BuJo jako pracovní nástroj - zacíleno na efektivitu

"Po letech vlastních úprav zápisníků a diářů se mi i díky několika základním tipům z BuJo povedlo upevnit strukturu natolik, že ji s drobnými úpravami (přechod z A6 na A5, rozložení jednoho týdne na dvojstránku) držím v pracovních zápisnících už několik let. Během pandemie se mi to občas sype, ale není těžké naskočit zpět."
Pavel je prototypem bužo samouka, který není ani na jednom konci extrému - "Knihu jsem zatím nečetl, ale mám ji doma. V žádných ilustracích, samolepkách, papírových páskách atp. taky nejedu."
  • Čtvrt stránky na každý pracovní den, kam si píšu úkoly a poznámky pro každý den s využitím klasických odrážek (tečky, kolečka a šipky).
  • Čtvrt stránky pro důležité úkoly a věci, co nechci zapomenout, ale nepřiřazuji je hned ke konkrétnímu dni, nadepsáno "Nezapomeň"
  • Menší oddíly pro víkendové dny
  • Oddíl pro příští týden - tam si přímo píšu poznámky a úkoly k příštímu týdnu, vycházím z toho při plánování dalšího týdne
  • Oddíl "review" - využívám pro reflexi týdne nebo pro různé poznámky, když je potřeba další místo
  • Občas si vlepuji post-it lístečky nebo vkládám do týdne papírky s poznámkami - například tento týden mám seznam věcí, které musím specificky zařídit, až budu po dvou týdnech opět fyzicky v práci. V žurnálu mám trvale vložený malý kalendář (je vidět na fotce).
  • Nejčastěji využívám dvě až tři barvy - základní zápis černou (nebo modrou), škrtání a zvýraznění červenou a občas zvýraznění jinou barvou nebo tlustým fixem.
Bullet journal - varianta týdenního přehledu s kolonkou Nezapomeň (Martezi.cz)

Co jsem v Bujo dělal a už nedělám:

  • Měsíční přehledy - na schůzky používám Google calendar a při průběžné revizi BuJo na začátku týdne a na konci dne dopisuji do aktuálního týdne (případně do kolonky "příští týden").
  • Velké přehledové To Do listy - zjistil jsem, že mi víc vyhovuje dělat si jednou za pár týdnů nový list ve velkém poznámkovém bloku. Při psaní na A5 mě to příliš limituje - vede mě to k psaní stručně a špatně čitelně...
Jak už jsem psal, esteticky to není nic moc, hlavní je pro mne funkčnost.

Autor: Pavel Pracný

Korektura: Martina Ježova

Doporučené produkty1

Blog

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Jak nakládáte s vašimi vzpomínkami, když se vrátíte z dovolené? Ačkoli jsou fotografie skvělým a léty prověřeným způsobem, jak zachytit nejdůležitější okamžiky, často nám přináší jenom povrchový pohled. Co kdybychom vám řekli, že psaní krátkých poznámek do zápisníku může přidat další rozměr k uchování vašich vzpomínek?

Více

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Málokdy si uvědomujeme, jak moc nám naše myšlenky mohou bránit v klidném spánku. Mnohdy se nám stává, že se v noci probudíme a naše mysl začne utíkat do kolotoče starostí, plánů a nápadů. Nebo se nám díky tomu nepovede ani usnout. Tento nepřetržitý tok myšlenek může být nejenom náročný na naši psychiku, ale také může narušit kvalitu našeho spánku. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje jednoduchý trik, jak se této nepříjemné situaci vyhnout?

Více

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Vánoce jsou čas hojnosti, což v dnešní konzumní době platí dvojnásob. S příchodem vánočních svátků nás čeká také příchod věcí do naší domácnosti. Pokud ale materiální statky putují jedním směrem, tedy do naší domácnosti, náš životní prostor se stává přeplněný, zahlcený. Je všeobecně známo, že pořádek a nepřetíkající skříňky zbystřují uvažování a zachovávají zdravého ducha. Proto je vhodné se také s nepotřebnými věcmi občas rozloučit. A kdy jindy než nyní před Vánoci, kdy nezpochybnitelně dojde k zahuštění itineráře domova? Pojďme se spolu podívat na místa ve vaší domácnosti, která by uvolněním místa potřebovala osvěžit.

Více