Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

4 manažerská pravidla, která uplatníte i doma

Management neboli řízení. Řídit můžete nejen podřízené a projekty, ale také své chování a postupy v manželství a partnerském vztahu. Pojďme se spolu při příležitosti dne manželství (letos 9.2.) a svatého Valentýna podívat na manažerská pravidla, která se neztratí ani za dveřmi vašeho domova.

1) Nejen hmotné statky motivují

V tom profesním světě se mnohdy ze strany nadřízených operuje pouze s finančními odměnami (a někde ani s nimi ne). Nic nepotěší člověka v dlouhodobém horizontu jako uznání za dobře odvedenou práci nebo pochvala za proaktivitu nad rámec povinností.

Pochvalte někdy svou ženu, jak jí ta nová barva sluší, jak výbornou uvařila večeři. Třeba se pak pustí do složitějších gurmánských počinů nebo svou hřívu bude nosit hrdě krásně upravenou i při přípravě svačinek pro děti.

Pochvalte svého muže za perfektně promyšlený program o víkendu. Možná se pak dočkáte dalších takových víkendů. A co teprve dovolená?!

2) Důvěra až na prvním místě

Pořekadlo „důvěřuj, ale prověřuj“ je víc než platné především v kontaktu s lidmi, se kterými navazujeme pracovní vztah. Na druhou stranu bez víry, že spoustu věcí lidé zvládnou i bez vás (ano, vy uděláte vše nejlíp, ale oni to taky nějak rozumně vymyslí), to nepůjde.

Úplně totéž platí ve vztahu. Kontrolovat jemnost nakrájených kostiček mrkve do polévky neposlouží nikomu. Možná byste to udělali líp, ale o to tu přece nejde.

Totéž platí o kontrole mobilů, Facebooků, časů příchodů (možná snad vyjma u nenapravitelných proutníků, kde náznak možnosti hraničí s naprostou jistotou) – to do zdravého vztahu nepatří. Výše popsané ale nevylučuje mít rámcový přehled. Právě naopak. Co kdyby se vaší milované něco nepříjemného přihodilo po cestě z jógy? Měl byste být ten, kdo svou polovičku začne postrádat, přispěchá na pomoc.

Tečkovaný zápisník Black Brick
Populární metodou plánování je
Bullet Journal. Zápisníky pro
buleťárny najdete i u nás :-)

3) Podělte se o své povinnosti

Především pro ženy je typičtější větší nasazení při péči o rodinné hnízdo, ať už s nebo bez ratolestí. Pochopitelně to není pravidlo, ale pokud se ve vašem vztahu projevuje jakási nerovnováha, ozvučte to. Sdělte to partnerovi nebo partnerce, domluvte se na rozdělení povinností novým způsobem.

Ano, někdy pak dítka odejdou do školky jen v bačkůrkách, ale pořád musíte uznat, že obutá jsou.

4) Nebraňte se novým metodám, postupům

Člověk (většinou) s věkem začíná upřednostňovat zaběhnuté koleje. Jen si vzpomeňte na své začátky v nové práci. Napadlo vás, jak si pracoviště přeuspořádat lépe, aby se vám efektivněji pracovalo. Šéfovi jste navrhli, že uděláte automatizované šablony v Excelu. Nebo vás napadlo jak pragmatičtěji evidovat informace o zakázkách. A nic z toho nebylo přijato s ovacemi, ba naopak. Minulo pár měsíců a nápady máte stále, ale už je ani nahlas neříkáte.

Nenechte se zdrchat i v osobním životě. Že žena četla skvělou knihu o pořádku a chce některé věci aplikovat doma? Zaujala ji low-carb strava a nyní máte častěji maso k večeři? To je přeci skvělé. Dámy, váš muž se rozhodl, že omezí kutilství a raději tvorbu pergoly a jiných nikdy nedokončených vylepšováků nechá na řemeslnících? Možná vám párkrát pánové při práci pošlapou čerstvě vytřenou dlažbu, ale za letní večery s kávou pod pergolou to přeci stojí.

Nebuďte ke změnám v rytmu chodu domácnosti hned kritičtí a odmítaví. Možná na vás vykouknou zajímavější výhody, pokud tomu dáte šanci.

Autor: Martina Ježova

Kam dál?