Milý zákazníci, velice se omlouváme, ale v termínu od 2.4. do 24.4. z provozních důvodů nebude probíhat expedice. Děkujeme za pochopení.

Pravidla úspěšné ženy: Tipy na cestu k úspěchu podle Karen Finerman (určeno především ženám)

Služební cesty patří k mnoha profesím. Cestování samo o sobě je náročné, a pokud jde o cestování ve společnosti kolegů, je to ještě náročnější. Důvodem je méně formální nálada, která se na cestách objevuje, ale kterou je vhodné udržet v určitých mezích. Protože vše, co uděláte či řeknete, se stává součástí hodnocení vaší osoby a vás jako pracovníka.

"Doporučení pro nováčky a všechny, které se snaží uspět

1)      Nikdy nenechte ostatní, aby vám nosili kufry. Sbalte si jen to, co bez problémů unesete.

2)      Ujistěte se, že je váš kufr v pořádku.

3)      Ujistěte se, že znáte náhradní způsob, jak se dostat na místo určení (ubytování, místo setkání, letiště a tak dále). Zkontrolujte, zda neprobíhá výstavba/oslavy/cokoliv jiného, co by mohlo narušit dopravu. Mějte instrukce vytisknuté, dobře dostupné. Nespoléhejte se pouze na GPS. (Poznámka: Tip 3 platí bez ohledu na to, zda jste nováček, nebo člen vedoucího týmu. Pokud se vyskytnou během cesty problémy, všichni ocení dobře informovanou osobu.)

4)      Buďte připraveni řídit a nabídněte to (zvláště pokud jste dobrá řidička).

5)      Pokud váš šéf miluje Starbucks, sušenky, barbecue nebo nějakou místní specialitu, zjistěte si adresu míst, kde jsou k dostání.

6)      Nikdy nebuďte tím, na koho všichni čekají.

7)      Vytiskněte si několik záložních kopií své prezentace a ujistěte se, že je uložená i ve vašem počítači.

8)      Nikdy si neztěžujte – bez ohledu na to, jaké idioty potkáte."

K bodům Karen, přidávám za sebe:

9)      Pokud je součástí cesty méně formální část (obchodní večeře, raut, apod.) dbejte na dodržení rozumné míry alkoholu. Více alkoholu rovná se větší pravděpodobnost faux pas.

10)   V návaznosti (nejen) na předchozí bod važte svá slova a témata rozhovoru. Netřeba kolegy bavit žebříčkem deseti nejkurióznějších míst, kde jste našly partnerovy špinavé ponožky nebo slovníkem dlaždiče hodnotit mimomanželský poměr šéfovi asistentky. Není vhodné ani hodnocení, ani onen slovník a nejsou vhodné ani podobné jobovky z osobního života. Vše vyřčené jde potom na vrub hodnocení vás. Není důvod aktivně se účastnit takových hovorů – dá se předpokládat, že budete tématem u vašich kolegů v podobném duchu, když u toho nebudete.

Autor: Martina Ježova

Zdroj: FINERMANOVÁ, Karen. Pravidla úspěšné ženy: Jak získáte v práci i v životě vše, co si přejete. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0219-7.