Family business vs. business family

Celkem často se setkávám s pojmem family byznys. Je to pojem relativně četný a v souvislosti s firmami jako je Siko nebo Ryor hojně skloňovaný. Myslím si, že nejeden člověk (a ne nezbytně podnikatel) závidí firmám, které se z nuly vypracovaly na úspěšné podniky. Ba co víc, jsou to firmy ve svém segmentu velmi úspěšné, s vysokým obratem, úspěšnou minulostí a slibnou budoucností. Firmy, které jedna generace vybudovala a druhá rozvíjí a posouvá dál. Je to family byznys (neboli family business), kde děti a jejich partneři jsou aktivně zapojení v chodu firmy a kde se očekává pomalý (nebo i náhlý) odstup do pozadí generace zakladatelské.

Existuje ale také i pojem byznys family (business family chcete-li). Já jsem se s tímto pojmem setkala poprvé z úst Olgy Girstlové, spoluzakladatelky firmy GiTy. Tato byznys dáma byla hlavní aktérkou události pořádané organizací Startup Grind 16.5.2019 v Brně. Při této příležitosti odpovídala na otázky týkající se především podnikání a její úspěšné kariéry.

Otázky se stočily také k odprodeji společnosti GiTy a proč nebyla společnost zachována v rodině tak, jak to má například společnost Siko nebo Ryor. Tedy proč GiTy není další firmou pokračující na modelu family byznysu?

Olga Girstlová odpověděla, že uznává jiný model, a to byznys family. A jaký že v tom je rozdíl? Family byznys je dle jejích slov nejenom ta hezká část převzetí firmy, znamená to také závazek, zodpovědnost rodinných příslušníků. A třeba v tradici, v onom family byznysu, vlastně nikdo z rodiny pracovat nechce. Ona však uznává model byznys family. Tedy podporování byznysu v rámci rodiny, příležitostí pro podnikání. Nepřenášení závazků na rodinné příslušníky, ale přinášení na ně podnikatelského potenciálu a možností.

Prohození dvou slov. Zní to podobně a rozdíl je obrovský. V této souvislosti jsem o rodině a podnikání nikdy nepřemýšlela. Musím ale přiznat, že myšlenka je to hluboká a v kontextu nejen velkých firem dává smysl. Úspěchy jedné generace by neměly podmiňovat kariéry generace následující. Mnohem lepší je, když jí dají prostor pro vlastní příležitosti. Což ale nevylučuje pokračování v původní firmě, pokud je to přáním a onou nepodmíněnou příležitostí pro potomky zakladatelů.

Blog

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Jak nakládáte s vašimi vzpomínkami, když se vrátíte z dovolené? Ačkoli jsou fotografie skvělým a léty prověřeným způsobem, jak zachytit nejdůležitější okamžiky, často nám přináší jenom povrchový pohled. Co kdybychom vám řekli, že psaní krátkých poznámek do zápisníku může přidat další rozměr k uchování vašich vzpomínek?

Více

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Málokdy si uvědomujeme, jak moc nám naše myšlenky mohou bránit v klidném spánku. Mnohdy se nám stává, že se v noci probudíme a naše mysl začne utíkat do kolotoče starostí, plánů a nápadů. Nebo se nám díky tomu nepovede ani usnout. Tento nepřetržitý tok myšlenek může být nejenom náročný na naši psychiku, ale také může narušit kvalitu našeho spánku. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje jednoduchý trik, jak se této nepříjemné situaci vyhnout?

Více

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Vánoce jsou čas hojnosti, což v dnešní konzumní době platí dvojnásob. S příchodem vánočních svátků nás čeká také příchod věcí do naší domácnosti. Pokud ale materiální statky putují jedním směrem, tedy do naší domácnosti, náš životní prostor se stává přeplněný, zahlcený. Je všeobecně známo, že pořádek a nepřetíkající skříňky zbystřují uvažování a zachovávají zdravého ducha. Proto je vhodné se také s nepotřebnými věcmi občas rozloučit. A kdy jindy než nyní před Vánoci, kdy nezpochybnitelně dojde k zahuštění itineráře domova? Pojďme se spolu podívat na místa ve vaší domácnosti, která by uvolněním místa potřebovala osvěžit.

Více