Během období prázdnin budou dodací lhůty neskladových výrobků zn. MontMat a MEK design o něco delší z důvodu prázdninového provozu výrobců. Děkujeme za pochopení.

BuJo jako pracovní nástroj - zacíleno na efektivitu

"Po letech vlastních úprav zápisníků a diářů se mi i díky několika základním tipům z BuJo povedlo upevnit strukturu natolik, že ji s drobnými úpravami (přechod z A6 na A5, rozložení jednoho týdne na dvojstránku) držím v pracovních zápisnících už několik let. Během pandemie se mi to občas sype, ale není těžké naskočit zpět."
Pavel je prototypem bužo samouka, který není ani na jednom konci extrému - "Knihu jsem zatím nečetl, ale mám ji doma. V žádných ilustracích, samolepkách, papírových páskách atp. taky nejedu."
  • Čtvrt stránky na každý pracovní den, kam si píšu úkoly a poznámky pro každý den s využitím klasických odrážek (tečky, kolečka a šipky).
  • Čtvrt stránky pro důležité úkoly a věci, co nechci zapomenout, ale nepřiřazuji je hned ke konkrétnímu dni, nadepsáno "Nezapomeň"
  • Menší oddíly pro víkendové dny
  • Oddíl pro příští týden - tam si přímo píšu poznámky a úkoly k příštímu týdnu, vycházím z toho při plánování dalšího týdne
  • Oddíl "review" - využívám pro reflexi týdne nebo pro různé poznámky, když je potřeba další místo
  • Občas si vlepuji post-it lístečky nebo vkládám do týdne papírky s poznámkami - například tento týden mám seznam věcí, které musím specificky zařídit, až budu po dvou týdnech opět fyzicky v práci. V žurnálu mám trvale vložený malý kalendář (je vidět na fotce).
  • Nejčastěji využívám dvě až tři barvy - základní zápis černou (nebo modrou), škrtání a zvýraznění červenou a občas zvýraznění jinou barvou nebo tlustým fixem.
Bullet journal - varianta týdenního přehledu s kolonkou Nezapomeň (Martezi.cz)

Co jsem v Bujo dělal a už nedělám:

  • Měsíční přehledy - na schůzky používám Google calendar a při průběžné revizi BuJo na začátku týdne a na konci dne dopisuji do aktuálního týdne (případně do kolonky "příští týden").
  • Velké přehledové To Do listy - zjistil jsem, že mi víc vyhovuje dělat si jednou za pár týdnů nový list ve velkém poznámkovém bloku. Při psaní na A5 mě to příliš limituje - vede mě to k psaní stručně a špatně čitelně...
Jak už jsem psal, esteticky to není nic moc, hlavní je pro mne funkčnost.

Autor: Pavel Pracný

Korektura: Martina Ježova

Doporučené produkty1