BuJo: 5 tipů na motivační spready

Kdykoliv během roku je ale ten správný čas na oživení motivace a opětovné nastartování snahy o dosažení cílů, nebo stanovení nových... Zde je pět spreadů neboli rozložení pro bullet journal, které vám mohou pomoci - stanovit cíle, zůstat motivovaní a dosáhnout dalších met.

1. Zůstaňte zdraví

Tracker pitného režimu na papíře (Martezi.cz)Tracker pitného režimu na papíře

Kolik z nás si stanovilo roční, měsíční nebo dokonce týdenní cíle pít více vody? A kolik z nás vydrží déle než tři dny, než se vrátí zpět k popíjení kávy nebo koly?

Váš bullet journal je ideálním místem pro sledování vašeho pitného režimu a prvním krokem k udržení dlouhodobého dostatečného příjmu tekutin, protože se na tracker díváte každý den. Nastavte tracker vody/pití podobně jako jakýkoli jiný tracker a pracujte na svém "píč" režimu.

Tipy na zdravá jídla - jen si vybrat (Martezi.cz)Tipy na zdravá jídla

Bujo můžete také použít na zlepšení zdravého stravování. Pokud bojujete s plánováním jídla, zapisujte si do zápisníku všechny nápady na kvalitní (balené) obědy, aby jste měli inspiraci pro zdravé stravování po ruce.

2. Začnete (se) citovat

Citát pro lepší den nebo efektivnější práci (Martezi.cz)Citáty jako startér motivace

Možná nemáte na mysli konkrétní výzvu - možná se "jen" chcete každý den cítit o něco silnější a motivovanější. Váš bujo vás může trochu nakopnout, kdykoli je třeba, nastartovat motivaci a najít energii.

Doplnění bullet journalu motivačními citáty - ať už jako součást vašich týdenních přehledů nebo jako samostatné celé stránky - může trochu pomoct pro jasnější nastavení mysli a udržení tempa práce.

3. Plánujte své projekty

Plánování jednoduše a přehledně - jen si vybrat (Martezi.cz)Zaplánování úkolů na projektu

Pokud se věnujete bullet journalu, je pravděpodobné, že jste podnikavou duší s různými aktivitami. Proč tedy nepoužívat svůj zápisník ke sledování jednotlivých úkolů a dosažení všech vašich cílů.

Zaplánovat například v dnešní době tolik skloňované sociální sítě, může být otázka jedné stránky. Stačí trocha kreativity a jednoduchý přehled témat pro daný měsíc je na světě.

4. Nouzová motivace

Motivační seznam pro případ nouze aneb Stránka Poslední Záchrany (Martezi.cz)SPZ neboli Stránka Poslední Záchrany

Není nic horšího, než když se blíží Termín nějakého úkolu a člověk nemá absolutně žádnou motivací k tomu, aby ho dokončil (mimo Ten Termín). Katastrofu ale můžete aspoň trochu zmírnit tím, že budete mít v zápisníku stránku se seznamem motivačních hesel, nápadů, aktivit a citátů pro případ nouze.

Udělejte si seznam všech věcí, které vás motivují - písně, které vás nabíjí, odměny, které si můžete dát, jakmile splníte svůj cíl, citátů (slavných i těch od vašich nejbližších) - a podívejte se na to, kdykoli potřebujete nakopnout do pracovního režimu.

5. Vyškrtávačka cílů aneb bingo!

Práce hrou aneb jak si udělat dosahování cílů zábavnější (Martezi.cz)Vyškrtávačka cílů pro dospěláky

Není nic uspokojivějšího, než vyškrtnout něco hotového ze seznamu úkolů, ale i když jsme všichni zvyklí prošrktávat naše každodenní úkoly, nejspíš to neděláme s většími cíly.

Je vyzkoumáno, že zapsání vašich cílů zvyšuje pravděpodobnost, že jich dosáhnete - ve skutečnosti je to o 42% pravděpodobnější - tak proč nejít o krok dál a dosáhnout toho trochu toho dopaminu vyškrtnutím větších cílů, když je dosáhnete?

Marie „Bitsandclips“ má ve svém diáři způsob, jak toho dosáhnout - říká mu vyškrtávačka cílů. Rozložte všechny své cíle do jednotlivých políček a při dosažení některého z nich ho škrtněte (nebo vybarvěte). Na konci roku (nebo kdykoliv jindy) se můžete na vyškrtávačku podívat a na první pohled uvidíte vše, čeho jste dosáhli.

A jak se na práci motivujete vy? Pomáhají vám k tomu tečkované zápisníky

Překlad: Martina Ježova

Se svolením převzato od Dingbats*