Home office – odměna, nebo trest?

Vždy se skloňují benefity home officu, ale ne každému tento styl práce vyhovuje. A ne každý má vyhovující prostředí pro práci z domu. Někdo vidí v práci z domova výhodu, někdo má pocit, že to je snad za trest. 

Home office jako Trest

Mnozí nešťastlivci považují nucenou práci z domu za trest. Důvodů může být mnoho.

  1. Nulová šance na odpočinek od manžela/manželky (přece jen po 35 letech manželství většinou neobdivujete ani sošnou mužovu sportovní figuru, ani manželčinu zálibu v Ulici). Tento bod je aplikovatelný i na rodiče dětí - rodiče své děti milují, ale ještě víc je milují, když si občas od nich můžou odpočinout.

  2. Ztráta času v MHD při cestě do práce pro dospání nebo přečtení pár stránek knížky či novin. Ráno vám totiž skáčou děti po hlavě. A čtení je občas těžké vsunou do každodenních starostí.

  3. Eliminace sociálního kontaktu vede u většiny k potřebě kompenzace nějakou efektivní prokrastinací na Facebooku nebo Skypu, což se může protáhnout víc (mnohem víc) než pokec v kuchyňce s kafem v ruce. Prohodit pár slov na téma zpožděného autobusu, vyjádření nespokojenosti nad neochotou šéfa zvýšit mzdu nebo nad plánovanou poradou celého oddělení (protože povídat o práci vyvolává pocit práce) – to je v podstatě součást rozehřívacího procesu pro výkon práce.

    Nedatovaný kapesní diář Black Brick
    Nečekaný home office můžete zefektivnit
    plánováním do diáře Black Brick.
    Je nedatovaný. Začněte třeba teď :-)
  4. Nutnost více plánovat pochůzky (třeba do diáře nebo po svém do bullet journalu). Skočit k ševci opravit boty, vyzvednout zásilku v e-shopu, zaběhnout na poštu, to vše jsou drobné úkoly, které během dne ani neregistrujeme. Dají se totiž lehce spojit s cestou z/do práce nebo obědovou pauzou. A když doma sedíte v pohodlném gauči s knížkou v ruce, najednou to znamená opustit dům včetně všech výpravných tanečků (pokud nejste minimalista, tak najít ponožky, které se hodí k vašemu svetru může být celkem bojový úkol). 

  5. Absence pracovního stolu – tak to je velká nepříjemnost. Jídelní stůl, kosmetický stolek, gauč. To vše jsou místa suplující pracovní prostor, a která pro mnoho lidí mohou znamenat ve výsledku překážku pro normální pracovní výkon (nepohodlná jídelní židle pro dlouhé sezení, kosmetický stolek s nedostatečnou hloubkou pro notebook, gauč orientovaný k vaší bezvadné širokoúhlé televizi). Vytvořit si důstojný prostor pro práci může být docela výzva.

  6. Z každého koutu trčící resty. Nenainstalované poličky (dárek od loňských vánoc), nepřebrané dětské oblečení (o vaší skříni se radši ani nezmiňuji), neposekaný trávník, kolo rozebrané k sebrání (zlaté české ručičky), fotky v krabici (rozumějte předchystaná hromada chaosu do rámečků a alb – zázrak, že jsou vůbec vyvolané). To jsou rozptylovače, které skáčí člověku před očima, když zapíná počítač.

  7. Hlad. Zajímavé je, že se objeví vždy deset minut poté, když po zahřívací hodince na FB, iDnesu a Super.cz zasednete k práci.

  8. Sousedka/podomní prodejce/pošťačka. Zazvonění na zvonek znamená vyrušení z pracovního flow (nebo zahřívacího sociálně-vzdělávacího online kolečka) a vrátí vás to často na úplný začátek dne – přípravu kafe.

  9. Neproplacená prokrastinace. To je velmi nemilé. V home officu se totiž počítá odvedená práce a ne čas na pracovišti. Lelkujete tedy zdarma.

  10. Celodenní bojovka o přežití – je hra známá rodičům především z víkendových celodenních pobytů doma. Především malé děti mají tu schopnost, že jim vše „odpadne“ od ruk na rozličných místech celého vašeho příbytku. Přičemž spektrum předmětů nezahrnuje jen hračky, ale klíče, kartáčky na zuby, knížky, hrnce a jiné podobné nezbytnosti dětských her.

  11. Nutnost bojovat o možnost pracovat, což zní skoro až zvráceně. Ale uhájit klávesnici před nájezdem pohádek chtivých dětí může být docela výzva. Na klidu nepřidá ani plnění rozličných přání těch nejmenších – něco podat, vydat potravinový příděl, vysvětlit „proč existuje kámen“ nebo uklidit dětmi znovu umyté nádobí, které se topí v jarové pěně...

  12. Čelit povytaženému obočí všech home offisáků a freelancerů, že nevyužíváte svůj čas efektivně a necvičíte jógu, nestudujete čínštinu a nepracujete na svém osobním rozvoji. Protože lelkovat se dnes považuje za něco špatného (nad tímto bizardním omylem se zamyslíme někdy jindy).

Home office jako Odměna

Práce z domu má ale i mnoho výhod. Takže netřeba na ni zanevřít. Namátkou například:

  1. Do doby prvního skypového hovoru můžete být v pyžamu, neoholení, neučesaní a dámy nezkulturněné.

  2. Snižujete svůj ranní stres, protože nemusíte chytnout „tu vaši tramvaj“, abyste přišli do práce včas.

  3. Vidíte svůj domov i za denního světla – odpadá totiž situace, kdy „odcházíte za tmy, přicházíte za tmy“.

  4. Sdílíte svůj domácí open office jen se svou kočkou, a tak nemusíte poslouchat drby, které vás nezajímají (a čtete jen drby na Instagramu od těch, co vás zajímají).

  5. Na instáč můžete přidat vsuvky ze svého pracovního režimu (o tom jak jste super efektivní). Možná si toho šéf všimne spíš než kdyby vás viděl sedět v kanceláři u počítače. A jak je to s tou efektivitou ve skutečnosti, to pro ten příspěvek není podstatné.

  6. Můžete zaběhnout do banky, ke kadeřnici, barber shopu v normální hodinu bez kompromisu kombinovaných s vaší pracovní dobou.

  7. Kolegy, které nemáte rádi, nemusíte vůbec potkat!

Benefitů práce na home office se nám sešlo trochu méně. To ale neznamená, že je na něj potřeba zanevřít (a s ohledem na karanténu vlastně na výběr nikdo nemá). Příště se proto mrkneme na 8 tipů, jak zvládnout home office.

Autor: Martina Ježova

Kam dál?