Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy: #1 V čem spočívá tajemství úspěšných dívek

Ani nevím, kdy se mi tato kniha dostala do ruky. Bude to už ale nějaký pátek. Myslím, že její koupě byl výsledek lačného surfování po virtuálních knihkupectvích. Tak jak někdo totiž chodí nakupovat do obchodu oblečení nebo kosmetiku a cílem je samotné okukování oblečení a šminek, já to tak mám s knihami.

A když si zrovna nemůžete skočit do knihkupectví, co si tak skočit aspoň prolistovat knížky online? Asi tak nějak to bylo.

Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy

#1 V čem spočívá tajemství úspěšných dívek

Příští díl:

#2 Přestaňte stát v cestě sama sobě

#3 Jak nabrat a udržet tempo

#4 Berte na sebe asymetrická rizika

#5 Najděte sílu rozhodnout se sama

#6 Chybujte s grácií

#7 Vydejte se cestou největšího úsilí

#8 Buďte vždy na správném místě

#9 Dejte si pauzu

#10 Chopte se kontroly nad svými financemi

S ohledem na název a módní vlnu psát každého o byznysu, seberozvoji, jsem od knihy nečekala příliš. Přece jen je na trhu mnoho knih, které obsahují spoustu vaty, včetně velkých písmen a obrovského řádkování.

Kniha je psaná autorkou Karen Finerman (osobně české přechylování na Finermanová nemám moc ráda, protože tuto přechýleninu určitě u této dámy v občance nenajdeme, že…). Kniha nese podtitul Jak získáte v práci i v životě vše, co si přejete. A v podstatě ten návod dává – sumarizuje totiž na životních zkušenostech příklady, co (ne)dělat, aby člověk v životě šel za svými cíly.

Původně jsem chtěla napsat recenzi, ale napsat mnoha slovy, že kniha užitečná a čtivá je, jsem nakonec vyhodnotila jako příliš ploché sdělení. Proto jsem se rozhodla, že spíš zmíním to, co mě skutečně zaujalo.

Kapitola první aneb V čem spočívá tajemství úspěšných dívek

První kapitola má pouhých sedm stránek a je to vlastně takový úvod do knihy. Autorka zmiňuje úspěchy nejen své, ale také svých sourozenců, a také to, jak je vychovávala jejich matka. Úsměvné je vysvětlení tzv. výchovy dle kalvinismu. Ne, není to to, co si myslíte. A v knížce je tento termín jedné domácnosti hezky popsaný, stejně jako úspěchy všech sourozenců (a že to někdo dotáhl i na Oskara…).

Nedatovaný diář Black Brick pro plánování jednotlivých kroků k úspěchu
Jít úspěchu vstříc můžete například s nedatovaným
diářem Black Brick. Naplánujte si svůj úspěch.

 

Hlavními myšlenkami první kapitoly jsou úvahy o úspěšnosti, spokojenosti a penězích. Stručně řečeno, kdo je úspěšný, je také spokojený. Peníze přináší člověku svobodu a je dobré je mít. Karen ve své knize píše „peněz není neomezené množství – jejich množství je omezené a to je omezující“. Nosnou myšlenkou toho všeho je to, že netřeba se stydět za snahu a cíl mít peníze, nicméně je třeba to také sám sobě přiznat.

V životě se ale věci málokdy dějí jen tak. „Štěstí je krásná věc, ale doufat ve štěstí a zázračnou souhru okolností by vám nemělo sloužit jako omluva pro nedostatek vlastní iniciativy. Sama jsem se musela naučit, že na něco čekat není součástí životního plánu.“ Tato část mě v celé první kapitole utkvěla v hlavě nejvíce. Je možné to parafrázovat generacemi prověřeným „každý svého štěstí strůjce“. Prostě vědět, co od života chcete a něco pro to dělat, je naprostý základ posunu v životě správným směrem.

Autor: Martina Ježova

Zdroj: FINERMANOVÁ, Karen. Pravidla úspěšné ženy: Jak získáte v práci i v životě vše, co si přejete. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0219-7.