Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy: #6 Chybujte s grácií

Tato kapitola je uvedena citátem Michaela Jordana, což je basketbalová legenda, ve kterém kvantifikuje počty svých chyb – „A to je důvodem toho, že jsem uspěl.“ Neboli nikdo není neomylný a v životě máte z pohledu úspěchu jedinou jistotu: „Neúspěch je zaručen.“

Jistě jste už četli příběhy úspěšných. Mě se například z českého prostředí líbí Yemi A.D. a jeho cesta k úspěchu. Začalo to založením firmy, která se věnovala tančením vystoupením. Pominu teď veškeré jeho jiné pracovní aktivity, jako bylo moderování Esa a náročné dětství. Firma zkrachovala. Všichni ho od podnikání zrazovali a on si založil novou firmu. Dnes spolupracuje s hvězdami světového showbyznysu. Jmenujme třeba Kanya Westa (a setkání s Kim Kardashian). Firma má několik týmů po celém světě a ano, dnes můžeme říci, že je úspěšný na světové úrovni. A začalo to krachem. A proto myslím i zde platí: „Každý úspěšný člověk, kterého potkáte, vám řekne, že za jeho rozvojem stojí selhání, štěstí a tvrdá práce.“

Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy

#1 V čem spočívá tajemství úspěšných dívek

#2 Přestaňte stát v cestě sama sobě

#3 Jak nabrat a udržet tempo

#4 Berte na sebe asymetrická rizika

#5 Najděte sílu rozhodnout se sama

#6 Chybujte s grácií

Příští díl:

#7 Vydejte se cestou největšího úsilí

#8 Buďte vždy na správném místě

#9 Dejte si pauzu

#10 Chopte se kontroly nad svými financemi

Karen definuje tři typy selhání, které člověka omezují a kterým je možné se vyhnout:

  • „strach ze selhání“
  • „neschopnost převzít iniciativu“
  • „neschopnost udělat něco pořádně – tedy to, že něco zpackáme“

Strach ze selhání

Nějaký strach ze selhání každý, pokud ale před vámi stojí zajímavá příležitost, uvědomte si, že „propásnete 100% příležitostí, kterých se nechopíte“. To je statisticky dané.

V tomto případě je často příčinou obava, co tomu řekne okolí? Pamatujte ale, že „očekávání jiných lidí a jejich názor na mou osobu by neměly ovlivňovat mé chování“. Proto vždy dobře promyslete vaše obavy, rizika, ale i „odměnu“ z přijetí rizika, příležitosti. Byla by škoda, kdyby vám příležitost unikla jen díky domnělé představě o rizicích. „Nečekejte na to, až se strach ze selhání rozplyne, postupujte kupředu, jakoby neexistoval.“

Připojuji ještě jednu skvělou radu od Karen: „Zamyslete se nad tím, jak byste se cítila, kdybyste uspěla, a jaký byste měla pocit, kdybyste se o to ani nepokusila. Cvičte, překonejte strach namísto toho, abyste vyčkávala, až opadne.“

Neschopnost převzít iniciativu

Velice ženský problém. Autorka to dokresluje na dvou statisticky doložených příkladech, kdy jsou ženy méně aktivní v chytání se příležitosti. Tedy zkouší uspět méně často než muži. Obecně jde o tento typ neschopnosti:

  • „čekáte, až se vás někdo sám zeptá“
  • „váháte, abyste nevyčnívaly, podceňujete to, co dokážete a o co skutečně stojíte“
  • „čekáte na příležitost, kde byste si věřily, nebo kde by vaše kvalifikace dokonce předčila požadavky, než se něčeho chopíte“ – položte si otázku, zda jste vy nebo nějaká žena v okolí posílala odpovědi na inzeráty práce, kterým vaše kvalifikace neodpovídala v jednom či více bodů? A muži ve vašem okolí? Na kolik inzerátů, kterým jejich kvalifikace neodpovídala, zaslali odpověď? Vidíte ten rozdíl?

Neschopnost udělat něco pořádně

Patří sem například tato selhání:

  • Něco se nepovede kvůli nedostatečné přípravě
  • Nedaří se vám na nové pracovní pozici (postupně se to ale zlepšuje)
  • Klient ve vás ztratí důvěru nebo se vám jí nepodaří získat, nebo se vám nepodaří uzavřít obchod, ačkoliv se to (dle názoru vašeho a firemního) povést mělo
  • Nedodržíte váš závazek či nějaký slib
  • Nepředvedete se, když to bude důležité – doslova nebo v přeneseném slova smyslu
  • Dojdete k mylnému závěru – zejména v případech, kdy jde o velké peníze, existenci firmy nebo o něčí životy

Obvykle se přes tato selhání člověk může přenést, ale co je hlavní – poučit se z nich.

A jak tedy vlastně chybovat s grácií?

Sketchbook PURE by VenaValnoha - ruční výroba, místo pro vaše myšlenky
Sketchbook PURE od VenyValnohy - zápisník A6
třeba na soupis vašich selhání jako inspirace pro budoucnost

 

Nezaobírejte se poslední zkušeností“ – tedy poučte se a nestagnujte. Nepitvejte se v tom, ale vezměte si z toho lekci.

Kupte to nejlepší, nikoliv to nejlevnější – když kupujte to nejlevnější, předpokládáte, že to má určitou hodnotu a patrně ceně obětujete něco jiného (třeba ověřené reference, značku, stabilitu na trhu, kvalitu pracovního výkonu levného zaměstnance…) Takový nákup vás může nakonec vyjít draho.

Rozpoznejte, kdy se příliš řídíte svým egem a nejste objektivní“ – všichni spolužáci vašich dětí mají iPhone a čeká se, že vaše děti jej budou mít taky? Podlehnete tlaku okolí nebo věc vyřešíte objektivně dle vašeho úsudku?

Buďte skeptické k prezentaci zářných výsledků, které vám někdo servíruje – je důležité se zamyslet nad tím, zda jde o podložené předpoklady a je vhodné poznat prezentujícího osobně. Málokdy se nám dostává relevantních informací, a proto je třeba k tomu tak i přistupovat. Poptáváte-li kompletní elektrické rozvody při rekonstrukci vašeho domu, také se vám dostane různých nabídek. Budou-li se délky realizace diametrálně lišit, znamená to, že ty nejoptimističtější jsou možná jen obchodním medem. Je velký rozdíl mezi dvěma týdny a dvěma měsíci.

Nikdy se nedostaňte do momentu, kdy máte dlouhodobé plány, ale vaši spolupracovníci, klienti, vy sama, sledujete podmínky jen v krátkém časovém horizontu – pracujete na pozici, kterou z nedostatku kvalitních pracovníků cenově nadhodnotili? Bude vaše pozice dlouhodobě udržitelná nebo vás budou chtít nahradit někým levnějším? Je váš současný vztah jen krátkodobá známost nebo je to začátek něčeho stabilního? Mějte oči otevřené.

Uvědomte si, co je vaše a jaká nečekaná rizika se k tomu mohou vázat – zjednodušen příklad je, že dojdete za šéfem, odprezentujete mu perfektní nápad, procesní změnu, který všem zjednoduší život. Změna se dotkne vás, vašich kolegů a šéfovy asistentky. Předpokládáte, že šéf zváží fakta a rozhodne se aplikovat váš návrh. Skrytým rizikem je to, že vše konzultuje se svou asistentkou a jejímu úsudku důvěřuje. Vaše změna ovlivní i její práci. Jste skutečně přesvědčeni o tom, že asistentka váš návrh podpoří? Nevědomky tedy sázíte na procesní nadhled asistentky a také to, že u onoho procesu nemá své zájmy. Toto je vaše skryté riziko.

Investujte dostatečně do sebe, své profese, svých projektů, aby se v kritických momentech posouvaly dopředu - najměte si kvalitní podřízené, vzdělávejte se, outsourcujte operativu, která vás brzdí a rozptyluje a neděláte ji dostatečně kvalitně.

Poučte se z každého selhání“  - najděte příčinu, cesty jak tomu příště předejít. Nasávejte informace.

Neobviňujte druhé z vlastních chyb“ - také máte okolo sebe pár lidí, kteří něco nemají či něčeho nedosáhli, protože neměli štěstí, kolega jim vyfoukl příležitost? Obraťte svou pozornost na změnu situace, řešení problému.

Autorčin závěr

„Pokud přežijeme selhání, pak jsme neselhali – poučili jsme se a jsme nyní o to silnější. Pokud se dokážete zatvrdit a poučit ze svých omylů, pak se selhání mohou stát cestou, kterou se vyplatí podniknout a na jejímž konci vás čeká vítězství.“

Autor: Martina Ježova

Zdroj: FINERMANOVÁ, Karen. Pravidla úspěšné ženy: Jak získáte v práci i v životě vše, co si přejete. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0219-7.