trochu složitější, protože je nutné rozpočítat tečkovanou síť správně, aby to vycházelo hezky na celou dvoustranu. Další měsíce jsou už pak jednoduché - prostě se jen celý systém překreslí. 

V záhlaví jsou uvedeny jednotlivé dny v týdnu, celé dvojstraně pak vévodí nadpis měsíce, každý čtverec dostane své číslo podle data v kalendáři.

Potom už jen stačí přenést jednotlivá data z Ročního přehledu.

Tip Sadii: použijte washi pásku pro označení hrany listu, aby jste se mohli k přehledu kdykoliv snadno vrátit.

Vzorový klíč k bullet journalu minimalisty (Martezi.cz)
Úvod: Klíč v úvodu bullet journalu
Vzorový roční přehled bullet journalu minimalisty (Martezi.cz)
Část 1: Roční přehled
Vzorový měsíční bullet journalu minimalisty (Martezi.cz)
Část 2: Měsíční přehled

Část 3: Rubriky na začátku měsíce

Check-in (jak se cítím aktuálně)

V této podkapitolce Sadia uvádí svůj aktuální stav ve třech sférách:

  1. psychické
  2. fyzické
  3. spirituální

V tzv. check-inu si bodově vypíše, jak se cítí (šťastná, úspěšná). Totéž potom pro fyzický stav (unavená, bolesti zad, zlomená noha), ale tady už více v kontextu (třeba léčby zranění). A ve spirituální (což není úplně název, který by odpovídal obsahu) uvádí především věci týkající se jejích vztahů.

Úvodní rubriky měsíce bullet journalu minimalisty (Martezi.cz)
Část 3: Úvodní rubriky měsíce

Tato část je tedy souhrn aktuální životní situace v několika rovinách a youtuberka si pochvaluje, že je to část, která po přečtení starších zápisků připomíná tehdejší dění, pocity. Pomáhá připomenout vzpomínky, náladu toho období.

Brain dump (neboli mozková skládka)

Škaredě česky znějící název označuje místo, kde sepisuje Sadia své postřehy, nápady. Ať už se to týká její práce, vztahů nebo youtubového kanálu. Je to vlastně vymezení místa na doporučovanou metodiku práce s pamětí - co si poznamenáte, to mozek přestane sledovat a uvolní se vám prostor v hlavě na další myšlenky.

Youtuberka si dělí tuto stránku na část týkající se YT kanálu a osobní. Nicméně každý si může utvořit kategorie dle svého uvážení nebo naopak nedělat kategorie žádné.

Část 4: Trackers a gratitudes (neboli "sledovače" a seznamy vděčnosti)

Sadia považuje tuto část na začátku měsíce jako volitelnou a tedy ne nezbytnou. Proto uvedené kapitolky tvoří většinou jednou za čtvrt až půl roku.

O této části se dá říct, že to je možná právě jedna z těch, která mnoho lidí odradí od toho, aby začali tvořit svůj bullet journal. Neustále zaznamenávat nějaké aktivity a sepisovat každodenní vděčnost, je pro mnoho lidí otravná povinnost. A jak se říká, 100x nic umořilo osla. Proto i Sadia věnuje pozornost těmto věcem na méně časté bázi. 

Sledování zvyků ("habit tracker")

Úvodní rubriky měsíce bullet journalu minimalisty - trackery a list vděčnosti (Martezi.cz)
Část 4: Úvodní rubriky měsíce - trackery a list vděčnosti

Sadia využívá na zaznamenání, kdy uploadovala video na YouTube. Pro někoho je to příležitost pro sledování meditací, samostudia, pravidelnosti cvičení.

Konkrétně tento habit tracker má podobu půlročního přehledu na jedné stránce, kde jsou jednoduše umístěny měsíce se všemi svými dny a Sadia pouze vymalovává jednotlivá okénka, kdy se udělala to, co sleduje (kdy tedy například nahrála video na YouTube).

Tip Sadii: Sledování zvyků má být pro vaši informaci a uvědomění si situace. Nemá vás nervovat nebo stresovat. Hlavně klid :-)

Tip Martezi.cz: Pokud je ruční tvorba půlročního přehledu pro vás příliš náročná, existují i nálepky, které jen nalepíte a práce je hotová. 

List vděčnosti

Tato část je poměrně "sluníčková" a bez okamžitého efektu. Sadia tvoří seznam vždy na jednu stránku pro celý a snaží se ke každému dni přidat tři důvody, proč má být za ten den vděčná. Vidí tak vždy nakonec jeden měsíc na jedné stránce.

Cílem této stránky je uvědomit si každodenní maličkosti a v době plné stresu trošku zpomalit, možná si i trochu méně stěžovat. Efekt takového sepisování vděku není okamžitý, ale přinese pozitiva spíš v dlouhodobém horizontu. Proto je mnohdy podceňovaný. Tento přehled má pak ještě jeden benefit - můžete se retrospektivně vrátit v čase a podívat se, co se vám povedlo. A to rozhodně pomůže v době, kdy se vám něco nedaří, protože to zvedne náladu a třeba to člověka i nakopne, aby neklesal na mysli a pustil se s vervou proti nástrahám osudu.

Část 5: Týdenní přehled

Tady opět dochází k uplatnění vychytávky z úvodu, a to rozdělení na stránky na třetiny. Jeden týden se vejde na jednu dvoustranu, protože Sadia (stejně jako mnoho jiných) má méně úkolů o víkendu, a pro sobotu a neděli jí tak stačí jen jeden sloupec.

Každý sloupec si následně nadepíše dnem v týdnu a příslušným datem, poslední sloupec pak analogicky nadepíše v záhlaví a v polovině jako sobotu a neděli. 

V dalším kroku přenese všechny důležité události z měsíčního přehledu. Poté si v každém dni předepíše body 1, 2 a 3, kam následně vepisuje tři úkoly na daný den, které mají nejvyšší prioritu. Níže pak pokračuje tečkami, ke kterým připíše další úkoly, kterých by bylo vhodné se zhostit. 

Týdenní přehled bullet journalu minimalisty (Martezi.cz)
Část 5: Týdenní přehled

Ať už jde o top 3 prioritní úkoly nebo o ty ostatní, můžou se v daném dni objevit buď nějaké aktuální úkoly (a povinnosti) nebo také body ze "smetiště mozku" neboli část označené jako brain dump. 

Pokud Sadia vidí prostor pro rozčlenění dne do časových bloků, využije pro to zbytek sloupce. Nadepíše si na jednotlivé řádky hodiny od 8 až do 8 nebo 10 večer.

Tip Sadii: Pokud rozčleňujete den na časové bloky, prioritní úkoly si zaplánujte na začátek dne.

Pokud je pro vás tato sloupcová metoda nevyhovující, protože například potřebuje více prostoru pro text, můžete využít alternativního uspořádání týdne na dvě dvoustrany. Každému dni se pak dostane půl strany. 

Každý den pak můžete pohodně rozdělit na dva sloupce - jeden kde budou uvedeny prioritní a ostatní úkoly a druhý, který využijete právě na rozplánování dne do časových bloků.

Tip Sadii: Poslední půlstranu můžete využít pro hrubé plánování dalšího týdne.

Sadia (stejně jako mnoho koučů) se snaží a také doporučuje na konci dne plánovat den následující. Toto je přesně ten moment, kdy dochází na škrtání, šipkování a křížkování úkolů dle značek v Klíči celého bullet journalu.

Část 6: Stránky dle potřeby

Tady se objevuje prostor, který Sadia doporučuje nechat prázdný. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat prostor na soupis dosažených úspěchů, poznámky z jednání nebo třeba postřehy k projektu, seznam věcí k dovolené nebo cokoliv jiného, co vás napadne.

Teprve až je jeden týden u konce, tvoří Sadia týden nový a opět na jednu dvoustranu, protože tak je to pro ni nejefektivnější.

Závěrem: Shrnutí

Na úvod bullet journalu Sadia dává svůj klíč a roční přehled. Další kapitoly se pak opakují pro každý měsíc či týden:

  • Měsíční přehled
  • Check in + Brain dump (neboli vstupní stav na začátku měsíce a mozková skládka - odkladiště myšlenek a nápadů)
  • Tracker (sledovač) zvyků a list vděčnosti - to jsou volitelné kapitolky, které je možné tvořit například s nižší než měsíční frekvencí
  • Týdenní přehled
  • Týdenní přehled mohou následovat další osobní přehledy, zápisky apod.

Tip Sadii: Na začátku roku si můžete vytvořit seznam cílů nebo tzv. vision board.

Tipy nakonec

Snad asi nejdůležitější všeobecný tip uvádí youtuberka tento: držte se jednoduchosti (neboli držte svůj bullet journal minimalistický). Čím bude jednodušší, tím spíš se vám podaří bullet journal vést.

Bullet journaling je cesta, jak dopřát nezbytnou produktivitu pro naplňování mindfulnes přístupu. Při práci s bullet journalem si člověk může dopřát odstup od wifi a různých notifikací. Získání nadhledu k povinnostem a úkolům, určitého odstupu od aktuálních projektů a problémů může být právě tím klíčem, který nás posouvá dopředu. Efektivně, skokově a s čistou hlavou.

Autor: Martina Ježova