Předvánoční úklid - udělejte si místo

1. Zimní šatník

Právě jste možná provedli vyřazování letních věcí, a tak by vás nenapadlo se z tohoto pohledu zaobírat zimním oblečením. Faktem ale je, že pro novou zimní sezónu některé starší oblečení už možná prostě nosit nebudete. Důvodů může být několiv - obligátní změna váhy, změna trendu nebo prostě už se vám ten konkrétní kousek oblečení nelíbí. Ať tak či onak, jistě budete mít ve skříni nebo na věšáku za dveřmi kabát, bundu, čepici, šálu, rukavice, boty atp., co právě nosíte. A budete nosit celou zimu. Pokud ale ve vaší skříni či nějaké krabici leží náhradní nebo starší "duplikát" a vy ho letos (a zjevně ani následující sezóny) nebudete nosit, je čas, aby opustil nejen vaši skříň, ale i celou domácnost.

Tečkované vložky do zápisníků jako základ bullet journal (Martezi.cz)

2. Vánoční dekorace

Pokud rádi zdobíte své bydlení ve vánočním duchu každý rok, možná jste se přistihli, že každoročně dokupujete nové ozdoby nebo třeba doplňujete dekorace v nějaké konkrétní barvě. Možná ale už vaše děti odrostly z dob papírového betlému nebo už víte, že polovina do červena laděných dekorací se už nikdy ve vašem bytě v době Vánoc neobjeví. Když nakouknete do krabic a boxů s ozdobami a dekoracemi, možná zjistíte, že polovinu z nich jste již léta nepoužili a ani už nepoužijete. Teď je ten správný čas vyřazené ozdoby a dekorace poslat k někomu dalšímu, kdo je rád využije a vám se uvolní místo na nové krásné kousky, které plánujete koupit.

Diáře a zápisníky pro plánování (Martezi.cz)Staré pryč dřív než pořídíte nový diář

3. Staré diáře

Podzim je pomalu ale jistě v duchu plánování aktivit v dalším roce nebo alespoň přípravný v podobě nákupu diáře. Možná neholdujete předtištěným diářům a preferujete bullet journaly, které si rozvrhujete dle aktuálních životních potřeb. Ať tak či onak jistě se doma najde šuplík nebo polička, kde v komínku leží staré diáře let minulých. S informacemi, které byly potřeba ve své době, ale aktuálně nemají žádný praktický význam. Když si jednotlivé svazky prolistujete, zjistíte, že informace o návštěvě zubaře v nějaké konkrétní datum pro vás nemá už ani nostalgickou hodnotu. Rozlučte se s nepotřebnými starými zápisky a udělejte si prostor na plánování budoucnosti.

4. Dětské hračky

Hračky reprezentují nekonečný cyklus přesouvání, uklízení a hlavně jsou to věci s neutuchající intenzitou přílivu do domova a schopností být prostě všude a kdekoliv. Vánoce způsobují nejen jejich enormní nárazový přísun do domácnosti, ale navíc ještě ve větším objemu než by si průměrný rodič přál. Díky šikovnému marketingu a všudypřítomnému konzumu.

Místo hraček prostor pro vzdělávání (Martezi.cz)

U menších dětí lze snadno vytřídit hračky hned, jak s nich "vyrostou". Najděte jim místo někde v krabici v komoře nebo garáži či sklepě, kde počkají na správný věk mladšího potomka nebo je pošlete dál nějakému jinému dítku, které je ocení. Výjimku můžou tvořit pouze hračky, na něž se váže nějaká speciální vzpomínka. Ty pak můžete schovat do memory boxu (= vzpomínkové krabice), kde si je vy nebo vaše dítě s odstupem času bude s nostalgií prohlížet.

U starších dětí je vhodné je zapojit, nechť si samy určí, co již nepotřebují. Skvělou motivací je, že si přece musí udělat místo na ty skvělé nové hračky, které jim přinese ježíšek.

5. Jídlo po expiraci

Diáře a zápisníky pro plánování (Martezi.cz)Vytřídit a následně lehce plánovat

Ve vaší spižírně se jistě najde pár (nebo hodně) expirovaných jídel. Zapomenutá instantní polévka, prošlý jogurt nebo léta netknuté koření. Během příprav na vánoční období budete dokupovat jídlo a plánovat pohoštění. Není tedy vůbec na škodu mít nejen přehled, co doma máte, ale i vědět, že vše můžete použít. A taky trochu místa na vaječný koňak nebo arabesky neuškodí. Vyhoďte věci, které jsou prošlé (a nechystáte se je nějak spotřebovat). Na druhou stranu se ale datem expirace nemusíte omezovat - pokud najdete věci, které nejsou prošlé a vy víte, že určitě neskončí na vašem talíři, věnujte je do potravinové banky nebo třeba sousedce. Jídlo u vás v ledničce nemusí čekat na to, aby se muselo nakonec vyhodit.

Uklizená spiška a lednička zbavená nadbytečných věcí může být zároveň prvním krokem k tradičnímu vánočnímu úklidu. A co víc, když se do toho pustíte hned, čeká vás těsně před Vánoci nejen méně stresu s úklidem, ale i s plánováním vánočního pohoštění.

Předvánoční příprava na úklid

Budete se inspirovat naším seznamem pro přípravu na úklid a uvolnění místa? Možná se vás netýkají všechny zmíněné oblasti a možná vás napadnou ještě úplně jiné, pro vás přínosnější. Ať tak či onak jistojistě realizace kteréhokoliv z výše uvedených bodů (nebo i nějakého mimo tento seznam) vám přinese méně stresu a čistší hlavu. Tak vzhůru do toho! :-)


Autor: Martina Ježova