Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy: #2 Přestaňte stát v cestě sama sobě

Druhá kapitola je trojnásobného rozsahu ve srovnání s kapitolou první. V úvodu se autorka zmiňuje, že ženy to v mnoha oborech budou mít těžší než muži. Za sebe ale považuji skvělé konstatování „tak to prostě je“. Netřeba se totiž dokola motat na tom, co je nebo není spravedlivé. Není to spravedlivé. Ale mluvením ten rozdíl nezmizí a kariéru vám to neudělá. Je potřeba to vzít jako fakt a prostě pracovat. Nutnost platit daně je také fakt. A chcete-li podnikat, patří to k tomu. Ať se vám to líbí nebo ne.

Seriál o knize Pravidla úspěšné ženy

#1 V čem spočívá tajemství úspěšných dívek

#2 Přestaňte stát v cestě sama sobě

Příští díl:

#3 Jak nabrat a udržet tempo

#4 Berte na sebe asymetrická rizika

#5 Najděte sílu rozhodnout se sama

#6 Chybujte s grácií

#7 Vydejte se cestou největšího úsilí

#8 Buďte vždy na správném místě

#9 Dejte si pauzu

#10 Chopte se kontroly nad svými financemi

Karen také pojmenovává stereotypní uvažování žen. Ano, ano, existuje. A já to kolem sebe vidím také (například žena na pohovoru si řekne většinou o míň peněz – nikdo ji k tomu nenutí a ona si stejně řekne méně než její mužský protikandidát…). Karen píše „…obzvláště náročný začátek kariéry, kdy můžeme zbytečně čekat na báječnou práci, protože na kariéru se díváme jako na partnerské vztahy a doufáme, že si nás vyberou. Velice často ženy podléhají mylné představě, že pokud to tak má být, tak se to stane. A je to velký omyl.“

Velmi se mi líbí následující věta, kterou by mnoho lidí mělo mít jako svou afirmaci: „Chovejte se, věřte a plánujte, jako byste mohla a měla uspět. Neexistuje důvod, proč by tomu tak nemělo být.“ Pod to se podepisuji také. Už tím, že se nastavíte na vlnu výsledku, na sebe nabalujete ty správné lidi a příležitosti.

Nutnost jít věcem naproti – tedy ozvat se, přihlásit se k něčemu (nějaké zodpovědnosti, úkolu, práci) – známe všichni i z lidových mouder. Nesedávej panenko v koutě… Každý svého štěstí strůjce… Bylo by totiž krásné, kdyby člověka vždy oslovili, kdyby věděli sami od sebe jak je dobrý, v čem vyniká. Jenže to se neděje – je potřeba prostě být vidět a slyšet. Slovy Karen vyčnívat.

Nedatovaný diář Black Brick pro plánování jednotlivých kroků k úspěchu
Posunout se v sebeprezentaci pomůže i kapesní
zrcátko.

Vyčnívání je tady ale myšleno v dobrém slova smyslu – vyčnívat proaktivním přístupem k práci, k úkolům nad rámec povinností, apod. Nebo oblečením. Autorka se v textu věnuje oblékání obecně (a toto není jediná knížka, kde se o tom píše):  „Oblékejte se jako ten, kým chcete být. Jakoby se na vás lidé dívali – ne jako neviditelná.“ Tady je ještě vhodné dodat, že pokud se člověk obléká podle této zásady, má to vliv i na jeho vystupování. Úplně jinak se budete cítit v kanceláři šéfa ve vyšmajdaných pantoflích a vytahaném svetru a jinak v pohodlných (to zmiňuji záměrně) lodičkách a padnoucí halence. Prezentace vašich názorů a informací bude mít pak úplně jinou úroveň. „Když vypadáte dobře, cítíte se lépe, sebejistěji a víc sexy – a taky se tak chováte.“

Celá tato kapitola je primárně orientovaná na uvědomění si chyb a kroků v prvním zaměstnání – na začátku kariéry. S tím souvisí i tento jednoduchý postřeh: „První práce je příležitost, jak si nechat zaplatit za to, že se učíte. Takže se toho naučte co nejvíce.“ Někdo by možná s ohledem na pozici a obor podnikání autorky myslel, že to je rada určená jen pro kancelářské zaměstnance. Není tomu tak. Vytěžit se dá prakticky jakékoliv zaměstnání – v rovině sociální, managementu nebo prostých faktů o oboru podnikání.

Zároveň je ale třeba se zamyslet (jste-li žena) nad tím, zda volba povolání je skloubitelná s rodinným životem (pokud vůbec rodinu plánujete). Pokud například vidíte svou kariéru na ropné stanici uprostřed moře, tak to dlouhodobě ruku v ruce s rodinou fungovat nebude. Což ale neznamená, že je nutné se vyhýbat profesím ne zrovna typickým pro ženy. Mnoho věcí je otázkou organizace a podpory partnera a leckdy také jen sebedůvěry a zaměstnavatele. Zařídit lze leccos.

Tahle kapitola vás prostě příjemně nakopne elánem a dodá vám energii pro realizaci vašich ambicí. Příkladů ze života v ní najdete dost. Stačí se přestat bát sebeprezentace a být proaktivní.

Autor: Martina Ježova

Zdroj: FINERMANOVÁ, Karen. Pravidla úspěšné ženy: Jak získáte v práci i v životě vše, co si přejete. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0219-7.

Blog

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Jak nakládáte s vašimi vzpomínkami, když se vrátíte z dovolené? Ačkoli jsou fotografie skvělým a léty prověřeným způsobem, jak zachytit nejdůležitější okamžiky, často nám přináší jenom povrchový pohled. Co kdybychom vám řekli, že psaní krátkých poznámek do zápisníku může přidat další rozměr k uchování vašich vzpomínek?

Více

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Málokdy si uvědomujeme, jak moc nám naše myšlenky mohou bránit v klidném spánku. Mnohdy se nám stává, že se v noci probudíme a naše mysl začne utíkat do kolotoče starostí, plánů a nápadů. Nebo se nám díky tomu nepovede ani usnout. Tento nepřetržitý tok myšlenek může být nejenom náročný na naši psychiku, ale také může narušit kvalitu našeho spánku. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje jednoduchý trik, jak se této nepříjemné situaci vyhnout?

Více

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Vánoce jsou čas hojnosti, což v dnešní konzumní době platí dvojnásob. S příchodem vánočních svátků nás čeká také příchod věcí do naší domácnosti. Pokud ale materiální statky putují jedním směrem, tedy do naší domácnosti, náš životní prostor se stává přeplněný, zahlcený. Je všeobecně známo, že pořádek a nepřetíkající skříňky zbystřují uvažování a zachovávají zdravého ducha. Proto je vhodné se také s nepotřebnými věcmi občas rozloučit. A kdy jindy než nyní před Vánoci, kdy nezpochybnitelně dojde k zahuštění itineráře domova? Pojďme se spolu podívat na místa ve vaší domácnosti, která by uvolněním místa potřebovala osvěžit.

Více