Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy: #8 Buďte vždy na správném místě

Nadpis trošku podsouvá známou myšlenku, že například někoho povýšili, protože byl na správném místě. Ale kdyby pracoval v jiné firmě, tak i přes všechny svoje schopnosti by povýšený nebyl. Protože prostě nebyl na správném místě.

Karen má ale na mysli něco trošku jiného. Myslí tím primárně to, jak nakládáte (časově) se svým životem. Zda věnujete každé vaší životní rovině dost prostoru. Pracujete na kariéře, to ano, ale věnujete také dost prostoru svým koníčkům, přátelům? Skvělým příkladem je hledání partnera. Pokud chodíte jen do práce a z práce, moc prostoru universu, aby se stalo to osudové setkání, nedáváte, že? Pokud ale budete více chodit mezi lidi, přece jen počet příležitostí navyšujete. Tedy zvyšujete šanci, že budete na správném místě.

Autorka velmi trefně komentuje dnešní umanutost se neustále za něčím hnát bez vnímání současnosti: „Chcete-li neustále být někde jinde, unikne vám, kde se nacházíte nyní, či dokonce kdo jste“.

Dítě a kariéra

Tato část kapitoly se mi velmi líbila – byla prošpikovaná vtipnými glosami pracující matky. Moc by se mi líbilo slyšet na toto vyprávění z úst samotné autorky osobně.

Když zjednoduším historky z autorčina rodinného života, tak věnovat se práci doma a věnovat se zároveň dětem, nejde. Děti vždy jistým způsobem, pokud zrovna nespí, vyžadují vaši pozornost. A práce vyžaduje také pozornost. Karen z toho dělá jednoduchý závěr – to, že člověk nemůže být na dvou místech současně.

Kvůli právě této rozvlněnosti (pokud je to ve vašich možnostech) volte práci mimo domov a ne home office. Rodič svou fyzickou přítomností poutá pozornost dětí a sám je myšlenkami někde jinde (osobní zkušenost čtyřnásobné matky Karen Finerman). Děti si mohou zvyknout, že rodič chodí pryč, ale že hůř si budou zvykat, když je bude ignorovat. A v práci vás budou považovat za flákače (a je jedno, jestli to je nebo není pravda).

Dobrým důvodem, proč práci od domova oddělovat i geograficky, je umožnění vzniku náhodných setkání. Při běžných činnostech práce se vám může podařit něco, co tento rámec přesahuje – souhra názorů s nadřízeným, diskuze, do níž můžete přidat cenné názory, nová důležitá informace. Tedy „buďte vždy na správném místě – může to zvýšit vaši šanci na úspěch. Buďte poblíž pro případ náhodného setkání.“

Jsou to chvíle, které nenaplánujete. Ale můžete jim jít naproti nejen v práci. Přátelte se sousedy, matkami ve školce, atp. Nabídněte jim občas také pomocnou ruku. Až budete potřebovat, můžete je požádat o pomoc také.

Sketchbook PURE by VenaValnoha - ruční výroba, místo pro vaše myšlenky
Sketchbook PURE od VenyValnohy - zápisník A6
třeba na soupis vašich selhání jako inspirace pro budoucnost

 

Emoce

Na jedné soukromé historce Karen vysvětluje, proč nenechat v plné síle vaše emoce prostoupit vaším jednáním. Zjednodušeně řečeno -  vzpomínáte si, když vám v dětství spadla zmrzlina a vy jste se nad ní zoufale vztekali? Dnes byste takto nereagovali – své emoce máte pod kontrolou a životní peripetie dokážete řešit. I přes to ale pamatujte, že budete-li se doma například rozčilovat kvůli neschopnosti šéfa, vaše špatná nálada se přenese i na partnera. Je to zbytečné.

V tomto autorka radí řídit se příkladem mužů, tedy potlačit emoce. Má to dva pozitivní dopady

1)      Problémy z jedné oblasti se nebudou mísit s jinou oblastí (práce, partner, děti,…)

2)      „Vidíte celou situaci v kontextu“

Ovšem nechápejte to tak, že byste se měly vzdát svých emocí. Naučte se je ovládat. Nechejte jim průchod tehdy, když je to vhodné, kdy to nebude mít vedlejší negativní efekt.

Autor: Martina Ježova

Zdroj: FINERMANOVÁ, Karen. Pravidla úspěšné ženy: Jak získáte v práci i v životě vše, co si přejete. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0219-7.