Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Cestovatelský zápisník: Znojmo

Váháte, zda navštívit Znojmo? Jestli to tam bude pro vaše děti k přežití (a nebo pro vás jako rodiče)? Jestli lze ve Znojmě jen tak lelkovat? Ano, ano, ano.

Spoiler: tento článek není zaměřen na cyklistické krásy a není určen těm, kteří mají rádi dovolené ve velkém tempu. Je spíše pro pohodáře, kavárenské povaleče či pro chodce a procháskáře. Pokud do těchto kategorií spadáte a máte navíc i děti, je tento článek také pro vás.

O Znojmě v cestovatelské kostce

Znojmo je malebné město s dlouhou historií, která se propsala do jeho tváře. Úvodem si ale uveďme pár údajů, které najdeme například na Wikipedii:

Metoda bullet journal je univerzální, funguje i na plánování dovolené (Martezi.cz)Plánujte dovolenou do bullet journalu

  • jde o druhé největší město na Moravě (po Brnu)
  • ve Znojmě žije 33 tisíc obyvatel
  • město je obklopeno několika obcemi, které ke Znojmu těsně přiléhají
  • ve městě (a okolí) funguje MHD, která je součástí IDS JMK

Na dovolenou jsme si vyhradili vždy jeden týden z obou letních měsíců a já si do mého tečkovaného zápisníku zapsala bod "naplánovat dovolenou". Tato poznámka měla deadline v březnu letošního roku a už se mi to zdálo jako takový nejzazší termín pro plánování letošní dovolené. Přece jen nabídka ubytování už prořídla a najít fajn místo, kde složit hlavu, je občas oříšek (i tehdy, když hledáte včas).

Při plánování cesty jsme tentokrát volili destinaci živější, tedy město. Bez dlouhého přemýšlení každého napadne, že Znojmo na podzim žije vinobraním a vítá ve svém historickém centru milovníky vína. Bylo tedy rozhodnuto - je na čase omrknout Znojmo i mimo nejexponovanější termín a nasát atmosféru města.

Před odjezdem jsem bohužel nestihla nic moc konkrétního naplánovat, byť jsem si do poznámek tento úkol napsala. Těsně před startem jsem si aspoň prohlédla mapu, abychom se do toho Znojma vůbec dostali a hurá na cestu. Zápisník jsem si nechala doma (schválně), ale tablet jako příruční pomocník na poznámky zůstal. Nakonec ale k plánování nedošlo - momentální nápad jsme vždy přetavili jen k dohledání konkrétních informací.

Přesuny po Znojmu

Ubytování jsme měli v jedné s vesniček v těsném sousedství, takže centrum města pro nás znamenalo procházku na cca 45min nebo cestu 15min autobusem. Jak jsme zjistili na místě, IDS JMK to jistí, tzn. s přesně takovými lístky, na které jste zvyklí třeba v Brně, můžete jezdit i po Znojmě. Spoje jsme si našli vždy online přes "jízdní řády".

Tip 1: Většina autobusů končí na autobusovém nádraží. Zajímavostí je, že některé linky končí na "autobusovém nádraží" a jiné na "železniční stanici". Na Google Maps je ale jen autobusové nádraží... Zjistili jsme, že jsou čtyři stanoviště zvlášť přímo před vchodem na vlakovou stanici (linky končící tam jsou tedy se zastávkou železniční stanice). No a zbytek je na ostatních stanovištích od budovy kousek dál, tedy zastavují na autobusovém nádraží

Znojemský turistický vláček

  • Vyhlídková jízda vláčkem po Znojmě má celkem 8 zastávek:
    • Městská plovárna Louka
    • Koželužská, u mostu
    • Mikulášské náměstí
    • Přemyslovců
    • nám. Svobody, Městské lázně
    • Mariánské náměstí
    • Masarykovo náměstí
    • Autobusové nádraží
  • Časy odjezdu z Městské plovárny Louka jsou: 9:00, 10:45, 12:30, 14:45 a 16:30
  • Kde přesně najdete jednotlivé zastávky znojemského turistického vláčku, se můžete podívat na fotce v článku a galerii.

Znojemský vyhlídkový vláček

Tak zjistit kde, kdy a za kolik je v případě Znojemského vláčku nadlidské úsilí. Online nic nenajdete (a nebo jen několik let staré info) a nezbývá vám nic jiného než najít nějakou zastávku a tam si vše přečíst. My jsme si informace na zastávce vyfotili, takže se můžete mrknout tady u nás. V kostce se dá říct, že znojemský vyhlídkový vláček v roce 2022:

  • stojí 110 Kč na dospělou osobu (děti do 6 let jsou zdarma), případně lze vybírat z rodinného vstupného
  • kupujete vždy lístek na celý okruh, ale vystoupit můžete kdekoliv a kdykoliv
  • s lístkem můžete nastoupit na vláček ještě jednou (ale pouze na následující spoj), aby jste se mohli pokochat ve zvoleném místě krásami města
  • vyhlídková jízda je s výkladem
  • kočárek lze naložit do jednoho vagónu s příslušným označením (od pohledu ale vypadá prostor uvnitř stejně jako v ostatních "kupéčkách", takže těžko říct, jak to s tím kočárkem nakonec řeší)
Jízdní řád turistického vláčku ve Znojmě v roce 2022 Mapa zastávek a jízdní trasy vyhlídkového vláčku ve Znojmě

Kde se ve Znojmě zašít s dětmi - tipy pro přespolní

Přijíždíte do neznámého města a vašim potomkům je osud knížat v 16. století ukradený? Hledáte, kam zajít na jídlo, kde se schovat před sluníčkem nebo kde zabavit vaše ratolesti? Ve Znojmě jsme stihli objevit pár míst, které jsou pro děti vhodné.

Dětská hřiště

  • v parku Husovy Sady - pěkné dřevěné hřiště umístěné v udržovaném parku v těsné blízkosti centra Znojma. Výhodou je lokalita, stromy tvořící stín. Na pískovišti ale nejsou žádné hračky, ale na druhou stranu je v blízkosti fontána a pítko.
  • při čekání na vláček u Městské plovárny Louka se může hodit Dětské hřiště Loucká - jednoduché hřiště, kde nejspíš nikdo nebude, je schované pod stromy. Pískoviště je bez hraček, ale za to je celé hřiště oplocené.
  • dětské hřiště v Kapucínské zahradě přiléhá k Masarykovu náměstí. Je jednodušší a prakticky bez stínu, je tam ale pěkná trampolína a dřevěné hřiště značky Kompan.

Restaurace

  • Skvělé posezení v atriu nabízí restaurace Gastro-bar23 na Obrokové. Restaurace je v těsné blízkosti Masarykova náměstí, obsluha je příjemná, dobře vaří. Jen ty ceny jsou trochu vesmírné. 
  • Dětskou nabídku mají v La Casa Navarra na Kovářské - obsluha je fajn, před šumem ulice je člověk schovaný v malém vnitrobloku a dětská židlička je samozřejmostí.
  • Příjemné překvapení nabízí také Tusto Znojmo na Dolní České - najíst se můžete v atriu, porce jsou veliké (alespoň pro mě) a denní menu je za únosnou cenu. Dětské menu i nich nenajdete, ale židličky ano.

Kavárny

Pokud bych si vedla kávový deník, tak v něm by určitě neudělaly ostudu zápisky o návštěvě znojemských podniků.

  • Kaváren je ve Znojmě jistě vícero, my otestovali Balance coffee & wine na Velké Mikulášské. V kavárně najdete příjemné prostředí uvnitř i ve dvoře, stejně tak hrací koutky. Dezerty mají moc dobré a je možné si objednat i něco na zakousnutí.
  • Chybu neuděláte ani návštěvou Enotéky znojemských vín na ulici Hradní. Výběr dezertů je menší a pro děti tam koutek není, ale nejezdí tam auta a mohou se proběhnout kolem zahrádky.

Káva na stojáka aneb coffee to go

Pokud jste v situaci, že chcete kafe při courání se po městě nebo při přesunech mezi znojemskými krásami, můžete si kávu koupit:

  • v Kofi Kofi, které najdete v centru na Obrokové nebo potom v Louckém klášteru, konktrétně na nádvoří poblíž zastávky Městská plovárna Louka vyhlídkového vláčku.
  • vedle hlavní silnice Vídeňská třída se nachází všechny velké obchody s potravinami a také benzinová stanice ORLEN Benzina. 

Co navštívit ve Znojmě - známá klasika

Z pamětihodností jsme toho moc nestihli. Ale upřímně, moc jsme se ani nesnažili. Je moc příjemné se prostě jen procházet centrem města. Já osobně jsem viděla už tolik pamětihodností, že už to moc nevyhledávám - z výkladu si málokdy něco zapamatuji na dobu delší než je samotná dovolená. Mnohem raději se kochám pěknými výhledy, obdivuji krásné stavby a preferuji nasávání atmosféry kaváren s šálkem kávy a dobrým dezertem.

Pokud se tedy městem budete procházet, nenechte si ujít místa jako je hrad, pivovar, katedrála a náměstí (Masarykovo/Horní) s přilehlými uličkami.

Tip 2: Nám o vlásek unikla návštěva znojemského podzemí, protože byly vyprodané lístky! Proto doporučuji lístek zakoupit/rezervovat den dopředu. To si lístky v klidu koupíte a místo máte jisté. V den, kdy chcete do podzemí jít, budou buď všechny rozebrané nebo volné jen v termíny, kdy se vám to už třeba nehodí.


Zpracovala: Martina Ježova