Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Bullet Journal a já

Pokud čtete tento článek, pravděpodobně jste už o Bullet Journalu (zkráceně BuJo) někdy slyšeli. Asi taky víte, že Vám pro BuJo stačí obyčejný sešit a pero. Těm náročnějším pak šikovný zápisník. A taky nejspíš víte, že kreativci tuto metodu povýšili na vyšší úroveň a začali z diářů tvořit doslova umělecká díla. Ale co když Vám originální metoda nevyhovuje, klasické diáře také ne a malovat neumíte? Nevadí, jsem na tom stejně. BuJo je i pro takové, jako jsme my. Pro takové, co si chtějí vytvořit praktický plánovač (a třeba na něm zapracovat i v té kreativní rovině jako já).

Nejspíš nebudu jediná, čí začátky byly příšerné. Po dvou měsících jsem chtěla svůj sešit vyhodit. Nic se mi nelíbilo a nemohla jsem za nic na světě přijít na to, jak skloubit úkoly, které měly svoje termíny a ty, které je naopak neměly. Dokonce jsem byla schopná předělat jeden týden 2x nebo i 3x :-) Naštěstí to byl jen testovací sešit. Mimochodem ten vřele doporučuji. Když se něco nepovede, nebude to tolik vadit a taky máte prostor přijít na to, co Vám nejvíce vyhovuje.

Pracovní verze týdenního přehledu V. Sudové Pracovní verze týdenního přehledu V. Sudové Pracovní verze týdenního přehledu V. Sudové Pracovní verze týdenního přehledu V. Sudové
Týden - rozvržení 1 -> Týden - rozvržení 2 -> Týden - rozvržení 3 -> Finální rozvržení týdne :)

Můj BuJo začíná stejně, jako spousta jiných: najdete tam obsah, klíč, organizaci školního roku, vision board atp. Pak následují měsíční přehledy. Mám je zde všechny pohromadě, protože jsou určité věci, které mám naplánované rok dopředu, a nechci na ně zapomenout.

A teď něco, co Vás zajímá asi nejvíc – jednotlivé měsíce. Nejvíce mi vyhovuje připravit si celý měsíc najednou. Vytvořím si úvodní stránku s názvem měsíce a s obrázkem, pak deník vděčnosti, týdenní přehledy, stránku „personal“, kde mám osobní úkoly a záležitosti, které chci během měsíce zvládnout, a nakonec strany s pracovními úkoly. U nich totiž nikdy nevím, kolik místa budu potřebovat. Když jsou na konci měsíce, můžu využít místa, kolik bude potřeba. Jakmile měsíc skončí, nesplněné úkoly stačí přesunout do dalšího a je to.

Když si najdete svůj systém (pozor, někdy trvá dokonce pár týdnů), naplánovat celý měsíc zabere tak půl hodinky až hodinu, záleží, jak moc se chci výtvarně vyřádit. To nezní tak složitě, co říkáte? A víte, jak skvělý pocit je mít konečně systém, který Vám perfektně vyhovuje?

Já ten svůj (alespoň prozatím) našla. Co dnes používám a co už ne, najdete pod článkem v Galerii. 

O autorce Veronice Sudové

Veronika - BuJo plánování je jejím koníčkem

(Dwight David Eisenhower: "Plány jsou ničím; plánování vším.")

Veronika Sudová pracuje jako asistentka ředitele v Armádě spásy a organizování je tak nedílnou součástí její profese. Veronika je neúnavnou experimentátorkou v plánování a nové nápady neustále testuje. Zátěžové zkoušky naplánovaných aktivit denně zajišťují její dvě děti, které odhalí každou rezervu ke zlepšení.

O své plánovací počiny se dělí na Instagramu.