Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Bullet journal: Když nezapadáme do škatulek diáře

Když mi o bullet journal řekla kamarádka, nechápala jsem, oč jde. Na druhou stranu mi ale nějakou chvíli trvalo, než mi došlo, že opravdu nemůžu fungovat s klasickým diářem. Buď je na mě moc velký a nebo se do něj naopak nevlezu. Každý den s dětmi na rodičáku je totiž jiný. A můj život se pohybuje mezi starostmi o děti a domácnost k podnikání.

Teď se ho učím používat víc jak jeden měsíc. Jsem na začátku, a tak se možná budu jednou chytat za hlavou, co jsem to sem psala :-) Pokročilejší nejspíš mnoho inspirace nenajdou, ale začátečníky třeba inspiruji k vyzkoušení plánovat tímto stylem - po svém.


Co jsem v organizaci času zjistila za první měsíc

Kreslená titulní strana bullet journal Hanky Toulavé
  • Už mám všechno v jednom sešitu a už nehledám nic po papírech.
  • Ulevilo se mi a v hlavě nenosím tolik informací.
  • Zaznamenáváme si i vzpomínky. Jak a co děti udělaly (jednou na to snad mrknu i zpětně).
  • Víc kreslím.

Pro představu zatím jediná pokreslená stránka mého bujo. Obrázek je inspirací z karty šamanského orákula, kterou si vybírám pro každý měsíc. Dál už jen můj škrabopis a jakžtakž rovné čáry :-) Nakonec nepotřebujete vlastně kromě jednoho pera a sešitu vůbec nic. Což minimalisté jistě ocení.

V únoru ještě hlídám pomocí tzv. trackerů několik věcí - jak často běžela televize, kolik času jsem strávila na Facebooku a jestli jsem meditovala a cvičila. Je to zatím jen pro mou představu a až po měsíci se chystám vyhodnotit data. Pak zvážím, co s tím dělat. A ještě jsem si založila stránku s názvem V čem jsem dobrá. V náročných dnech mi to připomíná, že už něco umím a zvedá mi to náladu.

Pracovní verze týdenního přehledu V. Sudové Pracovní verze týdenního přehledu V. Sudové Pracovní verze týdenního přehledu V. Sudové
V čem jsem dobrá List vděčnosti Trackery

Zbytek už jsou zápisky, kdy a co chci dělat. V přehledu na rok 2021 mám kromě poznámek o návštěvě lékařů i kdy zaplatit povinné ručení auta a svoz odpadu. Vím, že někteří si tam lepí i útržky nebo kresby dětí, plánují dovolené, jídelníčky a seznamy na nákup. Já mám úkoly zaměřené spíš pracovně - plánuji posty na Facebook, emaily a čas pro klienty.

Univerzálnost bullet journal je velkou výhodou, protože máte všechny informace neustále stále při ruce. Navíc se dá perfektně využít nejen k seberozvoji, ale i pro organizování rodinného života. Jestli zrovna teď váháte, jestli s bujo začít, jděte do toho. Pracuji s ním teprve jeden měsíc a jsem nadšená. Ulehčí vám život stejně jako mě.

O autorce Hance Toulavé

Veronika - BuJo plánování je jejím koníčkem

(Roald Amundsen: "Dobrodružství je jen špatné plánování.")

Hanka je terapeutka, která se soustředí na udržitelný seberozvoj a máma 2 malých děti. Ukazuje klientkám, jak lze pojmout osobní rozvoj, tak aby je nepřetěžoval a zasadit ho jako semínko do jejich každodenního života.

Více o Hance najdete na webu www.hankatoulava.cz