Zápisníky Amerigo a Vasco - co bylo inspirací (Historie názvů značky MontMat - II. díl)

Zápisníky MontMat - to je láska k práci s kůží a láska k barvám. I proto jsou všechny zápisníky a doplňky (peněženky a kožené organizéry) ve 22 barevných variantách.

Amerigo Vespucci - objevitel a cestovatel (Martezi.cz)
Amerigo Vespucci (Zdroj: dvojka.rozhlas.cz)

Díky široké paletě barev a několika variantám designů si z nabídky MontMatu vyberou všichni - milovníci tlumených tónu i ti, kteří si chtějí pracovní stůl udělat veselejší.

Jak jsme už zmínili v minulém článku, tak kožené zápisníky mají duši nejen luxusní, ale i dobrodružnou. A proto volba jmen pokračovala ve stejném dobrodružně-objevitelském duchu.

Amerigo a Vasco - moderní elegáni

Přání vás - zákazníků - nás dovedla k vytvoření dalších dvou typů zápisníků. Oba jsou bez kroužkové vazby a oba jsou stvořeny pro standardní sešity. Kožený zápisník MontMat Amerigo - elegantní a univerzální (Martezi.cz) Jsou tedy na tloušťku kompaktnější.

Zápisník Amerigo vypadá zvenku velmi podobně jako Marco. Horizontálně umístěná gumička pevně drží listy u sebe, avšak sešit uvnitř je zachycen toutéž gumičkou. Pocit dobrodružnosti evokuje i tento zápisník. Závan dob minulých, menší svázanost vším, co se "musí", prostor pro tvorbu poznámek podle sebe. Mohl by ležet na stole nějakého úředníka dnes, ale i před 400 lety. Mohl by si v něm vést záznamy o hospodaření třeba nějaký opat v době Karla IV. nebo by si do nej mohla zapisovat romantické úvahy hrdinka z knih Jane Austen. A nebo by mohl ležet v kapitánské kajutě vedle mapy světových moří.

Amerigo Vespucci (opět Ital) je považován za objevitele Ameriky a cestovatele. On sám sebe tak nevnímal, ale přes oceán se doplavil až k nové zemi. Své poznámky jistě někam průběžně zapisoval. Pokud si ho představíme, jak tiše sedí za stolem v kajutě, za okénkem šplouchá slaná voda a on přitom inkoustem sepisuje své postřehy, rozhodně by na stole mohl ležet náš Amerigo.

Vasco da Gama - mořeplavec a objevitel (Martezi.cz)
Vasco da Gama (Zdroj: Wikipedia)

Kožený zápisník MontMat Vasco - elegantní a univerzální (Martezi.cz)

Protože je zákazník tvor s mnoha potřebami, vznikl Vasco. Vasco, kožený obal s hluboklými klopami vznikl téměř souběžně se zápisníkem Amerigo. Inspirace těmi, kteří svět objevovali po vystoupení z lodě, se projevila i tady.

Vasco da Gama byl významný portugalský mořeplavec a objevitel. Jeho cesty do Indie byly tři a ta poslední mu přinesla i smrt v podobě malárie. Díky první cestě byl na výsluní a těšil se přízni královského dvoru. A kdo jiný než admirál na přelomu 16. a 17. století bude potřebovat vést svou agendu v kvalitním koženém zápisníku? Odtud název pro náš kožený obal Vasco.

Autor: Martina Ježova

Doporučené produkty8

Blog

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Jak nakládáte s vašimi vzpomínkami, když se vrátíte z dovolené? Ačkoli jsou fotografie skvělým a léty prověřeným způsobem, jak zachytit nejdůležitější okamžiky, často nám přináší jenom povrchový pohled. Co kdybychom vám řekli, že psaní krátkých poznámek do zápisníku může přidat další rozměr k uchování vašich vzpomínek?

Více

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Málokdy si uvědomujeme, jak moc nám naše myšlenky mohou bránit v klidném spánku. Mnohdy se nám stává, že se v noci probudíme a naše mysl začne utíkat do kolotoče starostí, plánů a nápadů. Nebo se nám díky tomu nepovede ani usnout. Tento nepřetržitý tok myšlenek může být nejenom náročný na naši psychiku, ale také může narušit kvalitu našeho spánku. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje jednoduchý trik, jak se této nepříjemné situaci vyhnout?

Více

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Vánoce jsou čas hojnosti, což v dnešní konzumní době platí dvojnásob. S příchodem vánočních svátků nás čeká také příchod věcí do naší domácnosti. Pokud ale materiální statky putují jedním směrem, tedy do naší domácnosti, náš životní prostor se stává přeplněný, zahlcený. Je všeobecně známo, že pořádek a nepřetíkající skříňky zbystřují uvažování a zachovávají zdravého ducha. Proto je vhodné se také s nepotřebnými věcmi občas rozloučit. A kdy jindy než nyní před Vánoci, kdy nezpochybnitelně dojde k zahuštění itineráře domova? Pojďme se spolu podívat na místa ve vaší domácnosti, která by uvolněním místa potřebovala osvěžit.

Více