Michael Palin - legenda mezi cestovateli

Sir Michael Edward Palin je oceňovaný cestovatel, ale překvapivě tato "profese" není ta, která ho dělá světově známým. Svou světovou proslulost získal nejdříve jako člen Monty Python, kde nejen hrál, ale především psal. Díky dokumentům o cestování se ale z této škatulky vymanil. A to na tolik, že mnozí ho budou znát jen jako cestovatele a ne jako člena Monty Pythona.

Cestovatelská kariéra Palina pro nás byla na tolik inspirativní, že jsme podle něj pojmenovali kožený zápisník z dílny značky MEK design. Kožený zápisník PALIN, který má formát oblíbeného zápisníku Midori - tedy formát 10 x 20 cm, který mají v oblibě cestovatelé, ale nejen oni.

Cesta k herectví Sira Edwarda Palina

Sir Palin se narodil v roce 1943 v Anglii a první první hereckou zkušenost získal ve svých pěti letech. V 19ti letech odešel studovat historii na Oxford, kde se svým kamarádem Robertem Hewisonem sepsal a zahrál komediální kus na univerzitním vánočním večírku. Představení viděl jiný student, Terry Jones, a v psaní komediálních kusů se k nim přidal.

Monty Python

Mimo jiné pracovní zkušenosti po ukončení univerzity začal Palin spolupracovat v roce 1965 s Terry Jonesem. Byl to základ komediální skupiny Monty Python, která oficiálně vznikla v roce 1969. 

V televizi mohli diváci sledovat Monty Pythonův létející cirkus (Monty Python's Flying Circus) v letech 1969 - 1974. Sestavu Monty Pythonu tvoří Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin a za jakoby sedmého člena je možné označit Carol Cleveland, která sehrála různé ženské party. Monty Python stvořil také čtyři filmy (například notoricky známý Život Briana). Palin ale nebyl jen pouhým hercem, ale také spoluautorem mnohých scének, jako například skeče Španělská inkvizice.

Jeho herecká kariéra mimo Monty Python obsahuje relativně velký soupis rolí a díky nimž získal několik ocenění BAFTA. To, co ale dělá jeho jméno a práci v něčem zvučnější, je práce na cestovních dokumentech. Díky cestovatelským dokumentům totiž přesáhl samotné herectví a psaní až do cestovatelské a vzdělávací roviny, což mu později přineslo nejedno ocenění.

Cestovatelské dokumenty pro BBC

V roce 1980 se Palin poprvé objevil v jednom z dílů cestovatelské série BBC (Great Railway Journeys of the World). Od roku 1989 pak světlo světa spatřilo 9 cestovních pořadů pod taktovkou BBC, které byly postavené přímo na Palinovi. První film se jmenoval Around the World in 80 Days with Michael Palin (neboli Cesta okolo světa za 80 dní s Michaelem Palinem). Další cestopisy natočil v letech 1991 - 2018 (Pole to Pole with Michael Palin, Full Circle with Michael Palin, Michael Palin's Hemingway Adventure, Sahara with Michael Palin, Himalaya with Michael Palin, Michael Palin's New Europe, Brazil with Michael Palin, Michael Palin in North Korea).

Palin po každém takovém cestopisu vydal knihu, kde nechal čtenáře nahlédnout do dalších detailů cest včetně do zákulisí samotného programu (Around the World in 80 Days, Pole to Pole, Full Circle, Michael Palin's Hemingway Adventure, Sahara, Himalaya, New Europe, Brazil, North Korea Journal).

    Michael Palin se stal cestovatelskou legendou a získal za svoje cestovatelské přínosy mnoho ocenění. Jmenujme alespoň namátkou Medaili Livingstone od Royal Scottish Geographical Society v roce 2009 a jmenování prezidentem Royal Geographical Society v témže roce.

    Skutečný cestovatel

    Michael Palin je inspirativní osobností, která dosáhla světoznámosti díky nadprůměrně dobré práci hned v několika oborech. A nás zaujalo právě cestovatelství, kde ho jako jedinou osobnost současnosti nominovali mezi největší cestovale.

    Cestování přináší do života spoustu zážitků, setkávání se s lidmi a nahlédnutí do jiných kultur. Lidé od nepaměti kronikaří, sepisují eposy a vedou si deníky. Cestovatelské deníky pak mají své místo v tvorbě osobní i rodinné historii, v uchovávání vzpomínek. Doba digitalizovaná naštěstí nevytlačila tuto lidskou potřebu a dokonce ani nezastínila nedigitální deníky, jako jsou například cestovatelské deníky formátu Midori. 

    Kde a kdy se zrodil cestovatelský formát Midori se mi vypátrat nepodařilo (oficiální stránky Midori jsou velmi skoupé k detailům své historie). Nicméně i přes to formát 10 x 20 cm si našel místo pro plánování cest, uchovávání zápisků a drobný vzpomínek v podobě jízdenek a vstupenek.

    U nás najdete cestovatelský zápisník vyrobený z kůže - s láskou k ručnímu řemeslu, citem pro přírodu v podobě využití odřezků kůže a recyklovaném papíru. Vdechli jsme mu tvář jménem PALIN, jména které je fenoménem mezi cestovateli. Kožený zápisník PALIN je zajímavý variabilitou náplní (tři typy diářů, tři varianty sešitů - tečkovaný, linkovaný, čistý), možností vygravírovat monogram a šikovným zavíráním doplňkovou klopou, která cennosti uvnitř uchrání v kapse nebo tašce. Zavírání na gumičku je samozřejmostí, ale na většině plochy použité dvě vrstvy kůže už ne. Uvnitř najdete také poutko na pero, záložku má pak každý sešit a diář svou.

    Variabilní, decentní, univerzální, praktický, minimalistický, s citem pro přírodu. To vše jsou synonyma, které splňuje tento ryze český cestovatelský kožený zápisník. A nejen cestovatelský - právě díky svému minimalistickému provedení a univerzálnosti ho ocení i ti, kdo necestují, ale rádi si například vedou přehledně výdaje, trackery, deníkové zápisníky, listy vděčnosti nebo jen rádi plánují do praktických diářů své sny.

    PALIN - kožený zápisník značky MEK design, který otiskne duši cestovatele i administrátora rodiny.


    Zdroj: Wikipedia

    Autor: Martina Ježova