5 zásad komunikace v manželství i v práci

Tahle analogie je někdy až pozoruhodná. Vzhledem k tomu, že se blíží den manželství, který letos našel své místo v kalendáři 9.2. (druhá neděle v únoru), zajímalo nás, co v oblasti komunikace je platné nejen ve sféře pracovní a i soukromé.

Pojďme se společně podívat na evergreeny pracovní komunikace optikou partnerského vztahu.

1) Zajímejte se o partnerův (partnerčin) názor

Ne nadarmo byl Napoleon (do jisté doby) oblíbený vojevůdce a davy byly ochotny jej následovat na smrt. Vynikal brilantní pamětí a dokazoval to svým podřízeným otázkami s konkrétními detaily o jejich dětech, rodině. Nic tak neumocní loajalitu jako skutečný zájem.

Zeptejte se vašeho muže, vaší ženy, kamže to chce jet na dovolenou? Jaké jsou jeho či její sny? Jak bylo v práci, s čím potřebuje pomoci? Nezapomeňte ale skutečně naslouchat. Pokud již za 10 minut po odpovědi vaší polovičky nemáte tušení, že auto stojí nečekaně v servisu a následující den tak bude vypadat chod domácnosti jinak, zaděláváte si na problém.

2) Nevyžádané rady

Není věc neznámá, že lidé se neradi svěřují těm, od koho neustále dostávají nevyžádané rady. A stejně tak, jako vaše kolegyně neocení opakovaně podsouvané kvality vašeho systému uložení dokumentů v šanonech, tak ani ten, kdo uvařil, neocení nahlížení přes rameno a korigování jednotlivých kroků tvorby pokrmu.

Ano, možná zrovna vy jste aktuálně ta osoba, která přináší více peněz do rodinného rozpočtu, a tedy nákup se pořídil z vaší výplaty. Jste ale jeden tým, každý z vás přispívá svou trochou do mlýna. Nic tak neotráví jako nadbytečné nevyžádané rady.

Tečkovaný zápisník Black Brick
Vyčistit mysl můžete i na papír.
Na tečkovaný papír.

3) Modré obrazovky aneb etika při offline komunikaci

Metla moderní doby. Mobily. Tablety. Počítače.

Moderní technologie jsou užitečným pomocníkem, ale ne nadarmo je nyní jedním z hojně skloňovaných termínů digitální detox nebo digitální minimalismus. Mobil se stal nezbytnou pomůckou na toaletě, nejlepším kamarádem u večeře, jistotou na nočním stolku.

Už jste se někdy zamysleli, zda se občas nechováte netaktně – během rozhovoru kontrolujete na mobilu maily, u večeře WhatsApp a před spaním Instagram a Facebook? Vyhraďte si konkrétní dobu, kdy se budete věnovat této bohulibé prokrastinaci. Šéfovi na one-to-one před nosem také necvakáte odpověď kámošovi na Messanger, že na to pivko jdete… Není důvod, proč takto důležitou komunikaci neodložit na čas po večeři. A už vůbec nepište ženě z obyváku na Viber do kuchyně, jestli by vám přinesla pivo. Pár kroků neuškodí a někdy má oldschoolová offline konverzace kouzlo. Úsměv vykouzlíte i bez smajlíků ;-)

4) Buďte kritičtí ke svým názorům

Každý jsme jiný a je to dáno nejen povahou, kterou nám přisoudily sudičky do vínku. Zejména v exponovaných momentech vyslovené názory mohou být řekněme „neobjektivní“. Znáte to, hádáte se při rychlé ranní evakuaci z domu, kde je ten nazouvák. A ani jeden z vás o tom nic neví a nic s ním nedělal. O chvilku později se nazouvák objeví ve skříni s kabáty. Ano, dal/a jste ho tam při minulé rychlé evakuaci, když jste spěchal/a na vlak. To se prostě stává. Netřeba hledání komentovat obviněními. Hlavně tehdy, můžete-li být viník vy.

V práci spíše narazíte na hodnocení lidí – jejich práce, vzhledu, vztahů. Ale málokdy dané osobě řeknete do očí, že si myslíte, že teda ten grafický návrh je fakt odporný a zfušovaný. Nehledě na to, že věci je potřeba hodnotit v kontextu. A možná kolega jen přesně splnil detailní zadání zákazníka, který je teď moc spokojený. Odvedl tedy skvělou práci.

Ne vždy máte v ruce všechny informace, nespěchejte tedy s ukvapenými závěry.

5) Určete si, kdy máte každý z vás čas „pro sebe“

Regenerace je nezbytná a potřebuje ji i váš mozek a váš vzájemný vztah. Zejména rodiny s malými dětmi by měly dbát na duševní hygienu. Ono neustále obracet pozornost na nákupní smyčku – neboli cyklický nákupní seznam (pleny – mléko - pleny - mléko) – nepřispívá příliš k udržení si psychického zdraví (a úrovně IQ). 

Stejně tak, jako od svého šéfa čekáte, že už vám nebude po pracovní době vyvolávat (a můžete se od práce úplně mentálně odstřihnout), tak je tuto výhybku nezbytné čas od času zařadit i v osobním životě. Jít na fotbal s kamarády, ke kadeřnici, courat se po obchodech. Vyčistit si u toho hlavu.

Druhou polovinou mentálního detoxu od denní operativy je naopak (romanticky) strávený čas jen s partnerem. Bez dětí, bez tchýně, bez řešení vážných existenciálních témat. Vyrazte spolu do ZOO, na inliny, na víkend do Londýna.

Nejděte si pro ten „svůj“ čas pravidelné okénko každý týden. Vaše tělo i mysl to ocení.

Autor: Martina Ježova

Kam dál?