Souboj moderna vs. tradice: 10 situací, ve kterých vyhrává diář nad notebookem

Moderní doba s sebou přinesla řadu technických výdobytků, bez kterých si řada z nás už ani nedokáže představit svůj každodenní život. Pro někoho je být bez mobilu jako bez ruky, jiný zase s notebookem vstává i usíná a další má aplikaci i na to, aby se nezapomněl najíst či vyspat. Možná si proto občas říkáte, že tradiční dvojici „papír a pero“ už dávno odzvonilo. My Vám však v dnešním článku nastíníme pár situací, ve kterých dává stará dobrá klasika moderně stále na frak.

1) Zapomenutá nabíječka

Tak tuto situaci asi ani netřeba sáhodlouze představovat. Je to přesně takový ten moment, kdy sedíte uprostřed veledůležitého jednání a děláte si poznámky, které mohou rozhodnout nejen o získání budoucího zákazníka, ale i o Vaší budoucnosti ve společnosti. Náhle se na monitoru Vašeho věrného společníka objeví nenáviděný nápis „Your battery is running low.“ Přesně v ten moment věříme, že byste dali cokoliv za klasický diář, jakým je například Black Brick a obyčejné pero. Jelikož, řekněme si to narovinu, ten se Vám hned tak nevybije. A pokud byste snad chtěli namítat něco o náplni v peru, tak věříme, že s větší pravděpodobností bude mít někdo náhradní pero než náhradní nabíječku na Váš typ notebooku.

2) Scházející/nevhodně umístěná zásuvka

Druhý zádrhel nám logicky navazuje na ten první, výše uvedený. Pokud už jste tím šťastlivcem, jenž si doma nabíječku nezapomněl, může se Vám stále docela lehce stát, že i tak Vám to bude k ničemu. Na cestě za včasným připojením techniky do elektriky Vás totiž může potkat hned několik nástrah. V konferenční místnosti na Vás například zbude místo, které je od zásuvky příliš daleko. A to už nemluvíme o tom, pokud zásuvku ani nevidíte a marně uprostřed důležitého proslovu brouzdáte po stěnách a podlaze očima, hledaje ono vytoužené připojení, zatímco Vám unikají důležité informace z jednání. Že se Vám žádný z těchto problémů s klasickým papírovým diářem nestane, asi netřeba zvlášť objasňovat.

3) Aktualizace a technické závady

A máme tu další z kapitol „oblíbené vyskakovací tabulky“ na monitoru. Za dobu existence diářů se ještě nestalo, že by nějaký odmítl plnit svoji službu a svému majiteli zamítl možnost si do něj něco poznačit. Bohužel, moderní technologie si toto výsadní právo někdy užívají až do sytosti. A je celkem jedno, jestli se bude jednat o technickou závadu, problém s připojením k internetu nebo okénko s aktualizací, u kterého minete variantu „odložit na později“.

4) Poplatky za softwary

Už jste někdy slyšeli o deníku, kterému musíte každý měsíc zaplatit, aby se aktualizoval a zůstal pro Vás v plné verzi a se všemi jeho výhodami? My také ne. Bohužel u řady programů a softwarů chtějí samozřejmě jejich vývojáři maximalizovat svůj zisk, a tak se s podobnými poplatky můžeme setkat, ať už jednou ročně nebo i častěji.

5) Těžká taška navíc

Položíme si jednu prostou otázku. Kolik váží průměrný deník A5 s týdenním rozložením ve srovnání s průměrným firemním notebookem? Ano, nosíme na paměti, že se v dnešní době zajisté najde i technika, jež bude váhově srovnatelná s tradičním diářem, ale řekněme si narovinu, kolik z nás má doma tyto nejmodernější ultralehké kousky? Většina populace si tak při potřebě poznámek ponese zavazadlo navíc v podobě tašky na notebook.

6) S vyšší cenou přichází vyšší úroveň zodpovědnosti

Ano, i v ceně může spočívat silná stránka zápisníků a diářů. Nejen, že samotná pořizovací cena bude s vysokou pravděpodobností vždy nižší, ale i případná údržba nás nepřijde tak draho. Do deníku si doplníte maximálně papír, do pera náplň a „jedeme“ vesele dál. Takový pokažený notebook „za pár kaček“ rozhodně nespravíte a to ještě musíte najít někoho, kdo toho vůbec bude schopen. Zajisté je tady i příjemnější varianta, kdy Vám tento moderní luxus pořídí i udržuje při životě štědrý zaměstnavatel. Tady však přichází na řadu stres spojený s velkou dávkou zodpovědnosti, kterou na sebe převzetím těchto firemních benefitů berete, jelikož je musíte střežit jako oko v hlavě.

7) Pohromy à la rozlitá káva a nebezpečný oběd

Dalším aspektem spojeným s vyšší cenou a strachem o nabytý majetek je nepochybně i odolnost vůči vnějším vlivům. Zmáčený zápisník sice není nic příjemného, nicméně s pomocí topení, fénu, žehličky a menší dávky šikovnosti ve většině případů vyváznete z podobných neštěstí maximálně s lehce omšelejším výzorem stránek. Totéž, bohužel, nelze tvrdit o notebooku, na který si při svém houževnatém projevu jedním máchnutím ruky vylijete Vaše milované XXL super Mocha Latte. Pak už je jen otázkou, zda to skončí pouze tím, že se budete muset obejít bez pár písmenek a znaků na klávesnici, nebo v horším případě přijdete i o data, která jste ve Vašem nabitém rozvrhu nestihli zálohovat. Analogicky to bude fungovat s tragédiemi spojenými se snahou ušetřit čas pojídáním pokrmů a pochutin nad vytvářením či pročítáním poznámek. V diáři Vám skvrna a vůně česnekové polévky sice možná opticky zkazí dojem dokonalosti, nicméně Vašemu notebooku se taková degustace bude pozdávat ještě o poznání méně.

8) Jako stádo oveček

Jak jsme již v předchozím článku zmiňovali, luxusně vyhlížející diář Black Brick může upoutat pozornost nejednoho kolegy, nadřízeného nebo zákazníka a hrát tak ve Váš prospěch. Pokud však stejně jako všichni ostatní „vybalíte“ na stůl klasický notebook či tablet, odlišit se můžete snad jen novější či starší řadou, což ale většina přítomných nebude mít čas zkoumat, a proto si tohoto detailu pravděpodobně ani nevšimne.

9) Stříbrný opasek nebo raději černé hodinky?

Pokud si ve Vaší manažerské roli zakládáte i na dokonalém vzhledu, najde se pro Vás ještě další nesporná výhoda. V dnešní době je nabízena opravdu ta nejpestřejší škála barev diářů a zápisníků, proto není sebemenší problém si vybrat ten správný odstín a sladit ho s kravatou, hodinkami, opaskem či jinými doplňky outfitu. V případě techniky, především notebooku, lze podobného efektu dosáhnout snad jen pomocí nálepek či různých přebalů, což je ale poněkud nepraktická a daleko finančně i časově náročnější varianta.

10) Iniciály na notebooku asi jako pěst na oku

Umně vyražené iniciály na deskách deníku působí nejen elegantním dojmem, ale mohou posloužit i jako dobře skrytá reklama na samotného hrdého majitele onoho diáře. A nyní si představíme takové iniciály v podobě nálepky na notebooku, tabletu nebo telefonu. Nevíme jak vy, ale nějak nám ta představa působí lehce kýčovitě, místy snad až dětinsky. A to už nemluvíme o té výhodě, že na deník Vám takový monogram vytvoří zcela zdarma, což se Vám u notebooku asi jen tak nepoštěstí.

Věříme, že po přečtení tohoto článku na Vás dýchlo kouzlo staré dobré klasiky. A pokud jste přece jen zastáncem moderních technologií, zkuste se nad koupí jednoho zápisníku stejně zamyslet. Správný manažer má totiž pro krizové situace vždy v záloze PLÁN B!

Autor: Kateřina Zajíčková

Blog

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Jak nakládáte s vašimi vzpomínkami, když se vrátíte z dovolené? Ačkoli jsou fotografie skvělým a léty prověřeným způsobem, jak zachytit nejdůležitější okamžiky, často nám přináší jenom povrchový pohled. Co kdybychom vám řekli, že psaní krátkých poznámek do zápisníku může přidat další rozměr k uchování vašich vzpomínek?

Více

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Málokdy si uvědomujeme, jak moc nám naše myšlenky mohou bránit v klidném spánku. Mnohdy se nám stává, že se v noci probudíme a naše mysl začne utíkat do kolotoče starostí, plánů a nápadů. Nebo se nám díky tomu nepovede ani usnout. Tento nepřetržitý tok myšlenek může být nejenom náročný na naši psychiku, ale také může narušit kvalitu našeho spánku. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje jednoduchý trik, jak se této nepříjemné situaci vyhnout?

Více

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Vánoce jsou čas hojnosti, což v dnešní konzumní době platí dvojnásob. S příchodem vánočních svátků nás čeká také příchod věcí do naší domácnosti. Pokud ale materiální statky putují jedním směrem, tedy do naší domácnosti, náš životní prostor se stává přeplněný, zahlcený. Je všeobecně známo, že pořádek a nepřetíkající skříňky zbystřují uvažování a zachovávají zdravého ducha. Proto je vhodné se také s nepotřebnými věcmi občas rozloučit. A kdy jindy než nyní před Vánoci, kdy nezpochybnitelně dojde k zahuštění itineráře domova? Pojďme se spolu podívat na místa ve vaší domácnosti, která by uvolněním místa potřebovala osvěžit.

Více