Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy: #5 Najděte sílu rozhodnout se sama

Banální téma? Nikoliv. V mnoha elementárních věcech se objevují až překvapivě zbytečné zákruty, které z přímé cesty dělají nepřehlednou spleť. A hledané je tak schované za balastem zbytečného. A to se stává i při procesu rozhodování. Místo věcnosti se z něj stává shluk zástupných činností.

Karen definuje jako jedna z rizik tzv. emocionální rizika. Tedy nechat se ovlivnit při rozhodování vlastními emocemi. Za základní kámen rozhodování považuje skutečné rozhodování a ne tzv. hlasování. Je tím míněno ptaní se na názor lidí, jejichž názor není relevantní. Buď proto, že jde o individuální posouzení věci nebo protože se v problematice neorientují. Anebo prostě proto, že nevíme, zda jejich názor je relevantní (neznáme je). Příkladem je nákup oblečení či bot, kdy kupující váhá mezi dvěma kousky a zeptá se jiné cizí ženy stojící opodál, který kousek si koupit? Faktem ale je, že to, zda cizí osoba má či nemá vkus, nevíme. A že nám oba kousky pochválí, je skoro jisté.

Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy

#1 V čem spočívá tajemství úspěšných dívek

#2 Přestaňte stát v cestě sama sobě

#3 Jak nabrat a udržet tempo

#4 Berte na sebe asymetrická rizika

#5 Najděte sílu rozhodnout se sama

Příští díl:

#6 Chybujte s grácií

#7 Vydejte se cestou největšího úsilí

#8 Buďte vždy na správném místě

#9 Dejte si pauzu

#10 Chopte se kontroly nad svými financemi

Mnohdy se ženy v nerozhodnosti ptají okolí na jejich názor, protože podvědomě doufají, že některých z těch názorů přinese kouzelnou odpověď, která udělá ve všem jasno. Nemá to smysl. U důležitých věcí jednoduchá odpověď neexistuje a u nedůležitých není třeba se tím tak hluboce zaobírat. „Rozhodněte se sama a přijměte zodpovědnost.“

6 pomůcek, jak se lépe rozhodovat

1)      „Zformulujte problém“ neboli jděte až k jádru. Mnohdy je skutečný problém schovaný za emocemi – obviňování se navzájem, pitvání se v tom, který moment kdo co zapříčinil. Karen uvádí jako příklad cestu na večírek, když partner přišel pozdě domů z práce. Na party už máte skluz a po cestě v autě s vámi cloumá vztek. Má ale smysl tyto negativní emoce ventilovat? Nebo bude lepší soustředit se na to, že jedete na společenskou akci a chcete si ji užít? Je skutečně onen pozdní příchod takový problém?

2)      „Pochopte své pocity a při řešení problému je odstraňte“ – Nikdy nepomáhá řešit situace v rozčilení a „vypjaté emoce jsou na škodu i při rozhodování. Jednoduše nepomáhají. Nikdy.“ Autorka uvádí pěkný příklad z rodinného života, kdy jí manžel oznámil, že by si měla utřídit priority a těm podřídit své aktivity. Bylo to v době, kdy přijala další práci, která ji ale moc bavila. Byla na něj naštvaná a dávala mu (uvnitř) vše za vinu. Postupně si ale uvědomila, že nemůže být naštvaná na „posla špatných zpráv“. Jen je třeba se skutečně nad problémem zamyslet a hledat řešení.

3)      „Poznejte své možnosti a klaďte otázky“, což dle Karen v praxi znamená kladení si otázky „K čemu může dojít dál?“ V závislosti na problému ty otázky budou samozřejmě konkrétnější. Autorka doporučuje položit si bez ohledu na problém tyto otázky:

  • „Čeho se snažím dosáhnout a jak zjistím, že se mi to podařilo?
  • Komu na tom záleží?
  • Jaká z toho plynou rizika a pro koho?
  • Jaké konkrétní možnosti máme? Co máme dále k dispozici? Má kolega, dítě, manžel nějaký nápad? Občas se potřebuji vcítit do někoho jiného, abych přišla s dalšími možnostmi.
  • Kolik to stojí a jak složité to je?
  • Mohu toho dosáhnout se svými stávajícími znalostmi a prostředky?
  • Co se stane dále – co se dozvím, budu-li myslet o krok napřed?
  • Zlepším se v tom? Pomůže čas? Zvyknu si na to?“

Vizitkář Paisley Classic. Stylový decentní vizitkář pro vaše vizitky.
Vizitkář Paisley Classic. Stylový decentní vizitkář
pro vaše vizitky.

4)      „Hledejte 51procentní řešení – jděte do šedé zóny

Autorka tuto pomůcku vysvětluje na příkladu pracující matky. Zjednodušeně řečeno nastanou situace, kdy si jako pracující matka budete říkat, zda to bylo správné rozhodnutí pracovat. Zda-li nebylo správné přece jen zůstat doma s dítětem. Karen radí najít vždy takové řešení, abyste si tyto pochybovačské otázky pokládaly maximálně ve 49 případech ze sta. Aby tedy ten dobrý pocit byl alespoň v 51% situací. A proč? Protože jednoduše nic není černobílé a vždy tu bude nějaká situace, kdy zvolené řešení nebude optimální. Jen by to ale mělo být v menším počtu případů než nadpoloviční většina (oněch 51%). Jednou z rad, kterou autorka pro hledání tohoto řešení nabízí, je chovat se tak (den či třeba týden), jako by ono řešení už člověk přijal. A stejný časový úsek udělat pro totéž pro jiný výsledek rozhodování. Cílem je sledovat, jak se zvolená varianta projeví.

5)      „Uvědomte si, co musí být řešeno již nyní a co tolik nespěchá“ Tato zásada či pomůcka jde trochu do protivky s lidovým „co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek“. Nicméně v tomto případě hovoří autorka o zásadních a velkých rozhodnutích. Jsou totiž věci, na které musí uzrát čas. A není nic horšího než u zásadních věcí přijímat zbrklá uspěchaná rozhodnutí (odprodej firmy, volba školky, atp.). Máte-li prostor, dejte si u důležitých věcí na čas.

6)      „Omezte ztráty“ – tímto termínem Karen myslí nejen finance, ale také emoce, čas, energii. Jako příklad uvedu rozbitou ledničku, která stála pět tisíc a nějaké drobné. Zavoláte opraváře, ten ji prohlédne a řekne, že musí objednat součástku a že ono prohlédnutí (výjezd) stál 900 Kč. S vidinou opravy za cca 2000 Kč nyní čelíte rozhodnutí – zaplatit a trnout, co dalšího se na ledničce rozbije v následujících měsících? Nebo koupit novou? Volba nové znamená dvouletou záruku. Dovezou ji, zapojíte ji a jede. Žádné čekání na součástky, žádná nejistota, co dalšího se již po záruce rozbije, žádné telefonování s opravářem, žádné čekání při opravě. Toto řešení volí menšina, ale pokud si ceníte svého času a nervů, pak možná finančně o něco dražší varianta je ve výsledku pro vás tou méně ztrátovou.

Autor: Martina Ježova

Zdroj: FINERMANOVÁ, Karen. Pravidla úspěšné ženy: Jak získáte v práci i v životě vše, co si přejete. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0219-7.

Blog

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Jak nakládáte s vašimi vzpomínkami, když se vrátíte z dovolené? Ačkoli jsou fotografie skvělým a léty prověřeným způsobem, jak zachytit nejdůležitější okamžiky, často nám přináší jenom povrchový pohled. Co kdybychom vám řekli, že psaní krátkých poznámek do zápisníku může přidat další rozměr k uchování vašich vzpomínek?

Více

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Málokdy si uvědomujeme, jak moc nám naše myšlenky mohou bránit v klidném spánku. Mnohdy se nám stává, že se v noci probudíme a naše mysl začne utíkat do kolotoče starostí, plánů a nápadů. Nebo se nám díky tomu nepovede ani usnout. Tento nepřetržitý tok myšlenek může být nejenom náročný na naši psychiku, ale také může narušit kvalitu našeho spánku. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje jednoduchý trik, jak se této nepříjemné situaci vyhnout?

Více

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Vánoce jsou čas hojnosti, což v dnešní konzumní době platí dvojnásob. S příchodem vánočních svátků nás čeká také příchod věcí do naší domácnosti. Pokud ale materiální statky putují jedním směrem, tedy do naší domácnosti, náš životní prostor se stává přeplněný, zahlcený. Je všeobecně známo, že pořádek a nepřetíkající skříňky zbystřují uvažování a zachovávají zdravého ducha. Proto je vhodné se také s nepotřebnými věcmi občas rozloučit. A kdy jindy než nyní před Vánoci, kdy nezpochybnitelně dojde k zahuštění itineráře domova? Pojďme se spolu podívat na místa ve vaší domácnosti, která by uvolněním místa potřebovala osvěžit.

Více