Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Můj rok s Bullet Journalem - tipy, které se mi osvědčily

Už je to rok a půl, co si vedu Bullet Journal. Za tu dobu se hodně změnil. Mám jiný sešit, některé stránky jsem vypustila, nějaké přidala a během roku ještě pár změn chystám. Ale vezměme to od začátku.

Nějaký čas jsem pokukovala po Traveler's Notebooku. Celý systém je postavený na několika sešitech, které drží v obalu pomocí gumiček. Původně je sice určený na zápisky z cest nebo z dovolené, ale v poslední době nabývá popularity i jako diář, který možná znáte pod názvem Midori.

Český Midori aneb Palin (Martezi.cz)Formát Midori v kůži

Já jsem si založila celkem 3 sešity:

  1. Stránky používané celý rok (roční přehled, důležité kontakty, organizace školního roku atp.)

  2. Aktuální měsíce (jeden sešit mi vyjde cca na 3-4 měsíce)

  3. Projekty (např. organizace služebních cest – nahrazuje mi klasické kolekce)

U stránek, které používám celý rok, se nejvíce změnil roční přehled. Místo klasického čtvercového rozložení jsem se rozhodla pro sloupce. Je to pro mě mnohem přehlednější a také tam mám více místa na poznámky. Ve sloupcích si kromě dnů v týdnu označím také víkendy, svátky a další důležité dny, abych to měla všechno na jednom místě. Pokud Vás nebaví kreslit habit trackery stejně jako mě, můžete si ho udělat i tady v přehledu. A to tak, že si pod měsícem uděláte malý kroužek a k tomu si napíšete například cvičení. Když si v daný den zacvičíte, zakroužkujete si ho a je to.

Tečkované zápisníky pro vaše BuJo (Martezi.cz)Úvodní strana BuJo nemusí být fádní Váš bullet journal v krásném zápisníku (Martezi.cz)Komplexní BuJo tracker pro lepší přehled Plánování do tečkovaného zápisníku (Martezi.cz)Plánuj s Bujo efektivně Tečkovaný zápisník jako správná volba pro bullet journal (Martezi.cz)Formát Midori pro týdenní přehled v BuJo

U jednotlivých měsíců se toho moc nezměnilo. Za titulkou mám vždy deník vděčnosti a za týdenními přehledy soukromé a pracovní úkoly. Nově jsem si tam však přidala plánovač sociálních sítí. Plánuju si tam, kdy na profilu zveřejním příspěvek nebo video a píšu si tam mimo to své nápady na další tvoření. U týdenních přehledů jsem zjistila, že mi nejlépe funguje zaznamenávání úkolu ve stylu „to do listu“, proto se mi nejlépe funguje ve sloupcovém rozložení. Ale nevadí mi ani horizontální rozložení nebo dashboard. Nejhorší je pro mě asymetrické rozdělení dnů nebo takové, kde není jasné ohraničení prostoru. Někdy mi pomůže si hranice namalovat lehce tužkou. Zblízka vidíte, kam si můžete ještě dovolit psát, ale zdálky to není vidět.

Barevné tečkované zápisníky Dingbats (Martezi.cz)Hravě v barvě Ručně vyráběné české zápisníky (Martezi.cz)Tečky hezky česky Náhradní tečkované náplně do kroužkových zápisníků (Martezi.cz)Když potřebuješ flexibilitu Tečkované sešity formátu Midori (Martezi.cz)Náhradní sešit Midori

Takže co jsem za tu dobu, co Bullet Journal mám, zjistila? Že je potřeba zkoušet a nebát se experimentovat. Když něco nevyzkoušíte, nemůžete vědět, jestli Vám to sedne nebo ne. Bullet Journal má nepřeberné množství možností, jak s ním pracovat a je jen na Vás, kterou možnost využijete a jak často jej budete měnit. Můžete mít každý týden jiný nebo mít celý rok stejný. Prostě tak, jak Vám to vyhovuje. Já teď třeba přemýšlím, jestli zůstanu i příští rok u Midori systému nebo přejdu na jiný typ sešitu…ale o tom třeba zase jindy

Autor: Veronika Sudová

Obrázky - archivy: Dingbats*, MEK Design, Black Brick, Veronika Sudová, Martezi.cz

O autorce Veronice Sudové

Veronika - BuJo plánování je jejím koníčkem

(Dwight David Eisenhower: "Plány jsou ničím; plánování vším.")

Veronika Sudová pracuje jako asistentka ředitele v Armádě spásy a organizování je tak nedílnou součástí její profese. Veronika je neúnavnou experimentátorkou v plánování a nové nápady neustále testuje. Zátěžové zkoušky naplánovaných aktivit denně zajišťují její dvě děti, které odhalí každou rezervu ke zlepšení.

O své plánovací počiny se dělí na Instagramu.