Zápisníky Amerigo a Vasco - co bylo inspirací (Historie názvů značky MontMat - II. díl)

Zápisníky MontMat - to je láska k práci s kůží a láska k barvám. I proto jsou všechny zápisníky a doplňky (peněženky a kožené organizéry) ve 22 barevných variantách.

Amerigo Vespucci - objevitel a cestovatel (Martezi.cz)
Amerigo Vespucci (Zdroj: dvojka.rozhlas.cz)

Díky široké paletě barev a několika variantám designů si z nabídky MontMatu vyberou všichni - milovníci tlumených tónu i ti, kteří si chtějí pracovní stůl udělat veselejší.

Jak jsme už zmínili v minulém článku, tak kožené zápisníky mají duši nejen luxusní, ale i dobrodružnou. A proto volba jmen pokračovala ve stejném dobrodružně-objevitelském duchu.

Amerigo a Vasco - moderní elegáni

Přání vás - zákazníků - nás dovedla k vytvoření dalších dvou typů zápisníků. Oba jsou bez kroužkové vazby a oba jsou stvořeny pro standardní sešity. Kožený zápisník MontMat Amerigo - elegantní a univerzální (Martezi.cz) Jsou tedy na tloušťku kompaktnější.

Zápisník Amerigo vypadá zvenku velmi podobně jako Marco. Horizontálně umístěná gumička pevně drží listy u sebe, avšak sešit uvnitř je zachycen toutéž gumičkou. Pocit dobrodružnosti evokuje i tento zápisník. Závan dob minulých, menší svázanost vším, co se "musí", prostor pro tvorbu poznámek podle sebe. Mohl by ležet na stole nějakého úředníka dnes, ale i před 400 lety. Mohl by si v něm vést záznamy o hospodaření třeba nějaký opat v době Karla IV. nebo by si do nej mohla zapisovat romantické úvahy hrdinka z knih Jane Austen. A nebo by mohl ležet v kapitánské kajutě vedle mapy světových moří.

Amerigo Vespucci (opět Ital) je považován za objevitele Ameriky a cestovatele. On sám sebe tak nevnímal, ale přes oceán se doplavil až k nové zemi. Své poznámky jistě někam průběžně zapisoval. Pokud si ho představíme, jak tiše sedí za stolem v kajutě, za okénkem šplouchá slaná voda a on přitom inkoustem sepisuje své postřehy, rozhodně by na stole mohl ležet náš Amerigo.

Vasco da Gama - mořeplavec a objevitel (Martezi.cz)
Vasco da Gama (Zdroj: Wikipedia)

Kožený zápisník MontMat Vasco - elegantní a univerzální (Martezi.cz)

Protože je zákazník tvor s mnoha potřebami, vznikl Vasco. Vasco, kožený obal s hluboklými klopami vznikl téměř souběžně se zápisníkem Amerigo. Inspirace těmi, kteří svět objevovali po vystoupení z lodě, se projevila i tady.

Vasco da Gama byl významný portugalský mořeplavec a objevitel. Jeho cesty do Indie byly tři a ta poslední mu přinesla i smrt v podobě malárie. Díky první cestě byl na výsluní a těšil se přízni královského dvoru. A kdo jiný než admirál na přelomu 16. a 17. století bude potřebovat vést svou agendu v kvalitním koženém zápisníku? Odtud název pro náš kožený obal Vasco.

Autor: Martina Ježova

Doporučené produkty8