Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Minimalistický bullet journal na úplně všechno

Jen na úvod - bullet journal je metoda Rydera Carrolla založená na tužce, papíru, systému značek a tvorbě vlastních přehledů dle svých potřeb. Obvykle se pro zápis používá tečkovaný zápisník, protože ten je ideální - pomůže vám udržet řád, ale nijak vás neomezuje vizuálně.

Jak už bylo řečeno, hlavním nástrojem je tečkovaný zápisník. V případě této bulletářky je to zápisník značky Dingbats*, protože to je značka s vysokými nároky na životní prostředí a udržitelnost. Každý použitý strom je znovu vysazen, minimalizují jakýkoliv odpad (a ještě je plně recyklovatelný), použitou vodu vracejí zpět do ekosystému a jsou 100% vegan. Btw jsou taky hezké a ručně vyráběné.

Logicky další věc je pero (Elsa má černý roller). Jedna barva - jeden kus - stačí. A fajn je mít pravítko. Ale jde to i bez něj.


Nadstavbou k minimalistickému výčtu pomůcek i minitiskárna. Na pár kliků je venku fotografie, kterou si do bullet journalu vlepíte. Vzpomínky jsou tak vytištěné a archivované. Protože - ruku na srdce - kdo reálně kouká na ty stovky a tisíce fotek v mobilu? Vytištěná fotka je jistota. Ale tato věcička je skutečně nadstavba a větší důležitost má například při cestování.


Roční přehled

Elsa začíná svůj zápisník ročním přehledem na jedné straně a na druhé má k daným měsícům vypsané narozeniny rodiny a kamarádů.


Úvodní dvojstrana měsíce

Na této dvojstraně má Elsa vlevo měsíční přehled s okénky, kam si lze vypisovat důležité schůzky, události. Elsa ho využívá pro trasování jejich cest (neustále se přemisťují). Níže na stránce má prostor na fotografii měsíce (ve formátu fotky z minitiskárny) a seznam cílů na daný měsíc.

Na pravé straně má pak pro každý den v měsíci vyhrazený jeden řádek, a to pro list vděčnosti.

Další stránky v měsíci

Mimo list vděčnosti, který je poměrně specifický nástroj, jehož účelem je pojmenovat si pozitiva v životě, má Elsa ještě stránku pro Vzpomínky. Ta má stejný formát jako list vděčnosti.

Na vedlejší stránce ke Vzpomínkám má Elsa pro každý měsíc ve stejném formátu jiný přehled. Může to být stránka "self love" nebo "Miluji svého přítele, protože", "Naučila jsem se", "Můj dnešní úspěch".


Měsíční přehled

Elsa má rozdělené obě strany na 4 sloupce a 4 řádky. V prvním sloupci si píše poznámky, v těch dalších jsou už dny v týdnu a důležité informace pro naplánování celého měsíce.

Tady už Elsa začíná využívt značky metody bullet journal a jsou to tyto značky (anglicky Elsou označeno jako Key):

  • • úkol
  • x úkol byl splněn (přeškrtnutí tečky křížkem poté, co je úkol splněn)
  • - poznámka (nějaký údaj, např. informace o narozeninách apod.)
  • o událost
  • Δ zapamatuj si
  • ! důležité
  • > úkol byl posunut na jindy
  •   zrušený úkol, zrušená poznámka (už to není relevantní)

Týdenní přehled

Youtuberka má opravdu minimalistické pojetí BuJo u týdenního přehledu - na každou stranu se jí vejde jeden týden. Stránku rozdělí vždy na dva sloupce a 4 řádky. V prvním obdélníčku má poznámky, v dalších pak už informace, které se vážou k jednotlivým dním.


Dvojstranna pro tracker

Skutečně velmi efektivní je její tracker, neboli tabulka na sledování čehokoliv, co potřebuje. Na jedné levé straně má naznačena v řádcích data a ve sloupcích uvedeno, co sleduje. Tečka v příslušném čtverečku pak znamená, že se snědla/udělala/neudělala sledovanou věc. Pokud je někde v řádku svislá čárka, znamená to, že uvedenou věc začala sledovat až ten den v měsíci. Elsa si například ráda monitoruje neřesti (alkohol, kofein, sladkosti), ale také to pozitivní (cvičení, dlouhé procházky, ovoce). Jde o opravdu komplexní, ale zároveň jednoduchý přehled.

Na pravé straně pak sleduje v jednom přehledu krátké půsty a v druhém sleduje svou náladu, spánek a stres. Oba přehledy jsou vlastně určitými grafy, kdy v čase vynáší pro jednotlivé dny začátky a konce půstu, v druhém pak hodnoty pro každý den na škále od 1 do 10.

Zajímavé je, že Elsa následně porovnává trackování mezi jednotlivými měsíci (pravá strana) a také analyzuje vliv toho co jí na svou náladu, stres a souvislosti mezi těmito věcmi a dostatkem spánku. Zákonitosti a souvislosti mezi drobnostmi ji fascinují.

Poslední dvojstrana v měsíci je určena pro poznámky a ...ženské záležitosti (plodnost a věci okolo). Je to defacto tracker pro měření teploty z důvodu ovulace má Elsa doplněnou o údaje týkající se sexu, intenzitu menstruace a jiných údajů souvisejících s cyklem a jejím partnerským životem.

Pár tipů, jak s BuJo začít a vydržet

Začněte nekomplikovanými přehledy a zápisky, bude větší šance, že u toho vydržíte. Z toho důvodu, pokud nejste kreativci, držte i vizuální stránku minimalistickou (kouzla se dají udělat i jen s jednou barvou). A já souhlasím s tím, co si myslí Elsa: "Minimal look is cooler than decorative." (Neboli: "Minimalistický vzhled je víc cool než zdobený."

Dejte si svůj BuJo někam na oči, třeba na noční stolek. Když ho uvidíte, nemůže se vám stát, že byste s ním zapomněli pracovat. Navíc si postupně vybudujete návyk a to je klíč. A navíc jeho vyplnění vám zabere jen pár minut. 


Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=DRt8j7H1GvE

Autor: Martina Ježova