Zápisníky Indiana a Marco - co bylo inspirací (Historie názvů značky MontMat - I. díl)

Celá tvorba MontMat je založená na kůži. Kůže je materiál používaný od pradávna a také velmi trvanlivý. Každý z nás viděl někdy něco koženého, velmi opoužívaného, ohmataného, ale stále plně funkčního. 

Indiana a Marco - osvědčení matadoři mezi koženými zápisníky

V rodině produktů MontMat byly na prvopočátku zápisníky Indiana a Marco, a to ve velikosti A6. Jsou to vlastně takoví sourozenci - oba mají kroužkovou vazbu a liší se jen zavíráním - na sedlářský knoflík (Indiana) a na gumičku (Marco). Navíc u obou je možné přidat poutko na pero - kožené nebo kovové.

Kožený zápisník MontMat Indiana

Do kůže se v minulosti vázaly knihy a staré spisy, mniši takové knihy přepisovali, kronikáři zapisovali historii. Kožené zápisníky tak mají auru historična a evokují krom luxusu také dobrodružství. Indiana Jones jako inspirace pro MontMat A tam, kde se potkala ona dobrodružnost, nezničitelnost a trvanlivá kvalita, tam se objevily záblesky scén z filmů o Indiana Jonesovi. Harrison Ford neohroženě zdolává starověké nástrahy. Pro zakreselení mapek a zapsání indícií je kožený zápisník jedinou správnou volbou.

Ale na cestě za dobrodružstvím není jediný, jen je více zpopularizovaný. Skutečná historie přinesla mnoho jmen odvážných, kteří překonali nástrahy přírody a osudu a dokázali něco významného. Mezi takové dobrodruhy, kteří se nenarodili na filmových plátnech, ale s touhou poznat nepoznaná místa, patřil i Marco Polo.

Marco Polo byl objevitel a cestovatel z Benátek Marco Polo byl dnešní terminologií cestovatel původem z Benátek na přelomu 13. a 14. století. Pobýval mnoho let v Asii a jako první ji popsal podrobněji. Cestu ale neabsolvoval sám, cestoval společně se svým otcem,Kožený zápisník Marco v barvě tmavý ryzák který se jmenoval Niccolò, a jeho bratrem Maffeem (někde se uvádí jako Matteo). Díky cestopisu, který vznikl na základě jeho vzpomínek, se zapsal nesmazatelně do historie. Nebyl to sice dobrodruh v pojetí Indiana Jonese, ale jeho osudy byly stejně neuvěřitelné. 

Jestli Marco Polo uměl psát, to nevím, ale rozhodně si musel dělat náčrtky navštívených míst. Vždyť jeho cesty byly významným zdrojem informací pro dobové kartografy. A přesně na takové náčrtky by byl perfektní kožený zápisník do kapsy, který se snadno zavírá. Třeba jako kožený zápisník MontMat Marco.

Autor: Martina Ježova

Doporučené produkty6