Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy: #7 Vydejte se cestou největšího úsilí

V minulém díle našeho seriálu (a kapitole knihy) jsme se dozvěděli něco o selhání. Pokud už k něčemu fatálnímu dojde, například vás propustili, rozpadl se vám dlouholetý vztah, krachlo vám podnikání, autorka nabízí pět kroků k tomu, jak se posunout vpřed.

Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy

#1 V čem spočívá tajemství úspěšných dívek

#2 Přestaňte stát v cestě sama sobě

#3 Jak nabrat a udržet tempo

#4 Berte na sebe asymetrická rizika

#5 Najděte sílu rozhodnout se sama

#6 Chybujte s grácií

#7 Vydejte se cestou největšího úsilí

Příští díl:

#8 Buďte vždy na správném místě

#9 Dejte si pauzu

#10 Chopte se kontroly nad svými financem

1. „Předstírejte – hrajte zraněnou a vraťte se do hry

Mnohdy člověka jako první pocit po selhání zachvátí sebelítost. Pro tu ale není prostor, protože vám to nic nepřinese. Na místo toho říká, abyste dali časově omezený prostor požitkářství. Což v praxi znamená, se při sledování Casablanky v teplácích nacpat zmrzlinou během jednoho víkendu (styl a la Bridget Jones :-) ). Nebo třeba vyrazit na nákupy.

Hlavním poselstvím ale je, abyste na venek vypadaly, že jste si nejen vědomé svého selhání, ale také že se z něj nehroutíte. Na poradě z vás tento pocit musí mít podřízení a kolegové, na pískovišti vaše děti. Díky tomu pak zaujmou k problému věcnější postoj a nenechají se znejistět vašimi emocemi.

2. „Naplánujte si budoucnost – stanovte si menší, dosažitelné cíle

Myslím, že toto je univerzální rada nejen pro situaci v problému, ale i při realizaci vašich ambicí. Pokud máte nějaký velký cíl, je vhodné jej rozdělit do dílčích. Do menších krůčků, které vás postupně přivedou k cíli. Jak například zní cíl: Našetřím během tří let půl milionu korun? A jak vám zní cíl: Každý měsíc si odložím 14000Kč na spoření? Nebo Zrekonstruuji byt a na vše si najdu řemeslníky vs. V týdnu obvolám první potenciální elektrikáře kvůli rekonstrukci. Cítíte ten rozdíl?

3. „Změňte směr – myslete jinak, dělejte to, na čem záleží

V tomto bodě Karen uvádí svou situaci po totálním failu jejich firmy – odliv investorů a navíc si těsně před tím koupila přespříliš drahý byt. A přitom se dostala do finančního vakua. Ty částky, které potřebovala na byt a věci s ním související, byly vysoké. Proto, kvůli sobě, si hlídala své běžné výdaje (nákupy oblečení, bot, výdaje v restauracích apod.). Ne proto, že by tyto částky měly nějaký vliv na situaci. Ale protože měla pocit, že to má v rukách.

Sketchbook PURE by VenaValnoha - ruční výroba, místo pro vaše myšlenky
Sketchbook PURE od VenyValnohy - zápisník A6
třeba na soupis vašich selhání jako inspirace pro budoucnost

 

4. „Vraťte se zpět – získejte nový pohled na věc a perspektivu

Karen doporučuje tzv. „hodit na papír“ vaše pocity ze selhání, a to velmi naturalisticky. To je první krok. Druhý krok je přečíst si to s dostatečným odstupem času. Klidně i až po půl roce nebo později. S tímto odstupem totiž pochopíte, že už vás to netíží (nebo aspoň ne tak moc), což je poučení. Vše se s časem dostává do normálu. Tento krok slouží k tomu, aby si člověk uvědomil, co vše zvládne.

5. „Změňte to – dělejte každodenní věci, které vám umožní začít znovu

V podstatě je toto také velmi známá rada – zaměstnat svou mysl něčím jiným. A ideálně užitečným. Takže pokud se vám nepovedlo uzavřít po dvou letech námluv velmi důležitý obchodí kontrakt, soustřeďte se na jiné důležité věci. Na čas s rodinou, choďte třeba do fitka, na plavání, nebo rozjeďte nějaký menší (osobní) projekt – blog, vlog nebo třeba dlouho odkládanou přestavbu ložnice.

Ponaučení – syrová upřímnost k sobě samotné a bez příkras

Až přijde moment, kdy vámi nebudou cloumat vlny emocí (ani jejich záchvěvy), pak je čas podívat se na události střízlivým pohledem a vzít si z nich ponaučení. Způsob, jak se dostat k tomu podstatnému, je v zodpovězení si otázek:

  • Byla chyba v mém rozhodování? Nebo k tomu přispěla pravděpodobnost (viz kapitola 4 – dělá-li se něco pravidelně, někdy se zkrátka něco nepovede)?
  • Nebo jste prostě jen předstíraly, že žádný potenciální problém není? Kdy a jak to probíhalo?
  • Došlo k překvapivé změně vnějších okolností – lidé a jejich chování, tržní prostředí, rychlost událostí?
  • Položily jste si na začátku otázku, jaký je váš cíl a zda k němu míříte?
  • Uprostřed toho všeho, co se dělo, objevil se nějaký problém, který jste se rozhodly ignorovat?

Problémy a chyby potkávají každého. Důležité je ale netrpět sebelítostí, sebemrskačstvím a lynčovat se za svá selhání. Každá chyba by měla člověku pomoci být lepším. Jsou to nepřenositelné zkušenosti, a pokud je využijete na maximum, pomohou vám na vaší cestě k úspěchu. Stejně tak jako Michaelu Jordanovi (viz kapitola 6).

Postřehy na konec

„Nezaobírejte se transakcí, ve které se točí jen málo peněz. Pokud chcete něco prodat, prodejte to. Nesnažte se urvat i ten poslední cent.“

„Pokud to není to, co jste chtěli, prodejte to.“

„Trhy se mohou velice rychle proměnit. Nepředjímejte do budoucnosti, že současné prostředí zůstane beze změny.“

Autor: Martina Ježova

Zdroj: FINERMANOVÁ, Karen. Pravidla úspěšné ženy: Jak získáte v práci i v životě vše, co si přejete. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0219-7.

Blog

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Jak nakládáte s vašimi vzpomínkami, když se vrátíte z dovolené? Ačkoli jsou fotografie skvělým a léty prověřeným způsobem, jak zachytit nejdůležitější okamžiky, často nám přináší jenom povrchový pohled. Co kdybychom vám řekli, že psaní krátkých poznámek do zápisníku může přidat další rozměr k uchování vašich vzpomínek?

Více

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Málokdy si uvědomujeme, jak moc nám naše myšlenky mohou bránit v klidném spánku. Mnohdy se nám stává, že se v noci probudíme a naše mysl začne utíkat do kolotoče starostí, plánů a nápadů. Nebo se nám díky tomu nepovede ani usnout. Tento nepřetržitý tok myšlenek může být nejenom náročný na naši psychiku, ale také může narušit kvalitu našeho spánku. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje jednoduchý trik, jak se této nepříjemné situaci vyhnout?

Více

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Vánoce jsou čas hojnosti, což v dnešní konzumní době platí dvojnásob. S příchodem vánočních svátků nás čeká také příchod věcí do naší domácnosti. Pokud ale materiální statky putují jedním směrem, tedy do naší domácnosti, náš životní prostor se stává přeplněný, zahlcený. Je všeobecně známo, že pořádek a nepřetíkající skříňky zbystřují uvažování a zachovávají zdravého ducha. Proto je vhodné se také s nepotřebnými věcmi občas rozloučit. A kdy jindy než nyní před Vánoci, kdy nezpochybnitelně dojde k zahuštění itineráře domova? Pojďme se spolu podívat na místa ve vaší domácnosti, která by uvolněním místa potřebovala osvěžit.

Více