Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy: #4 Berte na sebe asymetrická rizika

Ve čtvrté, o chloupek kratší kapitole, se autorka věnuje asymetrickým rizikům. Tento termín využívá v investování a definuje jej jako „riziko, kdy velikost a pravděpodobnost výsledku – řekněme toho pozitivního (odměna) – výrazně převyšuje pravděpodobnost opačného výsledku – tedy toho negativního (riziko)“. Například se rozhodnete jít na networkingovou akci, která s sebou nese asymetrické riziko. Když na akci nebudou zajímaví lidé, kteří by vás mohli nějak posunout, odejdete (ztráta je malá). Můžete ale narazit na spoustu inspirativních a zajímavých lidí, kteří vás posunou ne třeba profesně, ale v soukromém životě, ve vašich koníčcích. Nebo naopak dokonce najdete partnera na podnikání (potenciální odměna je tedy relativně vysoká).

Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy

#1 V čem spočívá tajemství úspěšných dívek

#2 Přestaňte stát v cestě sama sobě

#3 Jak nabrat a udržet tempo

#4 Berte na sebe asymetrická rizika

Příští díl:

#5 Najděte sílu rozhodnout se sama

#6 Chybujte s grácií

#7 Vydejte se cestou největšího úsilí

#8 Buďte vždy na správném místě

#9 Dejte si pauzu

#10 Chopte se kontroly nad svými financemi

Celé to začíná (jak už to tak bývá) u příležitostí. Jestli jsou to ty správné, jestli je využijete. Karen shrnuje posouzení příležitostí do těchto několika bodů:

  • „Buďte otevřené všem situacím, které vám umožní vytvořit pozitivní asymetrické riziko.“ To, co jiní vidí jako neřešitelný problém, je možná za cenu spousty práce skvělá příležitost. Třeba ve firmě s archaickým informačním systémem, tedy i zastaralými procesy, se bude zavádět systém nový. Není například toto ona příležitost? Nejhůř se zavede nový systém a procesy zůstanou zachovány. Nebo se leccos přetvoří na nové procesy a změna bude skoková. Ovšem nezapomeňte vždy všem odprezentovat, jak to bude složité a i implementace na původní procesy by byla velký přínos. Je lepší vždy překonat očekávání než naopak.
  • „Hledejte a posuďte to nespatřené.“ Tedy i rizika, která nejsou tak zjevná, je třeba důkladně vyhodnotit, zanalyzovat. Mezi některá z méně očekávaných rizik patří: „schválení nových opatření, které mají vliv na vaši činnost, nový konkurent, který se vám vměšuje do činnosti, či ztráta nejdůležitějšího zákazníka“.
  • „Smiřte se s tím, že se může stát něco nepředstavitelného a že riskujeme každý den.“ Diverzifikujte riziko tak, jak to dovoluje váš obor – nevsázejte vše na jednu kartu.

Ať jsou důvody změny jakékoliv, vždy chceme na pohovoru působit co nejlépe. Zjistěte si tedy o potenciálním zaměstnavateli vše, co můžete. Informujte se také o odvětví, ve kterém firma působí. Poptejte se těch, komu věříte. A když už o něco půjde, snažte si vyhnout otázkám, které odhalí, že oboru/tématu příliš nerozumíte a že se teprve učíte.

Podnikání jako asymetrické riziko

Karen se zamýšlí nad tímto častým asymetrickým rizikem. Někdo bez zaváhání ví, že toto riziko přijmout chce, u někoho to tak jednoduché není. Základem správného rozhodnutí (potažmo špatného výsledku) je přesné stanovení rizik. Do rozhodování ale vstupují i jiné faktory, a to aktuální životní situace (hypotéka, děti, zdraví, nabídky na práci).

Hezký postřeh autorka uvádí z jisté poradny. Tazatel se ptá, zda se má pouštět do práce na svém vysněném cíli, kterého ale dosáhne až za 7 let, že mu v té době bude již 40 let. V odpovědi pak zazněla otázka, „kolik mu bude za sedm let, když to neudělá“.

Taška Marylin z dílny Art-Yvah. Pojme toho opravdu hodně.
Taška Marylin z dílny Art-Yvah. Pojme toho opravdu hodně.

 

Děti jako asymetrické riziko

Na založení rodiny není nikdy ta správná doba. „Budete-li čekat na ideální dobu, možná dopadnete tak, že zjistíte, že nemůžete otěhotnět.“ Odkládáte-li početí potomka, promyslete si riziko čekání. I to se může stát – doktor vám řekne, že nemůžete otěhotnět přirozenou cestou proto, že jste příliš dlouho čekala.

Ponaučením je pochopení, že rizika jsou každodenní součástí života. Ať jsou viditelná či nikoliv. Není na tom ale nic špatného a není nutné se jim vyhýbat. Důležité je dělat správná a promyšlená rozhodnutí tak, abychom na sebe brali rizika s pochopením všech nuancí. I když se nad plusy a mínusy situace nezamyslíme, nebrání to tomu, aby nastala. „Nemůžeme čekat věčně, než nám bude vše připadat bez rizika a bezpečné - tak to nefunguje. Žádné riziko, žádná odměna. Jak prosté.“

Autor: Martina Ježova

Zdroj: FINERMANOVÁ, Karen. Pravidla úspěšné ženy: Jak získáte v práci i v životě vše, co si přejete. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0219-7.