Bullet journal: Když nezapadáme do škatulek diáře

Když mi o bullet journal řekla kamarádka, nechápala jsem, oč jde. Na druhou stranu mi ale nějakou chvíli trvalo, než mi došlo, že opravdu nemůžu fungovat s klasickým diářem. Buď je na mě moc velký a nebo se do něj naopak nevlezu. Každý den s dětmi na rodičáku je totiž jiný. A můj život se pohybuje mezi starostmi o děti a domácnost k podnikání.

Teď se ho učím používat víc jak jeden měsíc. Jsem na začátku, a tak se možná budu jednou chytat za hlavou, co jsem to sem psala :-) Pokročilejší nejspíš mnoho inspirace nenajdou, ale začátečníky třeba inspiruji k vyzkoušení plánovat tímto stylem - po svém.


Co jsem v organizaci času zjistila za první měsíc

Kreslená titulní strana bullet journal Hanky Toulavé
  • Už mám všechno v jednom sešitu a už nehledám nic po papírech.
  • Ulevilo se mi a v hlavě nenosím tolik informací.
  • Zaznamenáváme si i vzpomínky. Jak a co děti udělaly (jednou na to snad mrknu i zpětně).
  • Víc kreslím.

Pro představu zatím jediná pokreslená stránka mého bujo. Obrázek je inspirací z karty šamanského orákula, kterou si vybírám pro každý měsíc. Dál už jen můj škrabopis a jakžtakž rovné čáry :-) Nakonec nepotřebujete vlastně kromě jednoho pera a sešitu vůbec nic. Což minimalisté jistě ocení.

V únoru ještě hlídám pomocí tzv. trackerů několik věcí - jak často běžela televize, kolik času jsem strávila na Facebooku a jestli jsem meditovala a cvičila. Je to zatím jen pro mou představu a až po měsíci se chystám vyhodnotit data. Pak zvážím, co s tím dělat. A ještě jsem si založila stránku s názvem V čem jsem dobrá. V náročných dnech mi to připomíná, že už něco umím a zvedá mi to náladu.

Pracovní verze týdenního přehledu V. Sudové Pracovní verze týdenního přehledu V. Sudové Pracovní verze týdenního přehledu V. Sudové
V čem jsem dobrá List vděčnosti Trackery

Zbytek už jsou zápisky, kdy a co chci dělat. V přehledu na rok 2021 mám kromě poznámek o návštěvě lékařů i kdy zaplatit povinné ručení auta a svoz odpadu. Vím, že někteří si tam lepí i útržky nebo kresby dětí, plánují dovolené, jídelníčky a seznamy na nákup. Já mám úkoly zaměřené spíš pracovně - plánuji posty na Facebook, emaily a čas pro klienty.

Univerzálnost bullet journal je velkou výhodou, protože máte všechny informace neustále stále při ruce. Navíc se dá perfektně využít nejen k seberozvoji, ale i pro organizování rodinného života. Jestli zrovna teď váháte, jestli s bujo začít, jděte do toho. Pracuji s ním teprve jeden měsíc a jsem nadšená. Ulehčí vám život stejně jako mě.

O autorce Hance Toulavé

Veronika - BuJo plánování je jejím koníčkem

(Roald Amundsen: "Dobrodružství je jen špatné plánování.")

Hanka je terapeutka, která se soustředí na udržitelný seberozvoj a máma 2 malých děti. Ukazuje klientkám, jak lze pojmout osobní rozvoj, tak aby je nepřetěžoval a zasadit ho jako semínko do jejich každodenního života.

Více o Hance najdete na webu www.hankatoulava.cz

Blog

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Více prostoru pro cestovatelské vzpomínky

Jak nakládáte s vašimi vzpomínkami, když se vrátíte z dovolené? Ačkoli jsou fotografie skvělým a léty prověřeným způsobem, jak zachytit nejdůležitější okamžiky, často nám přináší jenom povrchový pohled. Co kdybychom vám řekli, že psaní krátkých poznámek do zápisníku může přidat další rozměr k uchování vašich vzpomínek?

Více

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Zapomeňte na bezesné noci: Jak vám zápisník pomůže lépe usnout?

Málokdy si uvědomujeme, jak moc nám naše myšlenky mohou bránit v klidném spánku. Mnohdy se nám stává, že se v noci probudíme a naše mysl začne utíkat do kolotoče starostí, plánů a nápadů. Nebo se nám díky tomu nepovede ani usnout. Tento nepřetržitý tok myšlenek může být nejenom náročný na naši psychiku, ale také může narušit kvalitu našeho spánku. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje jednoduchý trik, jak se této nepříjemné situaci vyhnout?

Více

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Předvánoční úklid - udělejte si místo

Vánoce jsou čas hojnosti, což v dnešní konzumní době platí dvojnásob. S příchodem vánočních svátků nás čeká také příchod věcí do naší domácnosti. Pokud ale materiální statky putují jedním směrem, tedy do naší domácnosti, náš životní prostor se stává přeplněný, zahlcený. Je všeobecně známo, že pořádek a nepřetíkající skříňky zbystřují uvažování a zachovávají zdravého ducha. Proto je vhodné se také s nepotřebnými věcmi občas rozloučit. A kdy jindy než nyní před Vánoci, kdy nezpochybnitelně dojde k zahuštění itineráře domova? Pojďme se spolu podívat na místa ve vaší domácnosti, která by uvolněním místa potřebovala osvěžit.

Více