Na Vánoce od lesa aneb vše jde naplánovat

Vánoce jsou opravdu velmi speciální období – většina lidí se na ně těší (bude přece volno), ale zároveň z toho má nervy na dranc (stres zvyšující se s ubývajícími čokoládkami v adventním kalendáři). Chystání se na ten jeden den se totiž poslední roky stává maratonem srovnatelným s přípravou svatby. Mnoho maličkostí, které je potřeba nachystat, týdny příprav, koordinace rodinného osazenstva a během pár hodin je ona magická událost pryč.

Co tedy dělat pro to, aby se po Vánocích nedostavil pocit euforie srovnatelný s opuštěním křesla u zubaře po dovrtání zubu? Pojďme se spolu podívat na to, jak plánovat tak, aby míra stresu zůstala minimální a dojmy z Vánoc byly srovnatelné s pobytem ve wellness centru. Tedy aby byla naplněna teze, že Vánoce jsou svátky klidu a míru.

Minimalismus

Přesně tak, tento četně skloňovaný výraz má své místo i zde. Ale vraťme se na začátek, abychom si připomněli, že důsledkem všeho dění okolo Vánoc je mnohdy stres. A ten vzniká proto, (že máme pocit), že nestíháme. A nestíháme proto, že toho máme moc.

Zamyslete se tedy nad tím, jestli všechny věci, které chcete v rámci přípravy na Vánoce stihnout, jsou nezbytně nutné. Soustřeďte se pouze na to, co se udělat opravdu musí a také na to, co udělat chcete (protože vás to například baví nebo si bez toho Vánoce nedokážete představit).

Seznamy

Nejvhodnější je udělat si seznam činností, které musíte udělat. A k těmto činnostem si sepsat, co je třeba. Rozhodně ale není vhodná papírková metoda a ani není vhodná metoda poznámek na lednici. Papírky poztrácíte, na lednici se vše rozepsat nepovede. Vezměte si zápisník a pěkně vše sepište na jednom místě. Můžete se tak k jednotlivým bodům vracet, proškrtávat, připisovat, utvořit související seznamy. A vše přehledně na jednom místě. A jaké seznamy je vhodné minimálně mít? Například:

  • Úklid (komora, podlahy, okna, atp.)
  • Dárky (komu co)
  • Pečení (jaké cukroví) + jaké suroviny koupit
  • Jídlo (co koupit nejen na štědrovečerní večeři, ale také běžné jídlo, abyste mezi svátky nepadli hlady :-) )
  • Vánoční atributy (stromek, kapr, ozdoby – kdo a co koupí)
  • Vánoční akce (besídka ve škole, besídka v práci, návštěva tety, atp.)

A co půjde, proškrtejte dle zásad minimalismu.

Plánování

K čemu by bylo vědět, co je třeba udělat, když by nebyl znám deadline? Vezměte si k ruce váš diář a přeneste všechny činnosti do něj. Stanovte si reálné termíny (ale s dostatečnou rezervou), abyste vše mohli splnit. Nezapomínejte ale, že některé věci musí na sebe navazovat (péct bez koupení mouky jde těžko). A proto plánujte odzadu. Milovníci plánování si mohou dokonce vypracovat Gantův diagram ;-)

Při plánování zkuste využít následující tipy. Nejen, že budete plánovat, ale budete plánovat chytře a efektivně.

Buďte efektivní – aneb předvánoční operativní hacking

Potřebujete jít na poštu? Skočte tam při cestě z práce. Jdete k zubaři? Po cestě vyzvedněte dárek e eshopu. Jinými slovy zřetězujte vše, co rozumně zřetězit jde. Ušetříte tak čas, který byste ztratili na cestě.

Plánujte pochůzky mimo špičku. Ať už tu dopravní nebo nákupní. Není nic horšího než pročekat 20 minut ve frontě na pokladnu nebo 40 minut v odpoledních zácpách. Zohledněte kritické časy při plánování. A pozor, s blížícími se Vánoci to bude jen horší a horší. Tedy vyřízením pochůzek co nejdříve si ušetříte čas ve frontách a kolonách, které budou ještě horší během posledních předvánočních týdnů.

Delegujte

Je toho pořád spousta, co je potřeba udělat? Jsou dny, kdy budete na roztrhání? Žádný strach, pro kapra může zajít manžel, dospívající dítko je možné poslat pro nové ozdoby nebo připravit bramborový salát.

Možností je spousta, ale hlavně se nesmíte bát někomu něco svěřit. Ano, vy to uděláte vždy nejlépe. Když ale trochu slevíte v očekáváních, tak ušetřený čas, starosti a nervy budete vyvažovat zlatem. A vaším psychickým zdravím.

Outsourcujte

Na pečení nezbývá čas? Objednejte si ho. Chcete mít umytá okna a ne a ne najít skulinu na jejich umytí? Nechte si je umýt. Potřebujete v klidu nachystat domácnost do sváteční nálady a děti vám vytváření nové a nové překážky? Zaplaťte si hlídání.

Pamatujte, že věci jsou dost často o tom, jak to máme nastavené v hlavě. Ano, možná vaše sousedka by v životě cukroví neobjednávala a vaše teta by nikdy nepotřebovala mít hlídání svých dětí. Ale na tom přece vůbec nezáleží. Podstatné je, aby vy jste byli spokojení, aby vy jste vše naplánovali a zrealizovali tak, abyste byli spokojení. Zvyky se mění – dnes už málokdo odlévá olovo (máme přeci vosk), drží černou hodinku (máme přeci v televizi Popelku). A naopak kdo by v devadesátkách řekl, že šusťákovky nebudou už v kurzu? Nebojte se zařídit se podle sebe.

Bartrujte

Na umytí oken nezbývá ani čas ani peníze? Včelí úly nikdy neupečete tak skvělé jako vaše kamarádka? Nevadí. Napečte rohlíčky a vyměňte je za kamarádčiny skvělé úly. Ušetřený čas a spokojenější chuťové pohárky za to stojí. Okna vám může umýt třeba maminka nebo sousedka a vy jí na oplátku zajedete třeba na velký nákup. Ne každý je ochoten absolvovat předvánoční strastiplnou výpravu do hypermarketu.

Nechte si poradit

Pořád vám ve vašem plánu něco nehraje? Udělejte rodinnou radu. Proberte vše s manželem, dětmi, rodiči. Anebo s kamarádkami. Nečekaně praktická rada, nabídka pomoci může přijít kdykoliv a odkudkoliv. Jen musíte vytvořit příležitost, aby mohla zaznít. Proto se neváhejte obrátit na své blízké – víc hlav víc ví.

Zdravý rozum a nadhled v hrsti

Nejdůležitější je nezbláznit se a krom plánování zjistit, jak je možné co nejvíc věcí vyřešit elegantně, svižně, efektivně. Najít si tu nejlepší cestičku, jak plán zrealizovat. Může to být díky preciznímu plánování, efektivním zlepšovákům (barter, outsourcing, delegování) nebo díky vaší železné houževnatosti. Nezapomínejte se dívat, ale na vše s nadhledem. Bude se vám pak toto předvánoční období zvládat lehčeji a i s úsměvem.

A hlavně si ty Vánoce nezapomeňte užít! Jsou přece jenom jednou za rok.

Autor: Martina Ježova