Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Pusťte se do toho na vlastní pěst!

Žijeme v době, která je pro cestování jako stvořená. Internet a technologie nám otevřely dveře nejen do celé Evropy, ale daleko za její hranice. Dovolená v zahraničí už dávno není jen pro odvážné, protože s platební kartou, mobilním telefonem a základní angličtinou se člověk zorientuje i v cizím městě celkem snadno. Po chvíli si uvědomíte, že je vlastně jedno, jestli objevujete neznámá česká či zahraniční místa.

Proto se nebojte vyrazit do světa na vlastní pěst a užít si tak nezávislost, kterou nabízí dovolená bez cestovní agentury. Na kuráž vám dáme pár tipů, které vám určitě pomůžou najít odvahu.

Malé zápisníky na chytré poznámky (Martezi.cz)Klídek - keep calm

Ach, ta angličtina…

Jestli vás drží za hranicemi Česka strach z toho, že se nedomluvíte, nebojte… Chytré překladače vám přeloží nejen slovní spojení, ale už i celé texty, a to jak psané, vyfocené, tak namluvené. Není problém nahrát zprávu v češtině, kterou potom můžete pustit v anglickém jazyce komu bude potřeba. Stejně to platí i naopak. Navíc v dnešní době už většina lidí tyto pomocníky zná. A pokud to trochu přibarvíte i „rukama nohama“, rozhodně nezůstanete bez noclehu, nebo bez večeře. 😊 Dobrým pomocníkem bude pár vypsaných frází, které budete mít neustále po ruce – mrkněte na naše malé zápisníčky, které vám nezaberou moc místa.

Začněte v Evropě

Pokud jste na vlastní pěst byli nejdále na Slovensku, rozhodně se hned nepouštějte do daleké Asie, nebo ostrovů někde ve Střední Americe. Držte se napoprvé hranic Schengenského prostoru, nebo Evropské unie. Pro začátečníka to má hned několik výhod:

  • k vycestování vám bude stačit jen občanský průkaz,

  • nemusíte se starat o žádná víza a jiné dokumenty,

  • data a ostatní telefonní služby budete moct využívat úplně stejně jako v Čechách,

  • když by se nedej bože cokoliv stalo, vždycky budete mít více možností, jak se vrátit domů – nejen letadlo (vlak, auto, autobus),

  • evropská města a zvyklosti se nebudou tolik lišit od těch našich.

Kam na letenky?

Pro ty, kteří nikdy neřešili nákup letenek bude možná složité vyznat se v počtu leteckých společností a jejích pravidelných destinací. Vyzkoušejte srovnávače, které vám napoví - skyscanner.cz, letuska.cz, pelikan.cz, Google. Dobré jsou také tipy od cestovních portálů, jako honzovyletenky.cz nebo cestujlevne.cz (cestujelvne.cz mají mimochodem krásně zpracované průvodce oblíbených destinací s praktickými tipy ohledně placení, počasí, dopravy atd.). Letenky si můžete rezervovat přes tyto portály, nicméně, lepší bude, když se necháte jen inspirovat jakou leteckou společnost využijete pro cestu do vámi zvolené destinace a rezervujete si ji přímo u ní. Všechny společnosti už mají v dnešní době aplikace, které si stáhnete do mobilu, takže budete mít potom letenku jednoduše na pár kliknutí v telefonu a nebudete muset dopředu nic tisknout.

Cestování s dětmi na vlastní pěst je veselé dobrodružství (Martezi.cz)

Při výběru dávejte pozor na časy odletů – nenechte se zlákat nejlevnějšími variantami, které jsou často pro lety brzo ráno, hodně pozdě večer, nebo během týdne. Vždy se dopředu zamyslete nad tím, zda jste schopni organizačně zvládnout odlet například v 6 hodin ráno z Prahy (což znamená být cca ve 4 až půl 5 ráno na letišti, pokud máte jen příruční zavazadlo), nebo hodně pozdní přílet zpět (jestli přistanete ve 22 hodin, budete se mít jak dostat domů, pokud nebydlíte v okolí Prahy?).

Další věcí je zavazadlo – většina leteckých společností má zdarma v ceně letenky jedno příruční zavazadlo. Jeho velikost se lehce liší, ale většinou je to něco kolem 20x24x40 cm. Víceméně menší batoh/cestovní taška. Pokud si zvolíte tuto variantu, ušetříte jak peníze, tak čas, který byste strávili odbavením kufru a následným čekáním na vydání kufru po příletu. Pokud cestujete sami a ne na dlouhou dobu, určitě si vezměte jen příruční zavazadlo. Zkuste si trochu minimalistické balení – ve výsledku toho stejně opravdu moc nepotřebujete. 😊

A co ubytování?

Na to je jednoduchá odpověď – booking.com. Stáhněte si do mobilu aplikaci, přes kterou vyřešíte spaní už téměř kdekoliv, navíc v češtině.

Vsaďte na aplikace

Až si vyberete zemi, do které byste se rádi podívali, určitě nezanevřete na aplikace. Existuje jich už strašná spousta a jsou hodně nápomocné, když se snažíte například vyznat v místní hromadné dopravě, hledáte turistické tipy, otvírací hodiny a podobně.

Itinerář

Český Midori aneb Palin (Martezi.cz)Travellers' notebook na cesty

Už jsme zmiňovali průvodce na cestujlevne.cz. Na internetu najdete nepřeberné množství tipů na místa, která stojí za to v té které zemi navštívit. Rozhodně nebudete mít problém, že byste nevěděli, kam se podívat – spíše naopak, abyste vše nějak rozumně stihli. Co bychom poradili? Raději vidět jen polovinu věcí a pořádně než za každou cenu vše. 😊 Nemusíte vše dodržovat do puntíku – užijte si tu volnost a prostor, že nemusíte myslet na to, v kolik vám na hotelu začínají obědy a do kolika hodin jsou večeře. Dejte si pár základních tipů, které byste rádi stihli a pak prostě uvidíte, co vám osud přinese. 😊

A nezapomeňte si potom uchovat co nejvíce vzpomínek a zážitků, protože ty si s sebou odvezete už napořád.

Přejeme šťastnou cestu!


Autor: Aneta Černá