Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

20 způsobů, jak si zjednodušit život | Tipy dle zásad minimalismu

Ačkoliv je minimalismu relativně zpopularizovaný, bez ohledu na jeho "trendovost" jsou některé zásady nadčasové a univerzální. Znáte Gaba Bulta? Je to spořivý minimalista, který tvoří vizuálně sympatická videa. Zjednodušuje si život podle Gaba:

  1. Naučte se řídit  svoje peníze. Mít svoje finance pod kontrolou znamená, že lépe řídíte svůj život a můžete se více věnovat věcem, které vás baví.
  2. Rozvíjejte zvyky, které redukují stres. Protože potom budete věnovat více času tomu, co je pro vás důležité a méně tomu, čím nemá smysl se zabývat vůbec.
  3. Vytvořte si jednoduchou ranní rutinu. Nastartování dne tím správným způsobem vám dá lepší start do každého dne.
  4. Vyčleňte si chvilku na úklid jedné místnosti. Aspoň jedné. Uklizený prostor vás podpoří v uklizení i těch dalších a hlavně uklizené prostředí je na jakoukoliv činnost lepší. Zmizí rozptylovače pozornosti a zvýší se vaše koncentrace.
  5. Pokud nemáte rádi svou práci, NĚCO s tím udělejte. Každého dne, který uteče v režimu, který vám nevyhovuje, můžete jednou litovat. Budete si říkat, proč jsem ten čas nevyužil jinak, lépe? Neváhejte udělat první krok.
  6. Najděte si pár minut na naplánování dne (fajn je metoda bullet journalu). Určete si seznam nejdůležitějších bodů tzv. to-do list, které chcete ten den stihnout. Vyhnete se pak tápání a ztracenému času a vyhnete se lépe prokrastinaci.

Zápisníky pro bullet journal


  1. Mějte krabici na věci, které už nechcete (a které nejsou na vyhození). Ideálně si ji postavte ke dveřím ven, aby jste ji mohli lehce vzít s sebou a nechat na nějaké charitě, někam ji odnést, darovat.
  2. Cestujte na lehko. Na vaši dovolenou/služebku/prodloužený víkend skutečně nepotřebujete všechny ty věci. Ve skutečnosti jich je potřeba méně a nejspíš vám nic chybět nebude. A pokud ano, dá se to obvykle lehce dokoupit. Samotné cestování tak bude výrazně pohodlnější.
  3. Mějte menší šatník z kvalitních kousků. Jednodušeji se ve své skříni budete orientovat, snadněji balit na cesty, chystat ven z domu. Méně času na hledání věcí, praní. Navíc budete lépe vypadat, protože vám ve skříni zůstanou jen ty "lepší" kousky. A když navíc budete vybírat kvalitnější oděv za přiměřenou cenu, budete také méně času trávit nakupováním.
  4. Mějte co nejméně otevřených záložek v prohlížeči. Budete se tak lépe soustředit na práci - pozornost vám nebude strhávat Facebook, e-mail, nebo třeba novinové články, nákup zápisníků apod.
  5. Buďte nachystaní. Když jdete ven, mějte nachystanou svačinku, pití, cokoliv, co budete potřebovat. Přípravou strávíte pár minut, ale hledáním nejbližšího občerstvení třeba hodinu. Šetříte tak čas (a peníze).
  6. Když je třeba, pusťe si tu správnou hudbu. Ve stresu? Unavení? Naštvaní? Když si pustíte ten správný playlist, nakopne vás to/uklidní/pobaví. A můžete si i zatancovat, ať je život veselejší.
  7. Stravujte se tak, aby vám bylo dobře. Volba správných potravin (což pro každého může znamenat něco jiného) vás snadno udrží ve formě, budete se cítit lépe (vypadat lépe) a váš mozek bude pracovat perfektně.
  8. Najděte si pár minut, kdy nebudete dělat absolutně nic. Žádný mobil, sluchátka, televize. Prostě nedělejte nic. Poslechněte si šum stromů nebo prostě koukejte v obyváku na okno. Nedělejte nic tam, kde uznáte za vhodné. Bude to těžké, ale vyčistíte si tak perfektně mysl.
  9. Omezte čas strávený nad obrazovkami (mobil, pc). Budete mít (mnohem) více času, čistší hlavu, budete více odpočatí. Mimochodem - věděli jste, že "odpočívání" u Instagramu je pro mozek práce? Stále totiž analyzuje data, obrázky,... Vy sice sedíte, ale hlava vůbec neodpočívá. A proto jste možná pořád unavení.
  10. Více cvičte. Budete se cítit lépe, přidá vám to na sebevědomí. Uděláte něco pro svoje zdraví. A náladu budete mít také lepší díky vyplaveným endorfinům.
  11. Pište si poznámky. Co máte dělat, kde máte být, nápady. Cokoliv. Všechno. Poznámky v zápisníku (nebo mobilu/pc) nezapomenete a hlavně si tím vyčistíte hlavu. Ušetříte čas strávený přemýšlením nad tím, co jste měli dělat, kde jste měli být.
  12. Buďte šetrní k penězům. Náš čas strávený prací generuje peníze. Utracené peníze odpovídají tedy času, který jsme strávili prací. Neplýtvejte svým časem. Utrácejte za to, co za to opravdu stojí.
  13. Nešiďte spánek, aby jste byli další den produktivní. Vytvořte si třeba večerní rutinu, zvolte čas, kdy budete chodit spát. Dejte životu (a spánku) nějaký řád. Spánek je důležitý nejen na produktivitu, ale i celkově na zdraví. Vydatný spánek je dobrý nejen, aby vám to dobře myslelo, ale i pro vaši krásu.
  14. Dělejte méně. Protože není důležité dělat víc a víc, ale dělat méně, ale efektivněji.

Autor: Martina Ježova

Zdroj: Youtube