Jak vybírat zápisník

Píšete rádi a píšete hodně? I přes neuvěřitelné tempo digitalizace hrají zápisníky nezastupitelnou roli. Mnoho z nás zapisuje věci rukou proto, že to je pohodlné a jindy naopak proto, že to situace vyžaduje.

Psát rukou má také nespornou výhodu v tom, že to, co zapíšete, si také snáze zapamatujete. A ta vůně papíru. To je bonus navíc.

Vybíráme dle účelu

Základem je samozřejmě podřídit výběr účelu. Mám tím na mysli především formát a typ lineatury a také druh vazby a zavírání. I když i zde samozřejmě do určité míry záleží na vkusu.

Lineatura

Obvyklé varianty zápisníků najdeme s obsahem linkovaným, čtverečkovaným, čistým (tzv. nelinkovaným) anebo tečkovaným. Každá z variant nabízí jiné výhody, nicméně faktem je, že tečky si získávají na popularitě. Snoubí totiž výhody vícero klasických lineatur.

Psát na čistý list je příjemné, ale není to pro každého, protože udržet vodorovné řádky chce jistou disciplínu. Naopak jsou ale takové papíry vhodné pro schémata a obrázky.

Linky udrží text „v lajně“, ale už nedávají volnost kresbám a schématům. Čtverečkovaný papír je pak specifický – umožňuje hrát skvěle piškvorky a lodě, kreslit elektrická schémata, psát do řádku. Vizuálně je už ale stránka plná díky podkladu a někomu se mohou jeho vlastní zápisky číst ve změti rovnoběžek a kolmic hůř.

Tečky jsou skvělé, protože nevadí obrázkům, udrží psaný text v řádku a vizuálně vás stránka nezahltí.

Formát

Formát může každý zvolit dle potřeb, většinou někde v rozmezí A6 – A4. Nicméně mnoho výrobců se od tohoto formátování odklání a volí si rozměry dle svých potřeb. Ze standardizovaných provedení pak můžete narazit na formátovou řadu B, která je trošku větší (například při porovnání A5 a B5). Jak vypadají ty které rozměry, se dočtete ve článku Jak je to s velikostmi papíru.

V našem sortimentu najdete z těch „netypických“ zápisníky Black Brick, které jsou formátu B5. Dále pak některé zápisníky značky Brunnen, které se vydala svou cestou úplně, jsou ve velikostech mimo A a B standardy úplně.

Vazba

Do druhů knihařských vazeb netřeba zabíhat. Běžnému uživateli nejde o způsob šití či lepení, ale o pohodlí při práci. Zápisníky tak můžeme primárně dělit z  pohledu typu vazby na dva typy – papíry a náplně v nich lze vyměnit a doplnit (kroužková vazba) nebo nejde (vazba pevná). Kroužkovou vazbu má v oblibě značka MontMat, pevnou naopak Brunnen, Troika, Black Brick nebo značka VenaValnoha.

Zavírání

V neposlední řadě je důležité, zda potřebujete zavírání či nikoliv. Pokud ano, nabízí se obvykle gumička, ať už vertikální (Brunnen, Black Brick) nebo horizontální (MontMat). U kožených výrobků se objevuje také sedlářský knoflík (MontMat).

Někomu ale postačí i zápisník bez zavírání. Přece jen kdo často nedává svůj zápisník do tašky či batohu při cestách do práce nebo někam jinam, ten nebude řešit neposedné otevírání zápisníku za chůze.

Vzhled zápisníku aneb vybíráme podle vkusu

Do vzhledu jednoznačně patří materiál desek a samotný papír, na který se píše. Samostatnou kapitolou je potom samotné zpracování desek, tedy motiv, který na nich můžeme najít.

Materiál desek

Možností, z čeho vyrobit desky zápisníku, je mnoho. Jmenujme ale na okraj ty nejzákladnější – papír, kůže, koženka, kov. Existují ale samozřejmě i zápisníky s deskami z jiných materiálů.

Nejjednodušším provedením desek je tvrdý papír či karton. Je to zajímavý materiál, protože lze desky obohatit o zajímavý potisk. Zároveň jde o ekologickou variantu a navíc zápisníky tohoto typu se například od firmy Brunnen vyznačují opravdovou designovou jednoduchostí. Papírové desky navíc mohou tvarem krásně kopírovat samotnou náplň zápisníku.

Sáhneme-li po kůži, budeme mít k ruce společníka na dlouhé roky. Tento nestárnoucí materiál má své favority díky svým vlastnostem. I proto si tento materiál vybrala značka MontMat, která vyrábí z kůže veškeré své výrobky.

Někomu se ale kůže nelíbí například i z etických důvodů. Hledáte-li vegan produkt, pak zápisníky v koženkových deskách potěší nejen na pohled, ale i na omak. Příkladem kvalitní italské koženky v kombinaci s českou prací jsou zápisníky Black Brick.

Speciální kategorií jsou potom také kovové obaly, které využila například značka Troika. Předností tohoto řešení je, že zápisník už při přesunech není potřeba dávat do žádné složky či obalu. Desky samotné dobře poslouží místo složky.

Existují i jiné materiály, ze kterých lze desky vyrobit, například z textilu. Touto cestou se vydal výrobce Brunnen u zápisníku „Pírko“. Takové desky ale nenajdete příliš často.

Papír zápisníku

Papíry, které jsou základem zápisníku, mohou být z recyklovaného nebo nerecyklovaného papíru. I zde samozřejmě záleží na preferenci, ale i na využití. Přece jen nerecyklovaný papír je světlejší, a proto je někdy vhodnější. Nerecyklované papíry mohou být také v různých odstínech. Například Brunnen do některých svých zápisníků volí krémovou, která je příjemnější pro oči.

Drobnosti, které potěší

Užitečným detailem jsou záložky. Některé zápisníky mají záložku jednu, některé dokonce dvě. Přece jen člověk někdy rozepíše více témat, ke kterým je třeba se vrátit.

Ne až tak neobvyklým detailem je vnitřní kapsička na zadní straně desek. Schováváte vizitky nebo lístky z cest? Pak vám taková přihrádka přijde vhod.

Zajímavým detailem jsou vybaveny některé zápisníky Brunnen – mají očíslované stránky. Očíslované stránky se mohou hodit, pokud často děláte zápisky, ke kterým se chcete vrátit, a tím spíš, když je součástí zápisníku i obsah.

Není zápisník jako zápisník

Ale to už jistě víte. Parametry se liší, každý výrobce dává důraz na něco jiného. Všechny zápisníky ale u nás mají jedno společné – při jejich výběru klademe důraz na design a kvalitu.