Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Jak naladit březnový bullet journal podle Světového dne divoké přírody 🐾

Věřili byste, že březen už je tady ?!

Pro nás na severní polokouli je březen prvním jarním měsícem. Květiny konečně začínají kvést a brzy budou zimní noci a mrazivá rána minulostí. Jaro také oslavuje nový život, je to období, kdy se mláďata všech druhů začnou svou pouť životem. Takže pokud jste ještě nechytli jarní vlnu, můžete začít třeba tím, že dáte pro ptáčky ven misku s vodou, aby se jim lépe pečovalo o jejich nová mláďata.

3. března se také koná „Světový den divoké přírody“. Dingbats* ho nejen oslavuje, ale i se snaží zvyšovat povědomí o divoké přírodě a stále rostoucí nutnosti ji chránit. Sečteno a podtrženo, březen je jako stvořený pro téma mláďat divoké zvěře. A protože Dingbats* mají také jednu celou kolekci zápisníků věnovanou zvěři žijící v přírodě, všechna mláďata použitá v březnovém BuJo tutorialu budou inspirována touto sérií.

Pojďme se tedy podívat na to, jak zkrášlit březen roztomilými zvířátky :-)

Březnová titulní stránka spojuje největší a nejmenší ze zvířat - slona a kačenku. I když jsem se možná příliš nadchla nad tím, že se kachna setkala s malým slonem, a tak jsem se rozmalovala až moc. Možná stačilo texty napsat jednoduše a jen je obtáhnout. Pokud jde o kreslení zvířecích mláďat, mým tajným tipem je, aby jejich tělo bylo malé, ale jejich hlavy větší. Budou přece ještě potřebovat nějaký čas, aby dorostli. Přehnaně velká hlava jim dá ten roztomilý vzhled, kterým na nás působí všechna zvířecí mláďátka.

Díky zarámování obrázku jsem mohla použít spoustu barev a jak vidíte, přidala jsem ještě mraky a jezírko k rozbití velkých barevných ploch. Není moc zábavné vybarvovat velké barevné plochy - rozčlenění prostoru tak nejen šetří čas, ale také zpříjemňuje samotné vybarvování.


Dobré měsíční rozvržení je základ (ale každý má jistě i jiné osvědčené varianty než používám já). Dobrý "monthly spread" je totiž perfektní prostor, kde můžete naplánovat svůj měsíc. Zachovávám jednotlivé "boxíky" pěkné a velké a využila jsem přebývající prostor k pokračování březnového tématu mláděcích Dingbats* s tygrem, medvědem a jelenem. Abych vyplnila horní prázdný prostor, přidala jsem několik listů ve tvaru mandle a použila jsem dva tři různé odstíny zelené, abych stránku zaplnila.


Jelikož jsou mé měsíční boxíky v tomto případě - A5 tečkovaný zápisník - o velikosti 7x6 teček, zůstalo mi na pravé straně dostatek místa pro přidání do denního trackeru. Mám zde prostor k označení každého dne, když dokončím úkol nebo dosáhnu nějakého cíle. Na březen jsem si naplánovala sledovat tři věci: můj příjem vody (fajfka, pokud vypiji alespoň 1 litr), cvičení a vyplnění mého Listu vděčnosti.


Každý měsíc si vedu list vděčnosti, zaznamenávám si řádek nebo dva z toho, za co jsem ten den vděčná. Je to skvělý doplněk k ostatním zápisům, které si v bujo vedu, a stojí za to mu věnovat nějaké to místo. Stránku rozdělím na dvě poloviny a na každou stranu vypíšu dny v měsíci. Zůstane mi tak nahoře dost místa na to, abych vytvořila nadpis a přidala další Dingbats* mládě - velrybu.

Tato stránka začíná vždy velmi prostá oproti ostatním, ale jak měsíc pokračuje, zaplní se poznámkami a stane se jednou z mých nejoblíbenějších.


Abych dokončila rozplánování března, použila jsem jedno z mých nejoblíbenějších týdenních rozložení. Je opravdu univerzální v tom, že může být jak komplikované nebo tak jednoduché - jak se vám líbí. Levý sloupec je věnován polsednímu Dingbats* mláděti z kolekce Wildlife - klokánkovi. Zachovala jsem poměr větší hlavy a okolní prostor jsem rozbila cedulí s nápisem „Roo 💜“. Do prostoru oblohy jsem přidala keř a srdíčka.

Mám tak prostor pro své každodenní úkoly, často jim říkám "todailies" (že by "dnešníky"? :-) ) a pěkný boxík na Poznámky, protože jak týden ubíhá, často se najdou úkoly, které ještě nemají svůj čas a místo. Tak se dostáváme k políčku "Tento týden budu...". Než se věnuji jednotlivým "dnešníkům", aby mi pomohly s organizací práce, vyplním tuto kolonku jednou jedinou věcí, kterou udělám, když už nic jiného. Je to taková moje pojistka, věc, kterou vždy dokončím, abych měla dobrý pocit z dokončeného úkolu.

Mojí hlavní motivací je vždy citát. Snažím se inspirovat dobrými citáty a považuji to za hodně motivující, když otevřu svůj zápisník a tam na mě vyskočí trocha pozitivity. A jelikož tento měsíc oslavujeme „Světový den divoké přírody“, můj první citát vycházel z rychlého vyhledávání citatů na Googlu na téma ochrana. Zalíbil se mi citát „Buď jejich hlas, vždy“, protože nejenže mi to připadá nabíjející, protože hlas mám. Ale i mi nenápadně připomíná, abych ho použila.

Takže toto je moje rozložení a výzdoba na březen. Spousta odvážných jarních barev s modrou, zelenou a fialovou :-) S vydatnou dávkou roztomilosti na oslavu některých zajímavých zvířat. Bez ohledu na vámi zvolené téma pro březen, doufám, že ho budete mít úžasný.

Autor: Gemma x

Překlad: Martina Ježova

Se svolením převzato od Dingbats*