10 důvodů, proč je lepší mít místo asistentky diář

1) Co je psáno, to je dáno

„Jejda mane, já jsem vám to zapomněl vyřídit, šéfe“, kaje se pokorným pohledem vyhlížející diář. Poněkud nepravděpodobné, že? Ale jak často jste tuto nebo podobnou frázi slyšeli z úst vaší asistentky? Zkrátka a jednoduše, na diář se lze stoprocentně spolehnout. Co do něj jednou zapíšete, to tam i najdete. A pokud v něm něco nenajdete, zlobit se budete moct patrně jen sami na sebe.

2) Tajemstvím je tuhý kořínek nebo snad vazba?

Další nástrahou, která vás může připravit o vaši „pravou ruku“ je nějaký ten bacil. Ani tady není třeba zoufat, pokud dáte přednost diáři před lidským faktorem. Naše diáře jsou odolné nejen vůči chřipkové epidemii, ale věřte, že ani taková korona si na ně nepřijde.

3) Chytat bronz mu netřeba

Že se celý rok děsíte letních měsíců, protože v největší sezóně si vaše asistentka samozřejmě naplánovala dlouho vymodlenou dovolenou u moře? Není třeba klesat na mysli. Diáře mají tu nespornou výhodu, že jsou schopné a připravené pro vás pracovat dnem i nocí, ve svátky i neděle, zkrátka 24/7, a dokonce za to nebudou chtít ani korunu prémie. A pokud byste snad naopak potřebovali jejich přítomnost na dovolené vy, není nic jednoduššího, než ho přihodit do kufru. (Upozorňujeme, že s asistentkou takové řešení krajně nedoporučujeme!)

4) Kdo šetří, má za tři

Pokud by volbu mezi asistentkou a diářem měla dělat vaše peněženka, troufáme si směle tvrdit, že jasným vítězem je diář. Co se „pořizovacích nákladů“ týče, tam asi vede asistentka, ale pokud si pak vybavíme všechny náklady na „údržbu“, papírový společník bude vždy daleko šetrnější volbou pro vaši rodinou pokladnici. Navíc mu netřeba dávat narozeninové bonusy, třináctý plat, a dokonce ani nečeká, že mu uspořádáte vánoční večírek.

5) Diář si podle vzhledu vyberete s klidným svědomím

Na řadu přichází jedno velmi ožehavé téma. Je jím žárlivost vaší drahé polovičky. Přece jen je daleko méně pravděpodobné, že vám bude partner vyčítat, že s tím diářem trávíte nějak moc času, nebo že má na svou pozici zbytečně výstřední vzhled. A kdyby snad přece jen k určité závisti došlo, není nic jednoduššího, než své lásce udělat podobným modelem radost. (I v tomto případě důrazně nedoporučujeme obdobné řešení s asistentem či asistentkou!)

6) Špatně vyspaný diář

Diář nikdy nespí, asistentka ano (Martezi.cz)

Každý z nás občas „vstane levou nohou z postele“ a už od ranního rozlitého šálku kávy je zkrátka nad slunce jasné, že onen den nepřinese nic dobrého. Stává se to všem, jenže paradoxně o poznání hůř to akceptujeme u lidí kolem nás než u sebe samých. A co teprve když se zle vyspí právě vaše asistentka.

Od rána je v lepším případě „nijaká“ nebo v tom horším až očividně „špatně naladěná“. Na jakýkoliv váš dotaz horko těžko mezi zuby procedí pár slov, a to už nemluvíme o jejím pohledu, který vypadá asi tak, že kdyby se dalo pohledem zabíjet, už od rána ležíte v tratolišti krve. A důvodů k této ne zrovna sociálně laděné póze může být nespočet, od těch serióznějších až po ty nejbanálnější. Bohužel, kolonka „vždy pozitivně naladěná“ se v životopisu nevyskytuje, a tak nezbývá, než občas takovéto chování pochopit. Že se nám za život ještě nestalo, že by byl podobně nešťastně naladěn náš diář asi netřeba dodávat. Největším jeho vrtochem jsou snad jen stránky držící čas od času až příliš urputně pospolitě při sobě.

7) Věrnější než pes

Zde je třeba vzdát hold asistentům, kteří pod svým šéfem vydrží celý život. Dnešní trendy jsou však nakloněny přesně opačným směrem, a tak se vám velmi často stane, že vám vaši pomocnou sílu někdo zkrátka „uloupí“ v pro vás nejméně vhodný okamžik. Hledání náhradníka pak také není zrovna „procházkou růžovým sadem“, obzvlášť, pokud se tato situace už opakuje poněkolikáté. Diáře jsou v tomto případě sázka na jistotu. Patrně jej sice budete muset měnit každý rok, ale alespoň přesně víte, kdy to přijde a máte daleko vyšší pravděpodobnost, že s tím novým si bez problémů „sednete“.

8) Snadněji „přesedláte“ na novější model

Další bod nám plynule navazuje na předchozí téma. Ono totiž vyměnit starý diář za nový, není nic divného, ať už je důvodem to, že vám zkrátka do oka padl jiný „designový kousek“, nebo protože ten starý už je „ošuntělý“ a neslouží jako dřív. Zkuste něco podobného uvést asistentce jako důvod její výpovědi. Anebo víte co? NE, raději to nezkoušejte!

9) Asistentku skladujeme na temném a suchém místě

I když diář na konci roku doslouží, není nic jednoduššího, než ho vzít, patřičně zarchivovat a až si to situace vyžádá, najít ho a nalistovat si onu kýženou poznámku. U bývalých asistentek bude podobná snaha zjistit před lety sdělenou informaci nepochybně nejen marná, ale navíc i dosti úsměvná.

10) Papír snese všechno

„Tak to jsem říkat neměl, z toho nevzejde nic dobrého“, uvědomíte si hned potom, co jste před asistentkou počastovali svého obchodního partnera několika peprnými tituly od nejrůznějších druhů domácího dobytka až po dlaždičům blízké výrazy. Nebojte se. Diář nejen, že Vás nebude soudit, ale dokonce nic nevyzradí, nikde se „neprokecne“ a ani neklesnete v jeho očích, i kdybyste mu svěřili i své nejdivočejší představy.

Důležité sdělení na závěr!

Aby asistentky byly spokojené, diář šéfovi doporučí (Martezi.cz)

Na závěr bychom rádi dodali jedno důležité sdělení pro všechny asistenty a asistentky, kteří právě dočetli výše publikovaný text a zlostí mají chuť zahodit počítač či snad pár „ostřejšími výrazy poděkovat“ autorce za degradaci jejich funkce:

„Milé asistentky/milí asistenti! Nehledě na tento článek si Vaší práce nesmírně vážíme, její hodnotu a cenu si velmi dobře uvědomujeme, a proto Vás usilovně prosíme, abyste tento text brali se stejnou nadsázkou, s jakou byl pro pobavení všech čtenářů vytvořen.“ :-)

Autor: Kateřina Zajíčková