Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Jak úspěšně vyřešit novoroční rovnici „více pohybu + zavřená fitka“?

A je to tady. Nastal ten kýžený čas k odstartování procesu změn. Starý rok skončil a seznam předsevzetí připnutý na lednici bije do očí pokaždé, když Vás v noci přepadnou chutě. Neklesejte na mysli, společně si projdeme pár tipů, jak do každodenního režimu propašovat více pohybu, a to bez větší úhony na Vašem zdraví a peněžence.

1) Stanovte si reálné cíle…

Nejdřív ze všeho je velmi důležité si uvědomit, že stojíte na samém počátku cesty, takže si netřeba za vzor stavět špičky ve svém oboru. Pokud jste skálopevně přesvědčení, že do měsíce musíte patřit mezi adepty na výhru v Bikini Fitness či snad Men´s Physique, tak se při plnění svých plánů neobejdete bez kouzelného lektvaru či plastického chirurga. Nebo snad každý den z okna vyhlížíte sousedku, co si s úsměvem v šest ráno vybíhá se rozklusat na svých klasických 10 km a říkáte si, že to přece musíte bez problémů dokázat taky? To, že Vás píchá v boku už při pohledu na tenisky u dveří, je jasné znamení, že začínat minimálně půlmaratonem nebude tak geniální nápad. A i kdybyste se o to přece jen chtěli pokoušet, můžeme Vás ujistit, že za noc se z Vás Emil Zátopek nestane. Stejně tak nelze očekávat, že po prvním tréninku s činkami doma v obýváku se zítra probudíte s rameny Arnolda Schwarzenegera. Proto se nebojte stanovit si reálný cíl. Fotku Arnyho si nalepte na poslední stránku Vašeho zápisníku, ale do jednotlivých týdnů či měsíců si rozepište pokroky, kterých chcete postupně dosahovat.

2) Zvolte si to, co baví právě Vás…

Poznámky jako motivace a zábava (Martezi.cz)I poznámky můžou být zábavné

„Ta kolegyně z vedlejšího oddělení má perfektní figuru, chodí prý třikrát týdně na jógu. Jenže já si za ucho strčím možná tak ten jejich lotosový květ, a ne vlastní nohu.“ Že jsou Vám ty myšlenky povědomé? Nebo snad jen nechápavě kroutíte ráno hlavou nad blázny, kteří si to kolem Vás v mínus pěti profrčí na kole a říkáte si, že to radši nikdy nezačnete, než aby Vám při cestě za figurou snů přimrzl zadek k sedátku? Není třeba se striktně držet toho, co dělá okolí. Zvolte si to, co baví právě Vás. Tančíte rádi? Zapněte si hudbu a „trsněte si“ v pohodlíčku Vašeho obývacího pokoje. Rádi skáčete přes švihadlo? Vymezte si každý den čas pro sebe a na pár minut si pravidelně zaskákejte. Je ve výsledku jedno, o jaký pohyb se jedná. Cokoliv je zkrátka lepší, než další várka loňského cukroví a depresivní myšlenky při pohledu na váhu.

3) Po vlastních aneb zabijte dvě mouchy jednou ranou…

Bullet journal pro ekologické plánování (Martezi.cz)I plánování na papír může být ekologické

Známe to všichni. Člověk přijde unavený z práce a donutit se ještě k nějaké aktivitě se rovná zdolání Mount Everestu. Napadlo Vás někdy zabít dvě mouchy jednou ranou? Co tak na chvilku zapomenout na auto a hromadnou dopravu a vzít to do práce či z ní po svých vlastních? Říkáte si, že nejste blázni, abyste vyměnili pohodlíčko vozu za „pěškobus“? Tak právě pro Vás shrneme největší benefity takové procházky:

· Po cestě domů si můžete „odbít“ povinný rodinný hovor, čímž si ušetříte víc času na doma jen pro sebe.

· Pokud si do uší pustíte zajímavý podcast, možná se přitom i něčemu přiučíte nebo se dozvíte něco užitečného.

· Správným výběrem hudby si můžete zvednout náladu nebo naopak zrelaxovat z práce vyčerpanou mysl.

· V době „koronavirové“ se vyhnete „okýchaným“ madlům v hromadné dopravě.

· Za tuto volbu Vám bude vděčná nejen Vaše figura, ale i peněženka a životní prostředí.

4) Co je psáno, to je dáno…

Bullet journal jako flexibilní společník pro vaše plány (Martezi.cz)Plánujte přehledně, třeba v tečkovaném zápisníku

Přemýšlíte, jak využít ty tři zápisníky, co jste dostali pod stromeček? Proč jeden z nich nepřeměnit na Váš fitness deníček? Takové záznamy Vám můžou přinést hned několik výhod. Získáte přesný přehled nad svými mírami, ztracenými či nabranými centimetry. Jasně si stanovíte cíle a budete mít pevnou kontrolu nad tím, jak se Vám je daří plnit. Při zapisování si jej můžete různě vybarvovat, naplánovat si tresty a odměny, čímž budete rozvíjet svoji fantazii a zároveň relaxovat. Vytvoříte si tak třeba příjemný rituál chvilky pro sebe, který na Vaši psychiku zapůsobí určitě pozitivněji, než pátá zpráva z televize, že přichází desátá vlna korony. Pokud si zároveň přesně určíte, který den pro Vás bude aktivnější a kdy máte „lehárko“, snadno zjistíte, kdy si můžete dovolit o řádeček „čokošky“ navíc a kdy byste to raději měli nechat na jindy. A pokud bude síla lískových oříšků v té mléčné rozkoši silnější než Vy, vždy se to dá zachránit večerní procházkou.

5) Zavřené kavárny jako výhoda…

Zde se ještě jednou vrátíme k tématu současné pandemie. Sice jsme výše uvedli, že zavřená fitka jsou trošku nevýhodou pro letošní snahy o hubnutí. V současné situaci lze ale najít i pozitiva (ale nepopíráme, že to chce značnou dávku optimismu). Že Vám zavřením kaváren odpadla možnost zajít si na kávičku s přáteli a Vy tak přicházíte o žhavé novinky a možnost odměnit se šálkem kvalitní kávy? Zkuste z nevýhody udělat výhodu. Vyzbrojení teplými „fuskami“ od Ježíška vyrazte na kávičku s sebou a otřesně vyhlížející manikúru Vaší kolegyně proberte při procházce přilehlými uličkami. Taková pěší túra bude odměnou pro Vaši dobrou kondici, a to jak fyzickou, tak i psychickou.

Věříme, že Vás alespoň jeden z našich tipů zaujal a pomůže Vám při Vaší novoroční cestě za aktivnějším já. A pokud si přece jen chcete počkat na otevření fitness center, netřeba propadat panice. Vždyť ony ty perníčky pod vrstvami svetrů stejně ještě chvíli nepůjdou vidět ;-)

Autor: Kateřina Zajíčková

Fotky: Pexels.com a archivy firem (Archer & Olive, Dingbats)